Αλλεργίες

Οφθαλμικές αλλεργίες: Πώς θα τις διαχειριστείτε;

Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, αντιμετωπίζουν οφθαλμικές αλλεργίες. Βεβαία, μια κρύα κομπρέσα μπορεί να προσφέρει μια γρήγορη αλλά προσωρινή ανακούφιση, ωστόσο, η μακροπρόθεσμη ανακούφιση αυτής της κατάστασης είναι πιο σημαντική και προϋποθέτει την γνώση και την αντιμετώπιση της αιτίας που την προκαλεί.

Ποια συμπτώματα προκαλούν οι οφθαλμικές αλλεργίες;

Σημειώνεται ότι οι οφθαλμικές αλλεργίες μπορούν να εμφανιστούν μόνες τους ή μαζί με ρινικές αλλεργίες ή έκζεμα.

Αν αντιμετωπίζετε κάποιο από τα πιο πάνω συμπτώματα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Γιατί κοκκινίζουν τα μάτια;

Αν πράγματι το κοκκίνισμα των ματιών οφείλεται σε αλλεργία, τότε το αλλεργιογόνο που σας επηρεάζει ωθεί τα κύτταρα των ματιών (ιστιοκύτταρα) να απελευθερώσουν ισταμίνη και άλλες χημικές ουσίες προκαλώντας φλεγμονή. Το αποτέλεσμα αυτής της απόκρισης είναι φαγούρα, ερυθρότητα και δάκρυα.

Πώς θα διαχειριστείτε τις οφθαλμικές αλλεργίες;

1. Μην ακουμπάτε τα μάτια σας

Μπορεί να σας είναι δύσκολο να μην ακουμπάτε τα μάτια σας λόγω της φαγούρας που νιώθετε, αλλά να είστε σίγουροι ότι το τρίψιμο μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση, διότι ωθεί τα ιστιοκύτταρα να απελευθερώσουν περισσότερες χημικές ουσίες που προκαλούν φαγούρα.

 • Σε περίπτωση που φοράτε φακούς επαφής βγάλτε τους
 • Μην χρησιμοποιείτε μακιγιάζ στα μάτια σας
 • Εφαρμόστε κρύες κομπρέσες
 • Χρησιμοποιείστε σταγόνες ματιών
 • Φροντίστε να πλένετε συχνά τα χέρια σας

2. Μην μακιγιάρετε τα μάτια σας

Αν αντιμετωπίζετε οφθαλμικές αλλεργίες, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε μακιγιάζ στα μάτια σας, γιατί η κατάσταση σας θα επιδεινωθεί. Φροντίστε να βαφτείτε πιο έντονα σε κάποιο άλλο σημείο του προσώπου σας, φορώντας για παράδειγμα ένα έντονο κραγιόν, ώστε να τραβήξετε αλλού τα βλέμματα των γύρω σας. Στα μάτια εφαρμόστε μόνο υποαλλεργικό concealer για να κρύψετε τους μαύρους κύκλους.

3. Προσέξτε τα υπαίθρια αλλεργιογόνα

Αν παρατηρείτε ότι κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, η κατάσταση με τα μάτια σας επιδεινώνεται, τότε ενδέχεται να έχετε εποχική αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Η γύρη, τα κουνούπια και τα δέντρα είναι συνήθως οι κύριοι ένοχοι των οφθαλμικών αλλεργιών. Ως εκ τούτου, προσπαθήστε να περνάτε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, κρατήστε κλειστά τα παράθυρα σας και χρησιμοποιείστε κλιματιστικό. Όταν χρειάζεται να βγείτε έξω, φορέστε γυαλιά ηλίου για προστασία.

4. Απομακρύνετε τα εσωτερικά αλλεργιογόνα

Εκτός από την γύρη και την σκόνη σε εξωτερικούς χώρους, υπάρχουν και άλλοι ένοχοι που ενεργοποιούν μια αλλεργική αντίδραση, αυτή τη φορά σε εσωτερικούς χώρους, όπως οι τρίχες από το κατοικίδιο, τα ακάρεα σκόνης κ.ο.κ.

 • Αν έχετε κατοικίδιο, κρατήστε το μακριά από το υπνοδωμάτιο σας
 • Φροντίστε να πλένετε συχνά τα χέρια σας
 • Αλλάξτε ρούχα με το που φτάνετε σπίτι από μια έξοδο
 • Αφήστε τα παπούτσια σας στην είσοδο για να μην μεταφέρετε αλλεργιογόνα μέσα στο σπίτι
 • Φροντίστε να πλένετε συχνά τα κλινοσκεπάσματα σας με πολύ ζεστό νερό
 • Αν έχετε χαλιά, αφαιρέστε τα
 • Μην σκουπίζετε γιατί διεγείρει αλλεργιογόνα
 • Σφουγγαρίστε με ζεστό νερό

5. Απομακρύνετε τη μούχλα

 • Φροντίστε να καθαρίζετε συστηματικά τα μπάνια, τις κουζίνες και τα υπόγεια του σπιτιού σας. Μέρη τα οποία είναι πολύ εύκολο να πιάσουν μούχλα.
 • Χρησιμοποιείστε αφυγραντήρα για να απομακρύνετε την υγρασία από τον αέρα του σπιτιού σας.
 • Χρησιμοποιείστε φίλτρο HEPA για το κλιματιστικό σας, το οποίο μπορεί να απομακρύνει τα σπόρια της μούχλας πριν αυτά φτάσουν στα μάτια σας.

6. Χρησιμοποιείστε σταγόνες ματιών

Οι περισσότερες φαρμακευτικές σταγόνες για τις οφθαλμικές αλλεργίες αποτελούνται από τα ίδια συστατικά που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία των ρινικών αλλεργιών:

 • Τα αντιισταμινικά και οι σταθεροποιητές αστροκυττάρων, εμποδίζουν την απελευθέρωση των χημικών ουσιών που προκαλούν φαγούρα.
 • Οι αποσυμφορητικές σταγόνες συρρικνώνουν τα αιμοφόρα αγγεία στα μάτια, γεγονός που μειώνει την ερυθρότητα.
 • Τα υποκατάστατα δακρύων ξεπλένουν τα αλλεργιογόνα και διατηρούν τα μάτια υγρά

Τονίζεται ότι τα άτομα που ταλαιπωρούνται από συγκεκριμένες παθήσεις, δεν πρέπει να χρησιμοποιούν ορισμένους τύπους οφθαλμικών σταγόνων, γι’ αυτό είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε το οτιδήποτε.

7. Χρησιμοποιείστε αντιαλλεργικά χάπια

Τα αντιισταμινικά και τα αποσυμφορητικά που διατίθενται σε μορφή χαπιών μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων. Ωστόσο, ενδέχεται να στεγνώσουν τα μάτια σας και να σας προκαλέσουν υπνηλία και ζάλη. Σε περίπτωση που έχετε υπέρταση ή κάποια άλλη πάθηση συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν τα χρησιμοποιήσετε.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Tips to Help You Tackle Eye Allergies https://www.webmd.com/eye-health/ss/slideshow-eye-allergies

Asthma and Allergy Foundation of America. https://www.aafa.org/

American Family Physician. https://www.aafp.org/journals/afp.html

American College of Allergy, Asthma & Immunology. https://acaai.org/

American Academy of Family Physicians. https://www.aafp.org/home.html