Μολυσματικές ασθένειες

Οι εμβολιασμένοι δεν χρειάζονται μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, ανακοινώνει το CDC

Στην Ελλάδα, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με αυξανόμενους ρυθμούς και οι εμβολιασμένοι ζητούν δικαίως να αποκτήσουν κάποια παραπάνω δικαιώματα σε σχέση με την τήρηση των αυστηρών μέτρων προστασίας για την αποφυγή μετάδοσης του νέου κορωνοϊού. Το CDC με ανακύνωσή του έρχεται να δώσει λύσεις προς την κατεύθυνση αυτή.  Σύμφωνα, λοιπόν, με τις ανανεωμένες κατευθυντήριες γραμμές του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι μάσκες δεν είναι πλέον απαραίτητες για άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως για τη νόσο COVID-19 (και τις δύο δόσεις εμβολίου) όταν ασκούνται, όταν περπατούν ή όταν επισκέπτονται εξωτερικούς χώρους εστιατορίων και παρόμοιων κέντρων αναψυχής.

Όπως εξήγησε ο Δρ. Eric Cioe-Peña, διευθυντής παγκόσμιας υγείας στο Northwell Health στη Νέα Υόρκη, η υπαίθρια δραστηριότητα είναι ασφαλής, καθώς υπάρχουν πολύ λίγες πιθανότητες ιογενούς εξάπλωσης χωρίς τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Παράλληλα, τόνισε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές του CDC δεν είναι μονοδιάστατες και αλλάζουν συνεχώς διότι με την πάροδο του χρόνου η επιστημονική κοινότητα πραγματοποιώντας νέες μελέτες μαθαίνει νέα πράγματα που δεν γνώριζε πιο πριν για την COVID-19.

Όσοι εμβολιαστούν πλήρως πρέπει να φορούν μάσκα;

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη οδηγία του CDC, οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορούν να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες που δεν μπορούσαν παλαιότερα λόγω πανδημίας, χωρίς την χρήση μάσκας.

Παρόλα αυτά, σημειώνεται ότι σε εσωτερικούς χώρους πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκα, ενώ το μέτρο μη χρήσης της μάσκας είναι προτιμότερο να εφαρμόζεται μόνο σε ασφαλείς δραστηριότητες όπως:

  • Μικρές υπαίθριες συγκεντρώσεις με πλήρως εμβολιασμένους θαμώνες
  • Περπάτημα, τρέξιμο ή ποδηλασία σε εξωτερικούς χώρους με μέλη της οικογένειας

Οι περιπτώσεις που οι εμβολιασμένοι πρέπει να φορούν μάσκα είναι:

  • Εσωτερικοί χώροι
  • Συναυλίες, αθλητικές εκδηλώσεις και παρελάσεις, όπου συνωστίζεται μεγάλος αριθμός ατόμων
  • Στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Από ποιες απαιτήσεις απαλλάσσονται τα εμβολιασμένα άτομα;

Σύμφωνα με το CDC, οι εμβολιασμένοι άνθρωποι:

  • Μπορούν πλέον να ταξιδέψουν και δεν απαιτείται να κάνουν τεστ κορωνοϊού πριν και μετά το ταξίδι τους, ενώ δεν χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα όταν φτάνουν στον προορισμό τους.
  • Δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ κορωνοϊού ή να μπαίνουν σε καραντίνα μετά από πιθανή έκθεση τους στον ιό.
  • Δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ κορωνοϊού για να διαπιστώσουν μήπως είναι ασυμπτωματικοί φορείς.
  • Χρειάζεται να φορούν μάσκες μόνο σε εσωτερικές πολυπληθείς συγκεντρώσεις. Σημειώνεται ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη ο αριθμός των ατόμων που αποτελούν μια πολυπληθή συγκέντρωση.

Που βασίστηκε η αναθεωρημένη οδηγία του CDC;

Η αναθεωρημένη οδηγία του CDC βασίστηκε σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Νοεμβρίου του 2020, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι σε εξωτερικό περιβάλλον παρατηρήθηκαν λιγότερες από 10% μεταδόσεις κορωνοϊού, συγκριτικά με τους εσωτερικούς χώρους όπου οι πιθανότητες μεταδόσεις ήταν 20 φορές περισσότερες.

Όπως τόνισε ο Δρ. Glatter, εκείνο που πρέπει να γινεί κατανοητό είναι ότι ο αέρας λόγω των ρευμάτων που παρατηρούνται, μετακινείται γρήγορα και παρασύρει μαζί του και το ιικό φορτίο, ως εκ τούτου, ακόμη και αν κάποιος μολυσμένος φτερνιστεί δίπλα μας ή βήξει, οι πιθανότητες να εισπνεύσουμε ένα μεγάλο ιικό φορτίο το οποίο να μπορεί να μας μολύνει είναι ελάχιστες. Πόσο μάλλον αν απλά περπατά ή τρέχει δίπλα μας.

Ως εκ τούτου, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τη μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους νοουμένου ότι τηρούνται οι αποστάσεις και πολύ περισσότερο για τα άτομα που είναι εμβολιασμένα, τα οποία έχουν ήδη αναπτύξει στο σώμα τους αντισώματα. Σε εσωτερικούς χώρους όμως, ο κίνδυνος είναι αυξημένος γιατί τα ρεύματα αέρα απουσιάζουν και ο εισπνεόμενος αέρας είναι στάσιμος και ανακυκλώσιμος από άνθρωπο σε άνθρωπο, οπότε ακόμη και τα άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα πρέπει να φορούν μάσκες.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved