Καρκίνος

Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πέθαναν από καρκίνο το 2019

Τι είναι ο καρκίνος και ποια τα σημάδια του;

Ο καρκίνος είναι μια κατάσταση κατά την οποία αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα καρκινικά κύτταρα σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος, τα οποία μπορούν να εισβάλουν και να καταστρέψουν τον περιβάλλοντα υγιή ιστό.

Ο καρκίνος μπορεί να ξεκινήσει από ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος και να εξαπλωθεί σε άλλα όργανα και ιστούς, μια διαδικασία που ονομάζεται μετάσταση.

Αν και υπάρχουν περισσότεροι από 200 τύποι καρκίνου, οι 4 πιο συχνοί είναι:

Αλλαγές στις φυσιολογικές διαδικασίες του σώματος και ασυνήθιστα συμπτώματα μπορεί να αποτελούν πρώιμο σημάδι καρκίνου, γι΄αυτό χρειάζεται προσοχή στα ακόλουθα:

  • Εξόγκωμα που εμφανίζεται ξαφνικά στο σώμα
  • Ανεξήγητη αιμορραγία
  • Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου

Τονίζεται ωστόσο, ότι οι πιο πάνω αλλαγές μπορεί να μην έχουν σχέση με τον καρκίνο, όμως και πάλι η επίσκεψη στον γιατρό για αξιολόγηση είναι απαραίτητη.  

Πόσα εκατομμύρια άνθρωποι οδηγούνται στον θάνατο λόγω καρκίνου;

Ο καρκίνος παραμένει μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου σε ολοκληρο τον κόσμο. To 2019, ο καρκίνος οδήγησε στο θάνατο πάνω από 10 εκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ σύμφωνα με ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, την ίδια χρονιά καταγράφηκαν περισσότερα από 23 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου. Συγκριτικά, το 2010 σημειώθηκαν 8,29 εκατομμύρια θάνατοι από καρκίνο παγκοσμίως και λιγότερα από 19 εκατομμύρια νέα περιστατικά. Οι θάνατοι ήταν σχεδόν 21% αυξημένοι το 2019 σε σχέση με το 2010 και τα νέα περιστατικά σημείωσαν αύξηση περίπου κατά 26%.

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο JAMA Oncology και αποτελεί μέρος της Μελέτης Παγκόσμιας Επιβάρυνσης Ασθενειών, Τραυματισμών και Παραγόντων Κινδύνου για το 2019, τόνισε ότι οι παγκόσμιες ανισότητες σε σχέση με τη θεραπεία του καρκίνου, συμβάλλουν καταλυτικά σε αυτήν την αύξηση. Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Δρ Τζόναθαν Κοκάρνικ, χρειάζονται προσπάθειες για να μειωθούν οι ανισότητες στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου, ώστε, κατά συνέπεια, να μειωθεί το ποσοστό θνησιμότητας, επισημαίνοντας ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εξεύρεση και ενσωμάτωση των τοπικών αναγκών κάθε περιοχής σε προσαρμοσμένα Εθνικά Σχέδια Ελέγχου του καρκίνου.

Οι ερευνητές εξέτασαν 204 χώρες με στόχο να εκτιμήσουν τις τάσεις του καρκίνου. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι:

Ωστόσο, από τη μελέτη προέκυψαν και πιο ελπιδοφόρα ευρήματα. Συγκεκριμένα, μετά από προσαρμογή της ηλικίας των συμμετεχόντων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • Τα ποσοστά θανάτου και οι επιπτώσεις του καρκίνου μειώθηκαν κατά περίπου 6% και κατά περίπου 1%, αντίστοιχα
  • Το ποσοστό θνησιμότητας μειώθηκε σε 131 χώρες
  • Το ποσοστό επίπτωσης μειώθηκε σε 75 χώρες

Οι ερευνητές χαρακτήρισαν αυτές τις μικρές μειώσεις ελπιδοφόρες, αλλά προειδοποίησαν ότι ενδέχεται να υπάρξουν οπισθοδρομήσεις στην φροντίδα και τα αποτελέσματα του καρκίνου, εξαιτίας της COVID-19. Σημειώνεται ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ασθένεια του καρκίνου, στους θανάτους και στις προσπάθειες πρόληψης και ελέγχου, δεν λήφθηκαν υπόψη στην παρούσα μελέτη.