Θεραπεία

Ποιες θεραπείες δεν συνιστώνται πλέον για την θεραπεία της COVID-19;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), δεν συνιστά πλέον δύο θεραπείες αντισωμάτων για τη νόσο COVID-19, σημειώνοντας ότι η μετάλλαξη Όμικρον και ορισμένες παραλλαγές της, τις έχουν καταστήσει λιγότερο αποτελεσματικές. (ΒΑ.2: Η υποπαραλλαγή της Όμικρον είναι πιο επικίνδυνη;)

Ποιες θεραπείες δεν συνιστά πλέον ο ΠΟΥ για τη νόσο COVID-19;

Οι δύο θεραπείες που δεν συνιστώνται πλέον από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν δεσμεύοντας την πρωτεΐνη ακίδα του SARS-CoV-2, εξουδετερώνοντας την ικανότητα του να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα. Πρόκειται για δύο από τα πρώτα φάρμακα που αναπτύχθηκαν από πολύ νωρίς, στην έναρξη της πανδημίας. (Η περίοδος επώασης της COVID-19 μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου)

Από τότε, ο ιός έχει εξελιχθεί και τα αυξανόμενα στοιχεία από εργαστηριακές δοκιμές υποδηλώνουν ότι οι δύο αυτές θεραπείες – το φάρμακο sotrovimab και το φάρμακο casirivimab-imdevimab – έχουν περιορισμένη κλινική δραστηριότητα έναντι των τελευταίων μεταλλάξεων του ιού. Πριν από μερικές ημέρες, οι ειδικοί του ΠΟΥ δήλωσαν ότι η χρήση των δύο θεραπειών σε ασθενείς με COVID-19, δεν είναι πλέον ιδιαίτερα αποτελεσματική. (Μετάλλαξη Όμικρον: Πόσο προστατευτική είναι η φυσική ανοσία;)

Από τη μια, το sotrovimab της GSK και του συνεργάτη της Vir Biotechnology, ένα φάρμακο το οποίο έκανε εκατομμύρια πωλήσεις και τοποθετήθηκε πέρυσι ανάμεσα στις κορυφαίες πωλήσεις της Βρετανικής Φαρμακοβιομηχανίας, αποσύρθηκε από την αγορά των ΗΠΑ από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τον περασμένο Απρίλιο.

Σύμφωνα με την Penny Ward, καθηγήτρια φαρμακευτικής ιατρικής στο King’s College του Λονδίνου, δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αρχίσει να αμφισβητούν την κλινική αποτελεσματικότητα του sotrovimab έναντι της Όμικρον ήδη από τον Φεβρουάριο, η συνειδητοποίηση του ΠΟΥ για την περιορισμένη πλέον αποτελεσματικότητά του, έρχεται με λίγη χρονοκαθυστέρηση. Πλέον, μετά τη σύσταση του ΠΟΥ, αναμένεται ότι πολλές χώρες θα αποσύρουν το συγκεκριμένο φάρμακο από τις αγορές τους. (Ποιες είναι οι πιθανές θεραπείες για την COVID-19;)

Από την άλλη, το κοκτέιλ αντισωμάτων casirivimab-imdevimab της Regeneron και του συνεργάτη της Roche, το οποίο επίσης έχει κάνει δισεκατομμύρια πωλήσεις και ήταν ένα από τα κορυφαία φάρμακα σε πωλήσεις πέρυσι στην Αμερικανική Φαρμακοβιομηχανία, έχει επίσης αναγνωριστεί από τον ΠΟΥ ως φάρμακο περιορισμένης αποτελεσματικότητας. Τον περασμένο Ιανουάριο, η FDA αναθεώρησε τη σύστασή της σχετικά με το συγκεκριμένο φάρμακο, περιορίζοντας τη χρήση του σε μια μικρότερη ομάδα ασθενών, αναφέροντας ότι έχει μειωμένη ισχύ έναντι της μετάλλαξης Όμικρον. 

Παρόλα αυτά, και οι δύο πιο πάνω θεραπείες συνεχίζουν να συνιστώνται για χρήση από την Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων. (Κορωνοϊός και μετάλλαξη Όμικρον: Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες)

Μια άλλη θεραπεία για την COVID-19, που εμφανίστηκε νωρίς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ήταν η αντιική ρεμδεσιβίρη της Gilead, για την οποία ο ΠΟΥ επέκτεινε τη σύστασή του υπό όρους, συμβουλεύοντας τη χρήση της σε ασθενείς με σοβαρή COVID-19, καθώς και σε άτομα που ναι μεν δεν έχουν σοβαρή COVID-19, αλλά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας. (Αντικαρκινικό φάρμακο φαίνεται να θεραπεύει τους σοβαρά νοσούντες με COVID-19)

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα υπάρχουν αρκετές θεραπείες για τη νόσο COVID-19 που παραμένουν αποτελεσματικές στην καταπολέμηση του ιού και άλλες που αναμένεται να αναπτυχθούν και να ωφελήσουν περισσότερο τους ασθενείς, νοουμένου ότι πλέον γνωρίζουμε πολλά περισσότερα για τον ιό και για τις μεταλλάξεις του. (Φλουβοξαμίνη: Είναι αποτελεσματική ως θεραπεία για την COVID-19;)

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

WHO 'Strongly Advises Against' Use of Two COVID Treatments https://www.medscape.com/viewarticle/980903?src=WNL_trdalrt_pos1_ous_220921&uac=455316CG&impID=4663618

A living WHO guideline on drugs for covid-19 https://www.bmj.com/content/370/bmj.m3379