Βιοηθική

Ποιοι είναι οι κυριότεροι κίνδυνοι για την υγεία των αντρών;

Οι στατιστικές δείχνουν ότι η συχνότερη αιτία θανάτου στους άνδρες είναι οι καρδιακές παθήσεις. Θα ισχύει όμως αυτό όταν αναλύονται τα δεδομένα ανά ηλικία ή εθνικότητα; Η υγεία των ανδρών υστερεί σημαντικά σε σχέση με την υγεία των γυναικών, όχι μόνο στη δημοσιότητα, αλλά και ως εστίαση για το ιατρικό επάγγελμα. Πεθαίνουν οι άνδρες νωρίτερα από τις γυναίκες; Και είναι πιθανό ένας μαύρος άνδρας να πεθάνει από την ίδια αιτία με έναν λευκό άνδρα;

Ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες θανάτου στους άντρες;

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι καρδιακές παθήσεις είναι ο κορυφαίος θανάσιμος παράγοντας κατά την ανάλυση δεδομένων από άνδρες όλων των ηλικιακών ομάδων και εθνοτήτων σε ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων του 2017 για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σχεδόν το ένα τέταρτο των θανάτων στους άνδρες οφείλεται σε καρδιακές παθήσεις. Όμως, για να κατανοήσουμε την πλήρη εικόνα, έχει περισσότερο νόημα να εξετάσουμε τα δεδομένα με ανάλυση ανά ηλικία ή εθνικότητα, καθώς αυτό αλλάζει το τοπίο αρκετά σημαντικά. Ενώ η καρδιοπάθεια μπορεί να είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου σε όλους τους άνδρες συνολικά, τα ατυχήματα καταλαμβάνουν την πρώτη θέση για τους άνδρες κάτω των 45 ετών. Στους άνδρες ηλικίας μεταξύ 45 και 85 ετών, είναι ο καρκίνος. Μόλις οι άνδρες φτάσουν την ηλικία των 85 ετών, η καρδιακή νόσος είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου. Στους άνδρες ηλικίας κάτω των 45 ετών, η αυτοκτονία είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου, ενώ στους άνδρες ηλικίας μεταξύ 45 και 64 ετών είναι η έκτη πιο συχνή αιτία θανάτου. Στους άνδρες άνω των 65 ετών, η αυτοκτονία δεν είναι ένας από τους 10 πιο κοινούς λόγους. Η τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου στους άνδρες κάτω των 20 ετών είναι η ανθρωποκτονία. Μεταξύ των ηλικιών 20 και 44 ετών, η ανθρωποκτονία βρίσκεται στην τέταρτη θέση, ενώ βγαίνει από τη λίστα των 10 πρώτων αιτιών στους άνδρες άνω των 45 ετών.

Κατά την ανάλυση των δεδομένων ανά εθνικότητα, η καρδιοπάθεια καταλαμβάνει και πάλι την πρώτη θέση για τους άνδρες όλων των ηλικιών, με τον καρκίνο να έρχεται στη δεύτερη θέση, εκτός από τους Ασιάτες ή τους κατοίκους των Νήσων του Ειρηνικού, όπου συμβαίνει το αντίθετο. Η τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου είναι τα ατυχήματα σε όλους τους άνδρες, εκτός από τους Ασιάτες ή τους κατοίκους των Νησιών του Ειρηνικού, όπου είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο. Στη θέση τέσσερα, οι λόγοι θανάτου διαφοροποιούνται σημαντικά. Για όλους τους άνδρες μαζί, καθώς και για τους λευκούς ως υποομάδα, είναι οι χρόνιες ασθένειες του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος. Για τους μαύρους είναι η ανθρωποκτονία, ενώ για τους Ινδιάνους ή ιθαγενείς της Αλάσκας είναι ο διαβήτης, για τους Ασιάτες ή Νησιώτες του Ειρηνικού τα ατυχήματα και για τους ισπανόφωνους το εγκεφαλικό επεισόδιο. Η αυτοκτονία βρίσκεται στην όγδοη θέση για τους άνδρες από την Ασία ή τα Νησιά του Ειρηνικού και τους λευκούς, στην έκτη θέση για τους άνδρες Ινδιάνους ή ιθαγενείς της Αλάσκας και στην έβδομη θέση για τους ισπανόφωνους. Δεν περιλαμβάνεται στους 10 συχνότερους λόγους θανάτου για τους μαύρους άνδρες.

Τι αναφέρουν τα ποσοστά υγείας των αντρών;

Σύμφωνα με το CDC, 6 στους 10 ενήλικες στις ΗΠΑ ζουν με μια χρόνια ασθένεια και 4 στους 10 ζουν με δύο ή περισσότερες χρόνιες ασθένειες. Οι χρόνιες ασθένειες αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία όλων. Το CDC αναφέρει ότι οι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, η έλλειψη άσκησης και η κακή διατροφή, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για πολλές χρόνιες ασθένειες. Το ποσοστό του καπνίσματος μεταξύ όλων των ανδρών είναι σχεδόν 16%. Ωστόσο, μια ανάλυση δεδομένων από την Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία από το 2015 δείχνει ότι το 13,1% των ισπανόφωνων ανδρών καπνίζει, ενώ μεταξύ άλλων εθνοτικών ομάδων, τα ποσοστά ήταν 20,9% για τους μαύρους άνδρες, 19% για τους Ινδιάνους ή Ιθαγενείς της Αλάσκας και 12% για τους Ασιάτες. Σχεδόν το 31% των ανδρών άνω των 18 ετών ήπιε πέντε ή περισσότερα ποτά τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο χρόνο και 9,2 εκατομμύρια άνδρες ζουν με διαταραχή χρήσης αλκοόλ. Ωστόσο, μόνο το 8% έλαβε θεραπεία για την πάθηση αυτή κατά το προηγούμενο έτος. Δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Συνεντεύξεων Υγείας του 2018 εκτιμούν ότι μόνο το 57,6% όλων των ανδρών επιτυγχάνουν τις συνιστώμενες από την κυβέρνηση κατευθυντήριες γραμμές σωματικής δραστηριότητας, δηλαδή τουλάχιστον 150 έως 300 λεπτά μέτριας έντασης ή 75 λεπτά έως 150 λεπτά έντονης έντασης, αερόβιας, σωματικής δραστηριότητας. Σε όλες τις ΗΠΑ, το 12,2% των ανδρών κάτω των 65 ετών δεν έχουν ασφάλιση υγείας.

Σύμφωνα με το Γραφείο για την Υγεία των Μειονοτήτων, τμήμα του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες από τη Χαβάη ή τα Νησιά του Ειρηνικού ήταν 77,7 έτη με βάση τα στοιχεία του Γραφείου Απογραφής του 2015. Ήταν 72,9 έτη για τους μαύρους άνδρες, 74,7 έτη για τους άνδρες των Ινδιάνων της Αμερικής ή των ιθαγενών της Αλάσκας, για τους άνδρες των Ασιατών Αμερικανών ήταν 77,5 έτη και 79,6 έτη για τους ισπανόφωνους , ενώ ήταν 77,5 έτη για τους λευκούς . Τα στοιχεία από το 2017 δείχνουν ότι το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες όλων των εθνοτήτων μαζί έχει μειωθεί στα 76,1 έτη, δηλαδή 5 έτη λιγότερο από τις γυναίκες.

Η υγεία των ανδρών είναι τελικά θέμα φυλετικό;

Έρευνα του 2019 δείχνει ότι η υγεία των ανδρών υποεκπροσωπείται στη βιοϊατρική έρευνα. Κατά τη σύγκριση των δημοσιευμένων μελετών, ο όρος «υγεία των γυναικών» επικράτησε σχεδόν 10 φορές περισσότερο από τον όρο «υγεία των ανδρών» από το 1970 έως το 2018. Η προσοχή είναι στραμμένη μακριά από τα θέματα υγείας των ανδρών και ως γενικεύσεις δεν αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τη ζωή πολλών ανδρών.

Μια διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων εξέδωσε ένα άρθρο Perspective στο Bulletin of the World Health Organization το 2014, ζητώντας να «συμπεριληφθούν οι άνδρες στην παγκόσμια ατζέντα για την ισότητα στην υγεία». Συνιστούν ότι οι προσπάθειες για την αύξηση της δημόσιας υγείας σε παγκόσμια κλίμακα πρέπει να επικεντρωθούν τόσο στην υγεία των γυναικών όσο και των ανδρών. Ωστόσο, οι αποτελεσματικές εκστρατείες που επιδιώκουν τη βελτίωση της υγείας των ανδρών πρέπει να έχουν υπόψη τους άλλες κοινωνικές ανισότητες.

Ο τομέας της υγείας των ανδρών συνολικά στερείται σημαντικής προσοχής στις διαφορές μεταξύ των ανδρών και στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει ελάχιστη προσοχή στην υγεία των ανδρών στα εθνικά σχέδια για την επίτευξη ισότητας στην υγεία. Η υγεία των ανδρών μπορεί να ενταχθεί στη συζήτηση για τις ανισότητες μόνο μέσω της φυλής, της εθνικότητας ή της κατάστασης της σεξουαλικής και έμφυλης μειονότητας. Τόσο από τη σκοπιά του ποιος αξίζει να λάβει πόρους και προσοχή όσο και από τη σκοπιά της πληροφόρησης για προγραμματικές και πολιτικές παρεμβάσεις, είναι καιρός να επανεξεταστούν αυτοί οι ορισμοί για να διευκολυνθούν οι έγχρωμοι άνδρες και άλλοι περιθωριοποιημένοι άνδρες να λάβουν την επιστημονική προσοχή που είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας τους.

Οι φυλετικές διαφορές στην υγεία των ανδρών έχουν τις ρίζες τους στις ίδιες ανισότητες που συμβάλλουν στην εξήγηση άλλων ανισοτήτων στην υγεία. Οι Αφροαμερικανοί, οι ιθαγενείς Αμερικανοί, οι Λατίνοι και άλλοι περιθωριοποιημένοι άνδρες αντιμετωπίζουν περισσότερο χρόνιο στρες και διαθέτουν λιγότερους ατομικούς ή συλλογικούς πόρους για τη διαχείριση αυτών των στρεσογόνων παραγόντων σε σχέση με τους λευκούς άνδρες.