Μολυσματικές ασθένειες

Πώς η τεχνολογία γίνεται αρωγός στην ανίχνευση επαφών COVID-19;

Ακόμη και οι καλύτερες προσπάθειες για να μην κολλήσουμε κορωνοϊό, διατηρώντας την κατάλληλη απόσταση, πλένοντας συχνά τα χέρια μας, περιορίζοντας το μέγεθος των κοινωνικών μας επαφών και φορώντας μάσκες, μπορεί να μην φέρουν τελικά το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί προτείνουν τρεις συνδυασμένες προσεγγίσεις για την αποτροπή της διάδοσης της ασθένειας στον ευρύτερο πληθυσμό. Οι προσεγγίσεις αυτές περιλαμβάνουν:

  • Συνεχιζόμενες προσπάθειες μετριασμού της διάδοσης του κορωνοϊού: προληπτικές στρατηγικές όπως αυτές που περιγράφονται παραπάνω
  • Άμεση πρόσβαση στις δοκιμές και τα τεστ, με γρήγορα αποτελέσματα
  • Ανίχνευση επαφών

Τι είναι η ανίχνευση επαφών;

Γενικά, ανίχνευση επαφών σημαίνει τον εντοπισμό και τον έλεγχο ατόμων που είναι γνωστό ότι ήρθαν σε στενή επαφή με ένα άρρωστο άτομο, για να αποφευχθεί η εξάπλωση μιας ασθένειας, όπως η COVID-19, σε έναν συνεχώς διευρυνόμενο κύκλο ανθρώπων.

Πώς εντοπίζονται οι επαφές;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τα ακόλουθα τρία βήματα για την ανίχνευση επαφών:

  • Προσδιορίζονται οι στενές επαφές. Όταν κάποιος βγει θετικός στον κορωνοϊό, πρώτα πρέπει να λάβει την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη και μετά να μπει σε απομόνωση. Ακολούθως, ο ιχνηλάτης θα του πάρει συνέντευξη για να δημιουργήσει μια λίστα με τα άτομα με τα οποία έχει περάσει αρκετό χρόνο. Σύμφωνα με το CDC, αυτή η λίστα πρέπει να περιλαμβάνει συντρόφους, μέλη της οικογένειας και οποιονδήποτε έχει έρθει σε επαφή σε απόσταση 2 μέτρων, για τουλάχιστον 15 λεπτά, ξεκινώντας 48 ώρες πριν εμφανιστούν συμπτώματα. Ο έλεγχος των ημερολογίων και των επικοινωνιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να φρεσκάρει την μνήμη του για τις επαφές του.
  • Επικοινωνία με στενές επαφές. Ο ιχνηλάτης θα καλέσει κάθε άτομο που θεωρείται ότι κινδυνεύει από τη μόλυνση. Σε μια τέτοια περίπτωση οι συμβουλές του ιχνηλάτη ποικίλουν ανάλογα με την έκθεση: για μια ελάχιστη έκθεση με κάποιον που δεν είχε βήχα, η σύσταση μπορεί να είναι απλά η παρακολούθηση των συμπτωμάτων και η επικοινωνία σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων. Για πιο έντονη έκθεση, η σύσταση μπορεί να περιλαμβάνει καραντίνα 14ων ημερών. Η εξέταση θα προταθεί εάν παρουσιαστούν συμπτώματα, ωστόσο αν δεν παρουσιαστούν δεν είναι απαραίτητη.
  • Συνεχή επικοινωνία με επαφές: Μετά από αρκετές ημέρες, ο ιχνηλάτης θα πρέπει να καλέσει ξανά την κάθε επαφή, για να επιβεβαιώσει ότι δεν έχουν εμφανιστεί συμπτώματα και να απαντήσει σε τυχόν απορίες. Στην περίπτωση που εμφανιστούν συμπτώματα, θα γίνει τεστ. Αν το τεστ είναι θετικό, οι επαφές του ατόμου αυτού καλούνται και η διαδικασία ξεκινά από την αρχή.

Με ποιους τρόπους μπορούν τα κινητά τηλέφωνα να βοηθήσουν στην ανίχνευση επαφών;

Οι ερευνητές, συνειδητοποίησαν από πολύ νωρίς ότι η τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων, μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό των επαφών και στην καραντίνα. Για παράδειγμα, υπάρχουν εφαρμογές (ή βρίσκονται σε εξέλιξη) που μπορούν:

  • Να ειδοποιούν ότι ένα άτομο που ήσασταν κοντά, βρέθηκε θετικό και σας αναφέρουν ως πιθανή επαφή
  • Να αποθηκεύουν πληροφορίες τοποθεσίας για μια χρονική περίοδο, στις οποίες θα μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση αυτός που βρέθηκε θετικός στον ιό
  • Να αποστέλλουν αυτόματα μηνύματα στις επαφές και να ρωτούν εάν έχουν αναπτύξει συμπτώματα

Τα κινητά τηλέφωνα, έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη για την επιβολή καραντίνας σε μερικές χώρες, αν και ορισμένα μέτρα που λαμβάνονται ενδέχεται να μην είναι αποδεκτά από το ευρύ κοινό λόγω των ανησυχιών που προκύπτουν σχετικά με την ιδιωτική ζωή και τις προσωπικές ελευθερίες. Ωστόσο, καθώς μπαίνουμε στη νέα κανονικότητα πολλά εστιατόρια και άλλοι χώροι αναψυχής, ενδέχεται να ζητούν τον αριθμό τηλεφώνου των θαμώνων, ώστε σε περίπτωση που βρεθεί κάποιο κρούσμα να μπορούν να επικοινωνούν με τους υπολοίπους.

Ποια εμπόδια προκύπτουν σχετικά με την ανίχνευση επαφών;

  • Ασκούμενοι και κόστος. Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, χρειάζονται 100.000 έως 300.000 ιχνηλάτες επαφών σε εθνικό επίπεδο (ΗΠΑ). Η πρόσληψη, η κατάρτιση και η πληρωμή τους, θα απαιτήσει σημαντικούς πόρους.
  • Υπηρεσίες υποστήριξης. Οι επαφές που μπαίνουν σε καραντίνα, χρειάζονται υποστήριξη σε τρόφιμα, φάρμακα, φροντίδα παιδιών κ.α. Για να μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να αναπτυχθούν κατάλληλα συστήματα υποστήριξης.
  • Αποδοχή από τον κόσμο. Το πρόγραμμα ανίχνευσης επαφών, θα είναι αποτελεσματικό μόνο εάν υπάρχει συνεργασία με το μολυσμένο άτομο και τις επαφές του.
  • Προβλήματα απορρήτου και απατεώνες. Επειδή πλέον είναι συνηθισμένο να ζητούνται προσωπικές πληροφορίες, το κοινό πρέπει να ζητά αποδείξεις πριν δώσει την οποιαδήποτε πληροφορία προς αποφυγή απάτης. Για παράδειγμα, ένα νόμιμο πρόγραμμα εντοπισμού επαφών, ενδέχεται να στείλει ένα μήνυμα κειμένου για ενημέρωση και αργότερα να κάνει μια κλήση στην επαφή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα ζητήσει να κάνετε κλικ σε κάποιο σύνδεσμο, δεν θα ζητήσει προσωπικά στοιχεία, ούτε τραπεζικούς λογαριασμούς.