Πρώτες βοήθειες

Πώς μπορείτε να φτιάξετε ένα νάρθηκα;

Τι είναι ο νάρθηκας;

Ο νάρθηκας είναι ένα κομμάτι ιατρικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για να εμποδίσει ένα τραυματισμένο μέρος του σώματος να κινηθεί και να το προστατεύσει από οποιαδήποτε περαιτέρω βλάβη. Ο νάρθηκας χρησιμοποιείται συχνά για τη σταθεροποίηση ενός σπασμένου οστού, ενώ ο τραυματίας μεταφέρεται στο νοσοκομείο για πιο προηγμένη θεραπεία. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί εάν έχετε ένα σοβαρό τράβηγμα ή διάστρεμμα σε ένα από τα άκρα σας. Τοποθετημένος σωστά, ένας άκαμπτος νάρθηκας θα βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο ενός τραυματισμού, διασφαλίζοντας ότι η τραυματισμένη περιοχή δεν κινείται. Εάν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο τραυματιστείτε στο σπίτι ή κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας, όπως η πεζοπορία, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν προσωρινό νάρθηκα από υλικά που υπάρχουν γύρω σας.

Τι θα χρειαστείτε για να φτιάξετε το νάρθηκα ενός τραυματισμού;

Το πρώτο πράγμα που θα χρειαστείτε όταν φτιάχνετε έναν νάρθηκα είναι κάτι άκαμπτο για να σταθεροποιήσετε το κάταγμα. Τα αντικείμενα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περιλαμβάνουν:

 • μια τυλιγμένη εφημερίδα
 • ένα βαρύ ραβδί
 • μια σανίδα ή ένα σανίδι
 • μια τυλιγμένη πετσέτα

Όταν δημιουργείτε έναν νάρθηκα χρησιμοποιώντας ένα ξύλο ή μια σανίδα, είναι σημαντικό να τον καλύπτετε καλά με ύφασμα για να αποφύγετε αιχμηρές άκρες ή θραύσματα από το να προκαλέσουν περαιτέρω τραυματισμό. Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της πίεσης στην πληγείσα περιοχή. Για να ασφαλίσετε τον νάρθηκα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντικείμενα όπως κορδόνια παπουτσιών, ζώνες, σχοινιά ή υφασμάτινες λωρίδες. Η ιατρική ταινία (tape) είναι επίσης μια επιλογή, εάν είναι διαθέσιμη, αλλά οι εμπορικές ταινίες, όπως η μονωτική ταινία, δεν πρέπει να τοποθετούνται απευθείας στο δέρμα.

Πώς να εφαρμόσετε έναν νάρθηκα;

Μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες για να μάθετε πώς να εφαρμόζετε έναν νάρθηκα.

 1. Φροντίστε για τυχόν αιμορραγία

Προσέξτε την αιμορραγία, εάν υπάρχει, πριν επιχειρήσετε να τοποθετήσετε τον νάρθηκα. Μπορείτε να σταματήσετε την αιμορραγία ασκώντας πίεση απευθείας στην πληγή.

 1. Εφαρμόστε επιθέματα

Στη συνέχεια, εφαρμόστε έναν επίδεσμο, ένα τετράγωνο γάζας ή ένα κομμάτι ύφασμα. Μην προσπαθήσετε να μετακινήσετε το μέρος του σώματος που πρέπει να εγαρμόσετε τον νάρθηκα. Προσπαθώντας να ευθυγραμμίσετε ένα παραμορφωμένο μέρος του σώματος ή ένα σπασμένο οστό, μπορεί κατά λάθος να προκαλέσετε μεγαλύτερη ζημιά.

 1. Τοποθετήστε τον νάρθηκα

Τοποθετήστε προσεκτικά τον αυτοσχέδιο νάρθηκα έτσι ώστε να ακουμπάει στην άρθρωση πάνω από τον τραυματισμό και στην άρθρωση κάτω από αυτόν. Για παράδειγμα, αν κάνετε νάρθηκα ένα αντιβράχιο, τοποθετήστε το άκαμπτο στοιχείο στήριξης κάτω από το αντιβράχιο. Στη συνέχεια, δέστε το ή κολλήστε το με ταινία στο χέρι ακριβώς κάτω από τον καρπό και πάνω από τον αγκώνα. Αποφύγετε την τοποθέτηση του δεσίματος απευθείας πάνω από την τραυματισμένη περιοχή. Θα πρέπει να στερεώνετε τον νάρθηκα αρκετά σφιχτά ώστε να κρατάτε το μέρος του σώματος ακίνητο, αλλά όχι τόσο σφιχτά ώστε οι κόμποι να κόβουν την κυκλοφορία του ατόμου.

 1. Προσέξτε για σημάδια μειωμένης κυκλοφορίας του αίματος ή σοκ

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του νάρθηκα, είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά τις περιοχές γύρω από τον νάρθηκα για τυχόν σημάδια μειωμένης κυκλοφορίας του αίματος. Εάν τα άκρα αρχίσουν να φαίνονται χλωμά, πρησμένα ή με μπλε απόχρωση, είναι απαραίτητο να χαλαρώσετε τους κόμπους που συγκρατούν τον νάρθηκα. Το πρήξιμο μετά το ατύχημα μπορεί να κάνει τον νάρθηκα πολύ σφιχτό. Κατά τον έλεγχο του σφιξίματος, είναι επίσης σημαντικό να ψηλαφίζετε τον σφυγμό. Εάν είναι αδύναμος, χαλαρώστε τους κόμπους. άν ο τραυματίας αναφέρει πόνο που προκαλείται από τον νάρθηκα, προσπαθήστε να τον χαλαρώσετε ελαφρώς  και ελέγξτε τυχόν κόμπους που έχουν τοποθετηθεί απευθείας πάνω από τον τραυματισμό. Εάν αυτά τα μέτρα δεν καταφέρουν να ανακουφίσουν τον πόνο και τη δυσφορία, ο νάρθηκας πρέπει να αφαιρεθεί. Το τραυματισμένο άτομο μπορεί επίσης να υποστεί σοκ, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε λιποθυμία ή βραχεία, γρήγορη αναπνοή. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το άτομο πρέπει να ξαπλώνει προσεκτικά χωρίς να διαταράσσεται το τραυματισμένο μέρος του σώματος. Εάν είναι δυνατόν, τα πόδια θα πρέπει να ανυψώνονται και το κεφάλι θα πρέπει να τοποθετείται ελαφρώς κάτω από το επίπεδο της καρδιάς.

 1. Ζητήστε ιατρική βοήθεια

Αφού εφαρμόσετε τον νάρθηκα και το τραυματισμένο μέρος του σώματος δεν μπορεί πλέον να κινηθεί, καλέστε το 166 ή κάποια άλλη υπηρεσία έκτακτης ανάγκης. Μπορείτε επίσης να μεταφέρετε τον ασθενή στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή στα επείγοντα περιστατικά. Θα πρέπει να υποβληθεί σε έλεγχο και περαιτέρω θεραπεία.

Πώς να τοποθετήσετε τον νάρθηκα στο χέρι;

Το χέρι είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη περιοχή για να ακινητοποιηθεί. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να φτιάξετε τον δικό σας νάρθηκα χεριού.

 1. Ελέγξτε τυχόν αιμορραγία

Πριν από οτιδήποτε άλλο, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν τυχόν ανοιχτές πληγές και να σταματήσει η αιμορραγία.

 1. Τοποθετήστε ένα αντικείμενο στην παλάμη του χεριού

Στη συνέχεια, τοποθετήστε ένα κομμάτι ύφασμα στην παλάμη του χεριού του τραυματία. Ένα πανί, μια μπάλα από κάλτσες ή μια μπάλα του τένις μπορεί να λειτουργήσει καλά. Ζητήστε από το άτομο να κλείσει τα δάχτυλά του χαλαρά γύρω από το αντικείμενο.

 1. Τυλίχτε το σταθερό αντικειμενο

Αφού κλείσουν τα δάχτυλα του ατόμου γύρω από το αντικείμενο, τοποθετήστε χαλαρά ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα δάχτυλά του. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο κομμάτι ύφασμα ή γάζα για να τυλίξετε ολόκληρο το χέρι από τις άκρες των δακτύλων μέχρι τον καρπό. Το ύφασμα πρέπει να διατρέχει όλο το χέρι, από τον αντίχειρα έως το μικρό δάχτυλο.

 1. Στερεώστε την επένδυση

Στερεώστε την επένδυση με ταινία ή δεσίματα, αλλά φροντίστε να αφήσετε εκτεθειμένες τις άκρες των δακτύλων. Αυτό θα σας επιτρέψει να παρακολουθείτε για σημάδια κακής κυκλοφορίας.

 1. Ζητήστε ιατρική βοήθεια

Μετά την εφαρμογή του νάρθηκα χεριών, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια σε ένα κέντρο επειγόντων περιστατικών ή σε ένα κέντρο επείγουσας περίθαλψης χωρίς καθυστέρηση.

Πότε πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν ιατρό;

Όλα αυτά τα συμπτώματα αποτελούν ενδείξεις σοβαρού τραυματισμού που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Εάν παρατηρήσετε ένα κόκαλο να προεξέχει μέσα από το δέρμα, μια ανοιχτή πληγή στο σημείο του τραυματισμού, απώλεια σφυγμού στο σημείο του τραυματισμού, απώλεια αίσθησης στο τραυματισμένο μέλος, δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών που έχουν γίνει μπλε και έχουν χάσει την αίσθηση, ή αίσθημα ζεστασιάς γύρω από το σημείο του τραυματισμού, μη διστάσετε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν σοβαρό τραυματισμό που μπορεί να επιδεινωθεί χωρίς την κατάλληλη θεραπεία. Ένας επαγγελματίας ιατρός μπορεί να βοηθήσει στην αξιολόγηση του τραυματισμού και να παράσχει την κατάλληλη φροντίδα για την πρόληψη περαιτέρω επιπλοκών.

Συμπερασματικά

Σε περίπτωση απροσδόκητου τραυματισμού, είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί προτεραιότητα στην ασφάλεια και την ευημερία του πληγέντος ατόμου με την ταχεία αναζήτηση της κατάλληλης ιατρικής περίθαλψης. Ενώ περιμένετε την άφιξη πιστοποιημένου ιατρικού προσωπικού ή προετοιμάζεστε για τη μεταφορά σε ιατρική εγκατάσταση, μπορεί να είναι επωφελές να χρησιμοποιήσετε έναν αυτοσχέδιο νάρθηκα ως προσωρινό μέτρο πρώτων βοηθειών. Παρ’ όλα αυτά, είναι επιτακτική ανάγκη να επιδεικνύεται προσοχή και ακρίβεια κατά την κατασκευή και εφαρμογή του νάρθηκα για να αποφευχθεί η επιδείνωση του τραυματισμού. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να τηρούνται προσεκτικά οι παρεχόμενες οδηγίες, ώστε να διασφαλιστεί ότι η διαδικασία νάρθηκα δεν θα οδηγήσει σε περαιτέρω βλάβη του τραυματία.