Ψυχική υγεία

Πώς θα διαχειριστείτε ένα επεισόδιο σχιζοφρένειας;

Η Lisa Guardiola, εδώ και 17 χρόνια έχει διαγνωστεί επίσημα με σχιζοφρένεια και μπορεί και διαχειρίζεται πλέον καλά την ασθένειά της. Ωστόσο, όπως η ίδια αναφέρει, υπάρχουν και εκείνες οι μέρες, που της είναι δύσκολο να διαχειριστεί τα συμπτώματα της.

Γιατί είναι σημαντική η διαχείριση ενός επεισοδίου σχιζοφρένειας;

Όπως εξηγεί η Guardiola, ένα επεισόδιο σχιζοφρένειας, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο, οπότε είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζονται οι αγχωτικοί παράγοντες που προκαλούν συμπτώματα, ώστε να τυγχάνουν κατάλληλης διαχείρισης.

Για την Guardiola, ο θάνατος, η σύγκρουση με άλλους ανθρώπους και η αισθητηριακή υπερφόρτωση, είναι τρείς από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που της προκαλούν άγχος. Και οι τρεις, όπως αναφέρει, είναι εξίσου εξουθενωτικοί, αλλά ο θάνατος οποιουδήποτε είδους, την επηρεάζει περισσότερο. «Δεν είναι μόνο ο θάνατος κάποιου συγγενή, αλλά ακόμη και η απλή ακρόαση μιας ανθρωποκτονίας στις ειδήσεις, με κάνει να νιώθω πολύ ανήσυχη. Συνήθως, αποφεύγω να παρακολουθώ ειδήσεις, αλλά όταν τύχει και ακούσω ένα τέτοιο γεγονός, πρέπει να αντιδράσω γρήγορα για να μην επιδεινωθούν τα συμπτώματα μου», σημειώνει προσθέτοντας ότι «υπό την πίεση του άγχους, νιώθω ταραγμένη και οι σκέψεις μου μπερδεύονται, με αποτέλεσμα να έχω ακουστικές ψευδαισθήσεις που επιδεινώνονται συνεχώς. Αρχίζω να εξετάζω τις παραληρητικές μου σκέψεις και υποψιάζομαι ότι οι άνθρωποι του περιβάλλοντος μου, θέλουν να μου κάνουν κακό. Δεν μπορώ να κοιμηθώ και γενικά νιώθω μεγάλη ανησυχία. Ως εκ τούτου, το να διαχειριστώ σωστά αυτό το επεισόδιο, είναι πολύ σημαντικό».

Πώς θα διαχειριστείτε ένα επεισόδιο σχιζοφρένειας;

Η Guardiola, για να διαχειριστεί σωστά ένα παρόμοιo επεισόδιο σχιζοφρένειας, όπως αυτό που μας περιγράφει πιο πάνω, αρχικά βεβαιώνεται ότι παίρνει σωστά την φαρμακευτική της αγωγή, αλλά όπως αναφέρει, τα φάρμακα από μόνα τους δεν είναι αρκετά. Όπως εξηγεί «ενώ η φαρμακευτική αγωγή με βοηθά στη διαχείριση των συμπτωμάτων μου, είναι πιο αποτελεσματική σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία».

Έτσι, όταν έρχεται αντιμέτωπη με μια κρίση, επικοινωνεί αμέσως με το δίκτυο υποστήριξης της και τον θεραπευτή της. Με αυτό τον τρόπο βρίσκει ψυχολογική υποστήριξη και μαζί με τον θεραπευτή της δημιουργούν ένα σχέδιο δράσης, για να διαχειριστούν την κρίση που βιώνει και να αντιμετωπίσουν το ψυχωτικό της επεισόδιο. Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής αυτού του σχεδίου, βεβαιώνεται όπως λέει, ότι καλύπτει τις βασικές της ανάγκες, δεν παραμελεί το να κάνει μπάνιο, το να πλένει τα δόντια της και την ενδυμασία της, πίνει άφθονο νερό και τρώει τουλάχιστον τρία θρεπτικά γεύματα την ημέρα, γιατί όπως υπογραμμίζει, αν αφεθεί, η όλη κατάσταση γίνεται χειρότερη. Σε αυτό το σημείο, σημαντικό ρόλο παίζει η οικογένεια και ο περίγυρος της, οι οποίοι έχουν «παρατηρητικό» και υποστηρικτικό ρόλο.

Επιπρόσθετα, όπως εξηγεί, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να συμβούν στο περιβάλλον της (όπως και σε όλους μας) και να την αναστατώσουν. Έτσι, για να παραμείνει ήρεμη, ακολουθεί συγκεκριμένες στρατηγικές όπως:

  • Τεχνικές χαλάρωσης και βαθιές αναπνοές
  • Απενεργοποίηση τηλεόρασης, ραδιοφώνου και ΜΜΕ, τα οποία κάνουν πιο έντονες τις ψευδεσθήσεις.
  • Ακρόαση χαλαρωτικής μουσικής και ενασχόληση με κάποια μορφή τέχνης, όπως η ζωγραφική. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο συνδυασμός της μουσικής και της τέχνης, βοηθά στην ηρεμία των ακουστικών ψευδαισθήσεων, γεγονός που ηρεμεί τις ανήσυχες σκέψεις.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η ίδια, με την βοήθεια του θεραπευτή της έχει μάθει κάθε φορά που έχει μια παραληρητική σκέψη να την γράφει και έπειτα να αναρωτιέται αν αυτό που σκέφτεται είναι δυνατόν και πιθανόν. «Γράφοντας αυτά που σκέφτομαι, μπορώ να τα επανεξετάσω με τον θεραπευτή και να διαπιστώσω αν έχουν ή όχι βάση».

Συμπερασματικά

Τα ψυχωτικά επεισόδια μπορούν να προκύψουν οποιαδήποτε στιγμή. Ως εκ τούτου, το να μάθετε να αναγνωρίζετε τις στρεσογόνες καταστάσεις που μπορούν να τα πυροδοτήσουν τα συμπτώματα σας, είναι το κλειδί για να μπορέσετε να διαχειριστείτε την κατάσταση. Η συνεργασία με τον θεραπευτή σας και η δημιουργία ενός συγκεκριμένου σχεδίου δράσης, μαζί με φαρμακευτική αγωγή, θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την κατάσταση.


+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved