Ψυχική υγεία

Πόσο συχνή είναι η κατάθλιψη μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο;

Η κατάθλιψη μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο είναι συχνή μεταξύ των επιζώντων από αυτό, αλλά συχνά παραβλέπεται ή συγχέεται με άλλες γνωστικές ή συμπεριφορικές αλλαγές που μπορεί να εμφανιστούν μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τον κίνδυνο κατάθλιψης μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και πώς να διαχειριστείτε μια διάγνωση.

Μπορεί να κινδυνεύετε από κατάθλιψη μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο;

Η κατάθλιψη μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια συχνή επιπλοκή στους επιζώντες από εγκεφαλικό επεισόδιο και οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στην καθημερινή ζωή του ατόμου, των γενετικών παραγόντων κινδύνου και του προσωπικού ιστορικού κατάθλιψης. Πολλοί άνθρωποι πρέπει να μάθουν να ζουν με τις αναπηρικές γνωστικές και συμπεριφορικές προκλήσεις που μπορεί να ακολουθήσουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, καθιστώντας τη διαδικασία ανάρρωσης ένα συναισθηματικά επίπονο ταξίδι.

Οποιοσδήποτε είχε κατάθλιψη στο παρελθόν διατρέχει κίνδυνο να εμφανίσει ξανά κατάθλιψη και όσο περισσότερα επεισόδια είχε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για επεισόδια στο μέλλον. Το να έχει πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο αυξάνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο.

Οι νεότεροι άνθρωποι που παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί επίσης να έχουν έως και τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη ή άγχος μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους ασθενείς. Ο λόγος γι’ αυτό θεωρείται ότι είναι ο τρόπος με τον οποίο οι αρνητικές επιπτώσεις των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού εκτροχιάζουν τις φυσιολογικές αναπτυξιακές διαδικασίες της ζωής που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή: φοίτηση στο κολέγιο, ανατροφή παιδιών και δημιουργία καριέρας.

Ορισμένες δομικές και βιοχημικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στον εγκέφαλο μετά από έναν τραυματισμό όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στην κατάθλιψη μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η βλάβη σε συγκεκριμένες περιοχές που ρυθμίζουν το συναίσθημα -όπως ο αριστερός μετωπιαίος λοβός, ο οποίος τείνει να ανεβάζει τη διάθεση- μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Τα εγκεφαλικά επεισόδια μπορούν επίσης να αλλάξουν τη χημεία του εγκεφάλου- για παράδειγμα, η λειτουργία της ντοπαμίνης συνήθως επηρεάζεται μετά από εγκεφαλικά επεισόδια και τα χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης μπορεί να προκαλέσουν κυκλοθυμία και ευερεθιστότητα.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια προκαλούν επίσης φλεγμονή στον εγκέφαλο – οπότε, προκαλούν την απελευθέρωση κυτταροκινών ή πρωτεϊνών που εκκρίνει το ανοσοποιητικό σύστημα – οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να επηρεάσουν και τη διάθεση ενός ατόμου.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κατάθλιψης;

Η κατάθλιψη είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια ήπια αντίδραση θλίψης. Μερικά από τα συμπτώματα της κατάθλιψης μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Χαμηλή διάθεση
  • Ευερεθιστότητα
  • Απάθεια
  • Μειωμένη ενέργεια και κόπωση
  • Αϋπνία
  • Αλλαγές στην όρεξη

Για τους επιζώντες από εγκεφαλικό επεισόδιο που πάσχουν από κλινική κατάθλιψη, τουλάχιστον δύο από αυτά τα συμπτώματα επιμένουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Αυτά τα συμπτώματα πρέπει να είναι αρκετά σοβαρά ώστε να παρεμβαίνουν σε κάποια σημαντική πτυχή της λειτουργικότητας του ατόμου στο σπίτι, στην εργασία ή σε άλλους σημαντικούς τομείς.

Πόσο συχνή είναι η κατάθλιψη μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο;

Περίπου το ένα τρίτο των επιζώντων από εγκεφαλικό επεισόδιο θα εμφανίσει κατάθλιψη ανά πάσα στιγμή μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά αυτό μπορεί να είναι μια υποεκτίμηση της πραγματικής επικράτησης – σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, έως και το 80% των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο θα εμφανίσουν κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί συνήθως να διαγιγνώσκεται λανθασμένα λόγω κοινών συμπτωμάτων άλλων γνωστικών ή συμπεριφορικών προβλημάτων που μπορεί να εμφανιστούν μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα κοινά συμπτώματα τόσο για το εγκεφαλικό επεισόδιο όσο και για την κατάθλιψη περιλαμβάνουν αλλαγές στον ύπνο, δυσκολία συγκέντρωσης, κινητική βραδύτητα και απώλεια όρεξης.

Πολλοί άνθρωποι που αναπτύσσουν κατάθλιψη μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο το κάνουν μέσα σε ένα χρόνο από το ιατρικό τους τραύμα -συνήθως στο τρίμηνο, όταν δηλαδή οι άνθρωποι τείνουν να παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο και η πραγματικότητα της ζωής μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο μπαίνει σε εφαρμογή.

Η αποδοχή μιας ξαφνικής αλλαγής στις ικανότητες και την ταυτότητα είναι συχνά μια τραυματική εμπειρία για τους ανθρώπους, ειδικά όταν συμβαίνει μέσα σε λίγα λεπτά, όπως σε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αλλά οι τρεις μήνες δεν είναι ένας σκληρός και σταθερός κανόνας – σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατάθλιψη μπορεί να χτυπήσει χρόνια μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πώς αντιμετωπίζεται η κατάθλιψη μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο;

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει αυξημένη προσπάθεια για την ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης που μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης εφαρμόζοντας υγιεινές συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως η καλή διατροφή, η αποφυγή της υπερβολικής χρήσης αλκοόλ, η σωματική δραστηριότητα και η διατήρηση σχέσεων με άλλους ανθρώπους. Βέβαια, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και αν οι άνθρωποι κάνουν αυτά τα πράγματα, μπορεί να αναπτύξουν κατάθλιψη.

Δεν υπάρχει σαφής οδηγός για το πώς τα φάρμακα μπορούν να αποτρέψουν την κατάθλιψη μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά πρόσφατα στοιχεία έχουν δείξει ότι η λήψη αντικαταθλιπτικών μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η εσκιταλοπράμη -ένας εκλεκτικός αναστολέας επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI)- μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο κατάθλιψης και να βελτιώσει την καθημερινή λειτουργικότητα και τις κοινωνικές δεξιότητες μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά σε όλους τους επιζώντες από εγκεφαλικό επεισόδιο να υποβάλλονται σε τακτικό έλεγχο για κατάθλιψη, ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες, μόνο ένα μέρος των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο υποβάλλεται σε επαρκή έλεγχο. Η διαδικασία είναι σχετικά απλή: οι ασθενείς υποβάλλονται σε μερικές ερωτήσεις σχετικά με την ψυχική τους υγεία και, ανάλογα με τις απαντήσεις τους, θα υποβληθούν σε πιο ενδελεχή αξιολόγηση από επαγγελματία ψυχικής υγείας. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα μειώνοντας τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Η μη διαχειρίσιμη κατάθλιψη μπορεί να γίνει καταστροφική στη ζωή των επιζώντων από εγκεφαλικό επεισόδιο. Η κατάθλιψη είναι ο κύριος παράγοντας που περιορίζει την ανάρρωση και την αποκατάσταση μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και οδηγεί σε μεγαλύτερη αναπηρία, κοινωνική απομόνωση και μειωμένη ποιότητα ζωής σε όλους τους τομείς.

Η κατάθλιψη μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο αντιμετωπίζεται συχνά όπως η κανονική κατάθλιψη- τα θεραπευτικά σχέδια μπορεί να περιλαμβάνουν τα συνήθη αντικαταθλιπτικά, ψυχοθεραπεία και προγράμματα αποκατάστασης με άσκηση. Λόγω του ρόλου της φλεγμονής στην κατάθλιψη μεταξύ των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο, τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν επίσης να ανακουφίσουν τα καταθλιπτικά συμπτώματα. Η διακρανιακή μαγνητική διέγερση -ένα εργαλείο που χρησιμοποιεί μαγνητικά πεδία για τη διέγερση των νευρικών κυττάρων- μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για την κατάθλιψη μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, ακόμη και σε περιπτώσεις σοβαρής κατάθλιψης.

Η κατάθλιψη μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να είναι πιο συχνή από ό,τι μπορείτε να σκεφτείτε, αλλά με την έγκαιρη ανίχνευση και την άμεση θεραπεία, μπορεί να αντιμετωπιστεί καλά. Η κατάθλιψη είναι μια συχνή και θεραπεύσιμη διαταραχή.


+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Pennsylvania Senate hopeful Fetterman recovering from stroke https://apnews.com/article/2022-midterm-elections-pennsylvania-congress-30e7c32969c6a72a968247f7141ee68c

Younger Age and Depressive Symptoms Predict High Risk of Generalized Anxiety After Stroke and Transient Ischemic Attack https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/STROKEAHA.119.025464

Efficacy of escitalopram for poststroke depression: a systematic review and meta-analysis https://www.nature.com/articles/s41598-022-05560-w

Stroke survivors might need better screening for depression https://www.heart.org/en/news/2020/02/12/stroke-survivors-might-need-better-screening-for-depression

Poststroke Depression: A Scientific Statement for Healthcare Professionals From the American Heart Association/American Stroke Association https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/STR.0000000000000113

The Role of Inflammation in Depression and Fatigue https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2019.01696/full