Διατροφή

Πρέπει να παίρνω συμπλήρωμα Ω-3;

Περίπου το 10% των Αμερικανών ενηλίκων παίρνουν συμπληρώματα ωμέγα-3, παρά την αβεβαιότητα που υπάρχει σχετικά με το κατά πόσον βελτιώνουν την υγεία. Σήμερα, δύο νέες μελέτες, διευκρινίζουν το ποιος τελικά μπορεί να επωφεληθεί από συμπληρώματα ωμέγα-3 και ποιος όχι.

Η πρώτη μελέτη

Η πρώτη πολυετής μελέτη, με επικεφαλής τον Δρ. JoAnn E. Manson, καθηγητή ιατρικής, ήταν η μελέτη «Βιταμίνης D και Ωμέγα-3», στην οποία συμμετείχαν 25.871 υγιείς ενήλικες χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής ασθένειας. Σημειώνεται ότι η φυλετική ποικιλομορφία των συμμετεχόντων ήταν αντιπροσωπευτική του γενικού πληθυσμού.

Οι ερευνητές, μεταξύ άλλων, εξέτασαν το κατά πόσον μια μέτρια δοσολογία (1 γραμμάριο την ημέρα) ενός συμπληρώματος ωμέγα-3, θα ήταν περισσότερο βοηθητική στην πρόληψη των καρδιακών επεισοδίων, συγκριτικά με ένα εικονικό φάρμακο (placebo). Σημειώνεται ότι τα καρδιαγγειακά επεισόδια που μελετήθηκαν περιλάμβαναν όχι μόνο τις καρδιακές προσβολές, αλλά και τα εγκεφαλικά επεισόδια και τις αγγειοπλαστικές διαδικασίες για την απόφραξη αποκλεισμένων αρτηριών. Όπως εξηγεί ο Δρ. Manson, τα ευρήματα της μελέτης του ήταν κάπως πολύπλοκα, καθώς δεν κατάφεραν να δώσουν μια σαφή απάντηση στο πιο πάνω ερώτημα. Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των ερευνητών, ορισμένες ομάδες επωφελήθηκαν περισσότερο από το συμπλήρωμα, ενώ άλλες δεν παρουσίασαν καμία βελτίωση.

Ειδικότερα, παρόλο που το συμπλήρωμα δεν μείωσε σημαντικά τα σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια σε όλους τους συμμετέχοντες, διαπιστώθηκε ότι υπήρξε κατά 28% μείωση των καρδιακών προσβολών. Επιπρόσθετα, οι ομάδες που φάνηκε να επωφελούνται περισσότερο ήταν οι άνθρωποι που συνήθιζαν να τρώνε λιγότερο από 1,5 μερίδα ψάρι την εβδομάδα ή καθόλου και οι συμμετέχοντες που κατάγονταν από την Αφρική, για τους οποίους μειώθηκε κατά 77% η πιθανότητα εμφράγματος, συγκριτικά με όσους έλαβαν το εικονικό φάρμακο. Όπως εξήγησε ο Δρ. Manson, δεν είναι σαφές το γιατί επωφελήθηκαν περισσότερο τα άτομα αυτά και ως εκ τούτου χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για επιβεβαίωση αυτών των ευρημάτων.

Η δεύτερη μελέτη

Η δεύτερη μελέτη, με την ονομασία «Μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων με εικοσαπεντανοϊκό οξύ», περιελάμβανε περισσότερους από 8.000 μεσήλικες και ηλικιωμένους που είχαν αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και είχαν ήδη βιώσει κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο ή είχαν άλλους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου.

Σκοπός της μελέτης ήταν να διαπιστωθεί εάν μια καθημερινή υψηλή δόση, 4ων γραμμαρίων ωμέγα-3, θα μπορούσε να προστατεύσει περισσότερο τους συμμετέχοντες από μελλοντικά καρδιαγγειακά συμβάντα, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο. Η μελέτη αυτή, με επικεφαλής τον Δρ. Deepak Bhatt, καρδιολόγο και καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος να πεθάνει κάποιος από καρδιακές παθήσεις ή να υποστεί καρδιαγγειακό επεισόδιο, μειώθηκε κατά 25% στους συμμετέχοντες που έλαβαν το συμπλήρωμα, συγκριτικά με όσους έλαβαν το εικονικό φάρμακο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων ωμέγα-3, δεν είναι κατάλληλες για όλους επειδή μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία ή κολπική μαρμαρυγή. Ωστόσο, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να αντισταθμιστούν στα άτομα που έχουν υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και ιστορικό – ή αυξημένο κίνδυνο- καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τι συνιστούν οι ειδικοί για τη λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα-3;

Οι ειδικοί, αναφορικά με την λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα-3, συστήνουν τα ακόλουθα:

  • Μέτρια δόση (1 γραμμάριο) συμπληρώματος ωμέγα-3, εκτός εάν ο γιατρός συστήσει περισσότερα γραμμάρια.
  • Ένα συμπλήρωμα που να συνδυάζει εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA). Κάθε ένα από αυτά τα λιπαρά οξέα παρέχει διαφορετικά οφέλη στην υγεία.
  • Ένα ποιοτικό συμπλήρωμα από εταιρίες όπως η U.S. Pharmacopeia, η NSF International και η ConsumerLab.com.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων σας είναι υψηλά και έχετε αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν πάρετε το οτιδήποτε.

Ποιοι χρειάζονται συμπληρώματα ωμέγα – 3 και ποιοι όχι;

Εάν είστε υγιείς και με χαμηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, δεν έχετε ανάγκη από συμπληρώματα ωμέγα-3, αρκεί να τρώτε συχνά ψάρια. Σύμφωνα με τον Δρ. Manson, θα πρέπει να τρώτε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος ή η ρέγγα, τα οποία είναι πλούσια σε δύο διαφορετικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA).

Στην περίπτωση που δεν σας αρέσουν τα ψάρια, τότε εξετάστε το ενδεχόμενο να πάρετε συμπλήρωμα ωμέγα- 3. Το συμπλήρωμα με βάση τα φύκια είναι μια καλή επιλογή για χορτοφάγους και αλλεργικούς στα ψάρια. Στην περίπτωση που ήδη λαμβάνετε κάποιο συμπλήρωμα ωμέγα -3, τότε δεν χρειάζεται να το σταματήσετε εκτός και αν σας το συστήσει ο γιατρός σας.

Να υπενθυμίσουμε ότι ανεξάρτητα από το αν επιλέξετε να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα, η υγιεινή διατροφή, η τακτική σωματική άσκηση και η διακοπή του καπνίσματος είναι το κλειδί για την καλή υγεία της καρδιάς.

Τέλος, εάν έχετε αυξημένα τριγλυκερίδια και ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, τότε ενδέχεται ο γιατρός σας να σας συστήσει ένα συμπλήρωμα ωμέγα – 3 υψηλής δόσης, το οποίο δεν συστήνεται εάν ήδη λαμβάνετε στατίνη.

Βασικά σημεία των δύο μελετών:

Μελέτη 1η:

Μελέτη Βιταμίνης D και Ωμέγα-3

  • Τα συμπληρώματα ωμέγα-3 μάλλον δεν θα ωφελήσουν τους ανθρώπους που τρώνε τουλάχιστον 1,5 μερίδα ψάρι την εβδομάδα.
  • Τα συμπληρώματα ωμέγα-3 μπορούν να ωφελήσουν άτομα που τρώνε ελάχιστα ή καθόλου ψάρια.

Μελέτη 2η:

Το εικοσαπεντανοϊκό οξύ, προστατεύει τα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για  καρδιαγγειακά επεισόδια. Όπως διαπίστωσε η μελέτη, όσοι έλαβαν το εν λόγω συμπλήρωμα ήταν:

  • 25% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις ή να υποστούν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή στηθάγχη.
  • Λιγότερο πιθανό να χρειαστούν επέμβαση απόφραξης καρδιακής αρτηρίας

Σημειώνεται ότι από το εικοσαπεντανοϊκό οξύ επωφελήθηκαν επίσης τα άτομα με υψηλά τριγλυκερίδια και τα άτομα που είχαν ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.


+ 1 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved