Εγκυμοσύνη

Προγεννητικά μαθήματα:Τι είναι και ποια είναι τα οφέλη τους;

Τι είναι τα προγεννητικά μαθήματα;

Τα προγεννητικά μαθήματα απευθύνονται σε ομάδες μελλοντικών γονέων που συνήθως τα παρακολουθούν κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Το τρίτο τρίμηνο αρχίζει περίπου την 28η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και διαρκεί μέχρι τον τοκετό, που συχνά είναι περίπου την 40η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Το περιεχόμενο των μαθημάτων είναι δομημένο γύρω από πέντε βασικά θέματα :

  1. Σχεδιασμός για μια θετική εμπειρία τοκετού
  2. Κατανόηση και φροντίδα του μωρού σας
  3. Σίτιση του μωρού σας
  4. Φροντίδα της σωματικής και ψυχικής υγείας
  5. Οικογενειακές σχέσεις και δίκτυα υποστήριξης

Τα προγεννητικά μαθήματα συνήθως χωρίζονται σε διάφορα μαθήματα σε διάστημα εβδομάδων ή ενός μήνα. Τα προγεννητικά μαθήματα πραγματοποιούνται συνήθως μία φορά την εβδομάδα και διαρκούν μερικές ώρες. Ωστόσο, ενδέχεται να υπάρχουν επιπλέον μαθήματα για την κάλυψη θεμάτων με πολλές πληροφορίες, όπως η σίτιση. Συνήθως, και οι δύο γονείς μπορούν να παρακολουθήσουν προγεννητικά μαθήματα και οι σύντροφοι ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν.

Ποια είναι τα οφέλη των προγεννητικών μαθημάτων;

  • Ενημερωμένες αποφάσεις

Συχνά, τα προγεννητικά μαθήματα καλύπτουν τι συμβαίνει κατά τον τοκετό και τη γέννα, καθώς και τις διάφορες παρεμβάσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Αυτό βοηθά τις εγκύους να αισθάνονται προετοιμασμένες και να διασφαλίζουν ότι είναι σε θέση να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις. Οι προγεννητικές τάξεις μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν τον τρόπο κατάρτισης ενός σχεδίου τοκετού, τεχνικές για την αντιμετώπιση του τοκετού και πληροφορίες για την ανακούφιση από τον πόνο. Οι μελλοντικοί γονείς θα μπορούν επίσης να θέτουν ερωτήσεις στον υπεύθυνο της τάξης, να συζητούν για τα σχέδιά τους και να εκφράζουν τις ανησυχίες που μπορεί να έχουν.

Τα οφέλη των προγεννητικών μαθημάτων είναι ότι οι γονείς θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο που θέλουν να προσεγγίσουν τη γέννηση και την πρώιμη γονεϊκή περίοδο. Οι μέλλοντες γονείς μπορούν να μάθουν περισσότερα για το τι συνεπάγεται και για τα στοιχεία πίσω από τις διάφορες προσεγγίσεις.

  • Κάνοντας φίλους

Τα προγεννητικά μαθήματα είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να γνωρίσετε άλλους μελλοντικούς γονείς. Η φροντίδα ενός νεογέννητου μωρού μπορεί να είναι μια τρομακτική και απομονωτική περίοδος, ιδίως για τους γονείς που το αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά. Οι φίλοι που αποκτώνται στα προγεννητικά μαθήματα μπορούν να συναντηθούν και να στηρίξουν ο ένας τον άλλον κατά τους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση. Είτε πρόκειται για μια βόλτα για καφέ είτε για ένα ποτήρι κρασί που τόσο πολύ χρειάζεται, τα προγεννητικά μαθήματα επιτρέπουν στους νέους γονείς να κάνουν φίλους για όλη τους τη ζωή και να δημιουργήσουν ισχυρά δίκτυα υποστήριξης.

  • Ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και μείωση του άγχους

Είναι φυσιολογικό για τους νέους γονείς να αισθάνονται άγχος και νευρικότητα για τον δρόμο που ανοίγεται μπροστά τους. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι η προγεννητική εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των φόβων γύρω από τη γέννηση και στη μείωση των συναισθημάτων άγχους και στρες στις εγκύους. H ανταλλαγή τεκμηριωμένων πληροφοριών και η παροχή ευκαιριών στους μελλοντικούς γονείς να διερευνήσουν τις επιλογές τους τους βοηθά να αισθάνονται πιο σίγουροι για τον τοκετό, τη γέννηση και την πρώιμη ανατροφή των παιδιών τους. Τους δίνει επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν πώς αισθάνονται με τους συνομηλίκους τους και να εξασκήσουν τις νέες δεξιότητες.

Μια ξεχωριστή μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που παρακολουθούσαν μαθήματα ήταν πιο ικανοποιημένες από την εμπειρία του τοκετού και είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν έναν υπερβολικά ιατρικοποιημένο τοκετό. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι οι σύντροφοι επωφελούνται από την παρακολούθηση προγεννητικών μαθημάτων, με τους πατέρες να αναφέρουν ότι αισθάνονται πιο προετοιμασμένοι για τον τοκετό και ότι μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στον υποστηρικτικό τους ρόλο.

Πώς μπορείτε να βρείτε τα προγεννητικά μαθήματα;

Μπορείτε να αναζητήσετε προγεννητικά μαθήματα κοντά σας στο διαδίκτυο ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συχνά, οι ομάδες πραγματοποιούνται σε κέντρα μαιευτικής φροντίδας ή στα μαιευτήρια. Η μαία σας ή ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας υποδείξει μια τοπική ομάδα προγεννητικής εκπαίδευσης.

Οι προγεννητικές τάξεις είναι συχνά υπεράριθμες και μπορεί να γεμίσουν γρήγορα, οπότε καλό είναι να κλείσετε τη θέση σας εκ των προτέρων. Εάν δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε τα μαθήματα αυτοπροσώπως, τα μαθήματα συχνά διεξάγονται διαδικτυακά.

+ 8 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved