Διατροφή

Ροδάκινα: Πώς ωφελούν την υγεία;

Γιατί είναι καλό να τρώμε ροδάκινα;

1.Προωθούν την επούλωση

Το ¼ ενός μεσαίου ροδάκινου περιέχει έως και το 13,2% της βιταμίνης C που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα καθημερινά. Το ροδάκινο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά το σώμα να επουλώσει ευκολότερα τις πληγές και το απαλλάσσει από τις ελεύθερες ρίζες (χημικές ουσίες που συνδέονται με τον καρκίνο και την κυτταρική βλάβη).

2. Ενισχύουν την όραση

Το χρώμα του ροδάκινου οφείλεται σε ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται β- καροτένιο. Όταν καταναλώνεται το β- καροτένιο μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α, η οποία βελτιώνει την όραση.

3. Βελτιώνουν την πέψη

Ένα μεσαίο ροδάκινο περιέχει περίπου το 9% των ινών που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα καθημερινά. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ίνες προστατεύουν από τον διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Το μεγαλύτερο όφελος ωστόσο από τις φυτικές ίνες, αφορά την πέψη και την δυσκοιλιότητα.

4. Διατηρούν το βάρος

Τα ροδάκινα δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, χοληστερίνη και νάτριο. Το 85% περίπου του ροδάκινου αποτελείται από νερό και όπως είπαμε πιο πάνω είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Ως εκ τούτου, είναι το τέλειο σνακ για όσους θέλουν να διατηρήσουν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα.

5. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι γνωστές πηγές βιταμίνης Ε, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι και τα ροδάκινα είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε. Η εν λόγω βιταμίνη είναι αντιοξειδωτική και διατηρεί την υγεία των κυττάρων, βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων, αποτρέποντας την πήξη του αίματος.

6. Διατηρούν την υγεία των οστών

Ένα μικρό ροδάκινο περιέχει 247 χιλιοστόγραμμα καλίου και ένα μεσαίο ροδάκινο 285 χιλιοστόγραμμα καλίου. Το κάλιο βοηθά στην εξισορρόπηση του νατρίου στο σώμα, γεγονός που βελτιώνει την αρτηριακή πίεση και μειώνει την πιθανότητα οστικής απώλειας και δημιουργίας λίθων στους νεφρούς. Σημειώνεται ότι ο άνθρωπος χρειάζεται περίπου 4.700 χιλιοστόγραμμα καλίου την ημέρα, τα οποία είναι προτιμότερο να εξασφαλίζονται μέσω της διατροφής, παρά από συμπληρώματα.

7. Βελτιώνει την υγεία του εντέρου

Τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα έχουν μαλακή υφή και περιέχουν λιγότερες φυτικές ίνες από τα φρέσκα, οπότε είναι πιο εύπεπτα. Αν υποφέρετε από στομαχικό πόνο, αέρια και εντερικές διαταραχές, τότε τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα μπορούν να σας ανακουφίσουν.