Υγεία Δέρματος

Συχνό πλύσιμο χεριών: Πώς θα αποφύγετε την ξηροδερμία;

Η πανδημία της COVID-19 επιβάλλει το συχνό πλύσιμο των χεριών, γιατί όπως είναι γνωστό μειώνει την μόλυνση. Την ίδια στιγμή όμως, το συχνό πλύσιμο των χεριών, προκαλεί ξηροδερμία και σπάσιμο του δέρματος, αυξάνοντας την ευαισθησία και τις πιθανότητες μόλυνσης.

Πλέον, οι δερματολόγοι συναντούν συχνότερα περιπτώσεις δερματίτιδας (κοκκίνισμα, φαγούρα, ξηροδερμία) κυρίως σε νοσοκόμους, γιατρούς και υπαλλήλους εστιατορίων, που είναι αναγκασμένοι να καθαρίζουν τα χέρια τους πολλές φορές την ημέρα, είτε με νερό και σαπούνι, είτε με υγρά μαντιλάκια, είτε με «σκληρά» απολυμαντικά χεριών.

Πώς θα προστατεύσετε τα χέρια σας από την ξηροδερμία;

Μειώστε τη θερμοκρασία του νερού: Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε πολύ ζεστό νερό για να απολυμάνετε τα χέρια σας. Η θερμοκρασία του νερού δεν επηρεάζει την απομάκρυνση των μικροβίων. Το πολύ ζεστό νερό στεγνώνει τα χέρια και προκαλεί ξηροδερμία. Χρησιμοποιείστε λοιπόν, ένα ανεκτό επίπεδο θερμοκρασίας νερού για να πλύνετε τα χέρια σας.

Χρησιμοποιείστε ήπια καθαριστικά: Ένα καθαριστικό δεν χρειάζεται να είναι αντιβακτηριακό ή πολύ ισχυρό για να καθαρίσει το δέρμα από την βρωμιά, τα βακτήρια και τους ιούς. Πολλά απαλά καθαριστικά είναι εξίσου αποτελεσματικά. Χρησιμοποιήστε ήπια καθαριστικά που δεν περιέχουν αρώματα και στην ετικέτα τους αναφέρουν τις λέξεις: θεραπευτικό, απαλό, ενυδατικό, για ευαίσθητο δέρμα.

Χρησιμοποιείστε ενυδατική κρέμα χεριών: Αμέσως μετά το πλύσιμο των χεριών σας, φροντίστε να εφαρμόζετε μια λεπτή στρώση ενυδατικής κρέμας. Ιδανικά επιλέξτε μια απαλή κρέμα, χωρίς αρώματα. Να θυμάστε ότι παρόλο που μπορεί να αφαιρεθεί γρήγορα από τα χέρια σας λόγω εργασίας ή του επόμενου πλυσίματος, η ενυδατική κρέμα θα προστατεύσει το δέρμα σας έστω και προσωρινά και θα το κρατήσει απαλό.

Προστατέψτε το δέρμα σας από χημικές ουσίες: Όταν πλένετε πιάτα ή καθαρίζετε το σπίτι, φροντίστε να φοράτε γάντια για να αποτρέψετε τον ερεθισμό των χεριών σας από τις χημικές οσίες που περιέχουν τα καθαριστικά.

Χρησιμοποιείστε ενυδατική κρέμα πριν κοιμηθείτε: Το βράδυ, όταν πάτε για ύπνο είναι η ιδανική στιγμή να χρησιμοποιήσετε ενυδατική κρέμα, διότι για 8 τουλάχιστον ώρες δεν θα κάνετε τίποτα με τα χέρια σας και δεν θα τα πλύνετε ούτε και μια φορά. Εφαρμόστε λοιπόν στα χέρια σας μια παχιά στρώση από μια απαλή ενυδατική κρέμα χωρίς αρώματα, η οποία θα τα κρατήσει απαλά και θα τα ενυδατώσει βαθιά μέχρι το πρωί.

Καταπολεμήστε τη φαγούρα: Όταν νιώθετε φαγούρα στα χέρια σας, αντί να αρχίσετε να ξύνετε το δέρμα σας προκαλώντας του περεταίρω ζημιά, χρησιμοποιείστε μια αλοιφή υδροκορτιζόνης ή μια κρέμα με πραμοξίνη ή ακόμη και μια ενυδατική κρέμα με ψυκτικό αποτέλεσμα.

Καλέστε τον δερματολόγο σας: Αν το πρόβλημα είναι εκτεταμένο και εμφανίσατε κάποιο εξάνθημα ή αν χρησιμοποιήσατε τα πιο πάνω τεχνάσματα και δεν σας βοήθησαν, τότε ήρθε η ώρα να καλέσετε τον δερματολόγο σας, ο οποίος θα σας συνταγογραφήσει μια κρέμα ή μια αλοιφή που θα καταπραΰνει την ξηρότητα και τον πόνο των χεριών σας πιο αποτελεσματικά.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved