Καρδιά και αγγεία

Συμπληρώματα τεστοστερόνης: Βελτιώνουν την αρτηριακή λειτουργία περισσότερο από την άσκηση;

Μόνο δώδεκα εβδομάδες άσκησης χρειάστηκαν για να βελτιωθεί η αρτηριακή λειτουργία σε μεσήλικες και ηλικιωμένους άνδρες (50-70 ετών) με χαμηλά έως φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης, σε αντίθεση με τα συμπληρώματα τεστοστερόνης που δεν φάνηκαν να ωφελούν την υγεία των αρτηριών τους, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Heart Association.

Η μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης, που αποτελεί φυσική εξέλιξη της γήρανσης στους άνδρες, μειώνει την λειτουργικότητα των αρτηριών τους και οδηγεί σε δυσμενείς καταστάσεις υγείας, όπως οι καρδιοπάθειες και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι θεραπείες που περιλαμβάνουν την χρήση συμπληρωμάτων τεστοστερόνης χρησιμοποιούνται συχνά για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων που προκαλεί η μειωμένη τεστοστερόνη, όπως η μειωμένη ενέργεια, η μείωση της μυϊκής μάζας και η μειωμένη δύναμη, με αποτέλεσμα η χρήση των εν λόγω συμπληρωμάτων να έχει αυξηθεί στο 12πλάσιο την τελευταία δεκαετία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης, Daniel J. Green, καθηγητής στο Winthrop και ερευνητής φυσιολογίας των καρδιαγγειακών ασκήσεων στη Σχολή Ανθρωπίνων Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Perth της Δυτικής Αυστραλίας, «η παγκόσμια αύξηση της χρήσης συμπληρωμάτων τεστοστερόνης είναι μεγάλη, ιδίως μεταξύ των μεσήλικων και των ηλικιωμένων ανδρών που τα αντιμετωπίζουν ως ένα μέσω για να αυξήσουν την ενέργεια τους». Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα παλαιότερων μελετών δεν κατέληξαν σε ένα ενιαίο συμπέρασμα για το κατά πόσο τα συμπληρώματα τεστοστερόνης είναι ευεργετικά ή όχι και μάλιστα μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν ενδείξεις για το αν τελικά ωφελούν την αρτηριακή λειτουργία περισσότερο από την άσκηση.

Τα συμπληρώματα τεστοστερόνης βελτιώνουν την αρτηριακή λειτουργία περισσότερο από την άσκηση;

Ο Green και οι συνάδελφοί του αξιολόγησαν άνδρες 50 έως 70 ετών, χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων, με μεγαλύτερη του φυσιολογικού περιφέρεια και με χαμηλά έως φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης. Οι ερευνητές απέκλεισαν από την μελέτη τους τους καπνιστές, τους άνδρες που λάμβαναν κάποια άλλη θεραπεία τεστοστερόνης και όσους έπαιρναν φάρμακα που επηρέαζαν τα επίπεδα της τεστοστερόνης τους. Σημειώνεται ότι οι ερευνητές στην αρχή και στο τέλος της μελέτης, μέτρησαν την αρτηριακή λειτουργία των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που αύξανε την ροή του αίματος μέσα στις αρτηρίες τους για να εκτιμηθεί το κατά πόσο η εσωτερική τους επένδυση ήταν υγιής και μπορούσε να τις βοηθήσει να συστέλλονται και να διαστέλλονται φυσιολογικά.

Στη μελέτη, η οποία διήρκησε 12 εβδομάδες, συμμετείχαν 78 άνδρες, οι οποίοι χωρίστηκαν τυχαία σε 4 ομάδες:

  • Α ομάδα: 21 άνδρες που λάμβαναν συμπληρώματα τεστοστερόνη και ακολουθούσαν ένα πρόγραμμα ασκήσεων (αερόβιες και ασκήσεις ενδυνάμωσης) 3 φορές την εβδομάδα, υπό την επίβλεψη γυμναστή.
  • Β ομάδα: 18 άνδρες που λάμβαναν συμπληρώματα τεστοστερόνη, αλλά δεν ακολουθούσαν κανένα πρόγραμμα ασκήσεων.
  • Γ ομάδα: 20 άνδρες που λάμβαναν εικονικό φάρμακο, αλλά δεν ακολουθούσαν κανένα πρόγραμμα ασκήσεων.
  • Δ ομάδα: 19 άνδρες που λάμβαναν εικονικό φάρμακο και ακολουθούσαν το πρόγραμμα ασκήσεων.

Μετά την ολοκλήρωση των 12 εβδομάδων οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • Τα συμπληρώματα τεστοστερόνης αύξησα τα επίπεδα της ορμόνης πάνω από τον μέσο όρο (62%) και στις 2 ομάδες στις οποίες χορηγήθηκαν.
  • Το πρόγραμμα ασκήσεων αύξησε το επίπεδο της τεστοστερόνης και στις δύο ομάδες, αλλά τα επίπεδα ήταν υψηλότερα στην ομάδα που λάμβανε συμπληρώματα τεστοστερόνης.
  • Η αρτηριακή λειτουργία και η υγεία των συμμετεχόντων βελτιώθηκε στις δύο ομάδες που ασκούνταν, αλλά δεν υπήρξε καμία βελτίωση στην ομάδα που λάμβανε συμπληρώματα τεστοστερόνης και δεν ασκείτο.
  • Η αρτηριακή λειτουργία βελτιώθηκε κατά 28% στην ομάδα που ακολουθούσε το πρόγραμμα ασκήσεων και δεν λάμβανε συμπληρώματα τεστοστερόνης και κατά 19% στην ομάδα που λάμβανε συμπληρώματα και παράλληλα ασκείτο.

Συμπερασματικά

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι υγιείς αλλά αδρανείς μεσήλικες ή ηλικιωμένοι με αυξημένη περιφέρεια, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη, ακολουθώντας απλά ένα δομημένο πρόγραμμα ασκήσεων, που όπως αποδεικνύεται πιο πάνω, βελτιώνει τη λειτουργία των αρτηριών.

Σύμφωνα με τον Green, η θεραπεία με την χρήση συμπληρωμάτων τεστοστερόνης μπορεί να είναι ωφέλιμη σε θέματα αύξησης της μυϊκής μάζας, αλλά δεν βελτιώνει την αρτηριακή λειτουργία και δεν αποτρέπει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Structured exercise program, not testosterone therapy improved men's artery health https://medicalxpress.com/news/2021-02-testosterone-therapy-men-artery-health.html

Lower testosterone during puberty increases the brain's sensitivity to it in adulthood https://medicalxpress.com/news/2021-02-testosterone-puberty-brain-sensitivity-adulthood.html

Testosterone and Exercise in Middle-to-Older Aged Men https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/HYPERTENSIONAHA.120.16411