Διατροφή

Τα μη θερμιδικά γλυκαντικά βελτιώνουν τα σημάδια της λιπώδους ηπατικής νόσου

Υπάρχουν σαφείς επιστημονικές ενδείξεις ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης οδηγεί σε παχυσαρκία και σε λιπώδη ηπατική νόσο. Για τον λόγο αυτό, σήμερα υπάρχουν διαθέσιμες, τόσο συνθετικές όσο και φυσικές εναλλακτικές λύσεις για την πρόσληψη ζάχαρης, ωστόσο, τα όσα γνωρίζουν οι επιστήμονες για τις πιθανές επιδράσεις αυτών των μη θερμιδικών γλυκαντικών στο συκώτι είναι ελάχιστα.

Μια νέα μελέτη με επικεφαλής τον Rohit Kohli, έδειξε ότι το εκχύλισμα Stevias μπορεί να μειώσει τους δείκτες της λιπώδους ηπατικής νόσου, που θα εξηγήσουμε πιο κάτω τι περιλαμβάνουν. Τα αποτελέσματα αυτής της προκλινικής έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, οδήγησαν σε μια νέα κλινική δοκιμή, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.

Σε ποιες παθήσεις μπορεί να οδηγήσει η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης;

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η παχυσαρκία επηρεάζει σχεδόν το 19% των παιδιών, ενώ μια άλλη πάθηση που ονομάζεται μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος, επηρεάζει ένα στα 10 παιδιά και μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση και καρκίνο του ήπατος. Η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει, τόσο σε παχυσαρκία, όσο και σε λιπώδεις παθήσεις του ήπατος.

Μπορούν τα μη θερμιδικά γλυκαντικά να βελτιώσουν τα σημάδια της λιπώδους ηπατικής νόσου;

Ο Δρ Kohli, χρησιμοποιώντας ένα προκλινικό μοντέλο, εξέτασε δύο μη θερμιδικά γλυκαντικά, το εκχύλισμα σουκραλόζης και το εκχύλισμα Stevias. Τα δυο αυτά γλυκαντικά εμπεριέχονται σε μια ποικιλία γλυκών τροφίμων και ποτών. Αυτά τα δυο γλυκαντικά, συγκρίθηκαν με την ζάχαρη και διαπιστώθηκε ότι το εκχύλισμα Stevias μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης και βελτιώνει τους δείκτες της λιπώδους ηπατικής νόσου. Οι δείκτες αυτοί αναφέρονται στην ίνωση και τα επίπεδα του λίπους στο συκώτι. Επιπρόσθετα, η μελέτη αποκάλυψε μερικούς μηχανισμούς που θα μπορούσαν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για την αναστροφή των δεικτών της λιπώδους ηπατικής νόσου. Συγκεκριμένα, οι ερευνητική ομάδα του Δρ Kohli, διαπίστωσε σημάδια κυτταρικού στρες και κάποιες αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου, αλλά πρέπει να γίνουν περεταίρω έρευνες για να διαπιστωθεί η κλινική σημασία αυτών των αποτελεσμάτων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η προκλινική μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Stanley W. Ekstrom και τα αποτελέσματα της οδήγησαν την ομάδα του Δρ Kohli σε μια κλινική δοκιμή που χρηματοδοτήθηκε επίσης από το Ίδρυμα Stanley W. Ekstrom. Στην κλινική δοκιμή θα  ελεγχθούν οι επιδράσεις της stevia σε παχύσαρκα παιδιά και σε παιδιά που πάσχουν από λιπώδη ηπατική νόσο.


+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Non-caloric sweetener reduces signs of fatty liver disease in preclinical research study https://medicalxpress.com/news/2020-05-non-caloric-sweetener-fatty-liver-disease.html

Obesity crisis blamed for a rise in fatty liver disease amongst young adults https://medicalxpress.com/news/2020-01-obesity-crisis-blamed-fatty-liver.html

Rebaudioside affords hepatoprotection ameliorating sugar sweetened beverage- induced nonalcoholic steatohepatitis https://www.nature.com/articles/s41598-020-63688-z