Φυσικές θεραπείες

Θερμοθεραπεία με ζεστά επιθέματα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η θεραπεία με βάση τη θερμοκρασία συνίσταται στην εφαρμογή θερμότητας ή κρύου (κρυοθεραπεία) με σκοπό την αλλαγή της δερματικής, ενδοαρθρικής και κεντρικής θερμοκρασίας των μαλακών ιστών με σκοπό τη βελτίωση των συμπτωμάτων ορισμένων παθήσεων. Η κρυοθεραπεία και η θερμοθεραπεία είναι χρήσιμα βοηθήματα για τη θεραπεία μυοσκελετικών κακώσεων και τραυματισμών των μαλακών μορίων. Η χρήση πάγου ή θερμότητας ως θεραπευτική παρέμβαση μειώνει τον πόνο στις αρθρώσεις και τους μυς καθώς και στους μαλακούς ιστούς και έχουν αντίθετες επιδράσεις στον μεταβολισμό των ιστών, τη ροή του αίματος, τη φλεγμονή, το οίδημα και την εκτατικότητα των συνδετικών ιστών. Η θερμοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εγκαταστάσεις αποκατάστασης ή στο σπίτι. Η υγρή θερμότητα – ή αλλιώς επιφανειακή θερμότητα – είναι μια μέθοδος φυσικοθεραπείας που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του πόνου, την επιτάχυνση της επούλωσης, τη χαλάρωση των μυών και την αύξηση του εύρους κίνησης. Σε μια θεραπεία με υγρή θερμότητα, ένα ζεστό επίθεμα τοποθετείται στη σφιγμένη ή επώδυνη περιοχή και αφήνεται εκεί για περίπου 10 ή 15 λεπτά. Άλλες φυσικοθεραπευτικές θεραπείες περιλαμβάνουν υπερήχους, ηλεκτρική διέγερση και ιοντοφόρεση.

Κάνει καλό η θερμοθεραπεία;

Με εξαίρεση ορισμένα είδη μασάζ, η θεραπεία με υγρή θερμότητα είναι ίσως η πιο χαλαρωτική από όλες τις μεθόδους φυσικοθεραπείας. Χρησιμοποιείται συχνά στην αρχή μιας συνεδρίας φυσικοθεραπείας για να χαλαρώσουν οι μύες σας και να προετοιμαστούν για την άσκηση.

Ποιες είναι οι υγρές θερμικές συσκευασίες;

Οι υγρές θερμικές συσκευασίες που χρησιμοποιούνται στις κλινικές φυσικοθεραπείας κατασκευάζονται από μπεντονίτη που καλύπτεται από καμβά. Τα πακέτα αποθηκεύονται σε πολύ ζεστό (70 έως 75 βαθμούς C) νερό. Όταν τα πακέτα υγρής θερμότητας προετοιμάζονται για χρήση, τοποθετούνται σε πετσέτες ή/και ειδικά περιτυλίγματα. Αυτό όχι μόνο βοηθά στην αποφυγή εγκαυμάτων, αλλά επιβραδύνει επίσης την ψύξη, δίνοντάς σας περισσότερο χρόνο για να απολαύσετε και να επωφεληθείτε από τη θεραπεία. Και φυσικά, είναι πιο υγιεινό.

Πώς η υγρή θερμότητα ελέγχει τον πόνο;

Η υγρή θερμότητα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του πόνου σας εμποδίζοντας τη μετάδοση των σημάτων πόνου. Η εφαρμογή θερμότητας μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του πόνου χαλαρώνοντας τον μυϊκό σπασμό και ενισχύοντας την επούλωση. Αν και οι απόψεις σχετικά με αυτό διαφέρουν, πολλοί ειδικοί συνιστούν να χρησιμοποιείται η υγρή θερμότητα μόνο για χρόνιους ή υπο-οξείς πόνους στην πλάτη ή τον αυχένα ή σε κάποιο τραυματισμό. Το σκεπτικό είναι ότι αν τοποθετήσετε μια ζεστή συσκευασία σε έναν οξύ τραυματισμό, κινδυνεύετε με αυξημένο πρήξιμο ή αιμορραγία, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει την περιοχή και να προκαλέσει περισσότερο πόνο.

Πώς επιταχύνει την επούλωση η θερμοθεραπεία;

Βάλτε ένα ζεστό επίθεμα ή θερμοφόρα σε μια τραυματισμένη ή σφιγμένη περιοχή της πλάτης σας και πιθανότατα θα αυξήσετε την κυκλοφορία. Η αυξημένη κυκλοφορία επιταχύνει την παροχή αίματος, και επομένως οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών. Επιταχύνει επίσης την απομάκρυνση των άχρηστων προϊόντων. Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η υγρή θερμότητα βοηθά τη διαδικασία επούλωσης είναι η αύξηση της δραστηριότητας των ενζύμων. Αυτό αυξάνει τον μεταβολικό σας ρυθμό και βοηθά στην απελευθέρωση οξυγόνου από το μόριο της αιμοσφαιρίνης στους ιστούς σας, όπου βοηθά στην αποκατάσταση.

Πώς βοηθάει στην ευλυγισία η θερμοθεραπεία;

Η υγρή θερμότητα χαλαρώνει τους μύες και άλλους μαλακούς ιστούς. Στην πραγματικότητα, ο θεραπευτής σας μπορεί να σας καθοδηγήσει στη χρήση διατάσεων ως συμπλήρωμα. Οι διατάσεις κατά τη διάρκεια ή μετά από αυτή τη θεραπεία μπορεί να οδηγήσουν σε πιο μακροχρόνιες βελτιώσεις στην ευλυγισία και το εύρος κίνησης των αρθρώσεων.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

A comparison of whole body vibration and moist heat on lower extremity skin temperature and skin blood flow in healthy older individuals https://medscimonit.com/abstract/index/idArt/883209

Non-exercise physical therapies for musculoskeletal conditions https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1521694208000028

Thermotherapy for treatment of osteoarthritis https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD004522/abstract

Moist Heat or Dry Heat for Delayed Onset Muscle Soreness https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3808259/

The Physiologic Basis and Clinical Applications of Cryotherapy and Thermotherapy for the Pain Practitioner https://www.researchgate.net/publication/6928434_The_Physiologic_Basis_and_Clinical_Applications_of_Cryotherapy_and_Thermotherapy_for_the_Pain_Practitioner