Τι αισθάνεσαι;

Διατροφή

Θωράκιση σώματος: Οι πιο ισχυρές συμμαχίες βιταμινών και μετάλλων

Ακούμε συνέχεια τους ειδικούς να επαναλαμβάνουν ότι είναι απαραίτητο να τρεφόμαστε σωστά, για να ενισχύουμε το σώμα μας με βιταμίνες και μέταλλα, ώστε να αποτρέπουμε τις διατροφικές ανεπάρκειες και να προωθούμε την γενική μας ευημερία. Ωστόσο, οι περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως μονάδες, αλλά χρειάζεται να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να επιφέρουν καλύτερα αποτελέσματα. Πιο κάτω λοιπόν, θα δούμε τις πιο ισχυρές συμμαχίες βιταμινών και μετάλλων.

Ποιες είναι οι πιο ισχυρές συμμαχίες θρεπτικών συστατικών για καλύτερη υγεία;

1. Βιταμίνη D και ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο γνωστά θρεπτικά συστατικά που ενισχύει την αντοχή των οστών. Ωστόσο, το πεπτικό σύστημα δυσκολεύεται στην απορρόφηση του και η βιταμίνη D έρχεται να δώσει ένα χέρι βοηθείας.

Οι επίσημες διατροφικές οδηγίες αναφέρουν ότι οι ενήλικες πρέπει να λαμβάνουν 1.000 χιλιοστόγραμμα (mg) ασβεστίου και 400 IU βιταμίνης D την ημέρα, ενώ τα άτομα άνω των 50 ετών πρέπει να λαμβάνουν 1.200 mg ασβεστίου και 600 IU βιταμίνης D.

Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D: Λιπαρά ψάρια όπως σκουμπρί και σολομός, τυρί και κρόκοι αυγών.

Τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο: Σκούρα πράσινα λαχανικά, γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και τυρί με χαμηλά λιπαρά.

2. Νάτριο και κάλιο

Παρόλο που το νάτριο είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό, οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουμε περισσότερο από όσο συνιστάται, κυρίως σε μορφή αλατιού. Η υπερβολική ποσότητα νατρίου επηρεάζει την φυσική ικανότητα χαλάρωσης και επέκτασης των αιμοφόρων αγγείων, αυξάνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής.

Το κάλιο από την άλλη, βοηθά το σώμα να εκκρίνει την περίσσεια νατρίου μέσω των νεφρών. Μάλιστα, πολλές μελέτες διαπίστωσαν ότι η αυξημένη πρόσληψη καλίου βελτιώνει την αρτηριακή πίεση.

Οι τρέχουσες διατροφικές οδηγίες συνιστούν στους ενήλικες να λαμβάνουν καθημερινά 4.700 mg κάλιο και 1.200 -1.500 mg νάτριο.

Τρόφιμα πλούσια σε κάλιο: Αβοκάντο, σπανάκι, γλυκοπατάτα, γιαούρτι και μπανάνες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας εύκολος τρόπος μείωσης του νατρίου είναι η απομάκρυνση από επεξεργασμένα τρόφιμα, σνακ, takeaways και έτοιμα γεύματα, τα οποία συσκευάζουν μεγάλες ποσότητες νατρίου.

3. Βιταμίνη Β12 και φυλλικό οξύ

Η βιταμίνη Β12 και το φυλλικό οξύ αποτελούν μέρος της βιταμίνης Β. Η βιταμίνη Β12 ενισχύει την ικανότητα του σώματος να απορροφά φυλλικό οξύ και μαζί τα δύο συστατικά υποστηρίζουν την διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης και της αναπαραγωγής. Αυτές οι διαδικασίες είναι σημαντικές κυρίως κατά την παιδική ηλικία, ωστόσο, συνεχίζουν να είναι σημαντικές και κατά την ενηλικίωση σε θέματα ανάπτυξης μαλλιών και νυχιών.

Οι διατροφικές οδηγίες συνιστούν την καθημερινή λήψη 2,4 μικρογραμμαρίων βιταμίνης Β12 και 400 μικρογραμμαρίων φυλλικού οξέος.

Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Β12: Λιπαρά ψάρια όπως σκουμπρί και σολομός, συκώτι βοείου κρέατος και γάλα.

Τρόφιμα πλούσια σε φυλλικό οξύ: Σκούρα πράσινα λαχανικά, εσπεριδοειδή και όσπρια.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved