Πρόληψη και θεραπεία

Τι είναι το λινέλαιο; Πώς ωφελεί την υγεία;

Το λινέλαιο παρασκευάζεται από αλεσμένους και συμπιεσμένους σπόρους λιναριού. Είναι γνωστό για τα πολλά οφέλη που προσφέρει στην ανθρώπινη υγεία, όπως η μείωση της φλεγμονής, η πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και η μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου.

Σε τι ωφελεί το λινέλαιο την ανθρώπινη υγεία;

Το λινέλαιο περιέχει πολλές δραστικές και χρήσιμες ενώσεις, ανάμεσα τους τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, υγιεινές πρωτεΐνες που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, φυτικές ίνες για την πρόληψη πεπτικών προβλημάτων και δυσκοιλιότητας και φαινολικές ενώσεις (λιγνάνες) που μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου.

1. Μείωση φλεγμονής

Το έλαιο λιναρόσπορου είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και ως εκ τούτου μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή του σώματος. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ζώα και δημοσιεύθηκε το 2013, διαπίστωσε ότι το λινέλαιο μειώνει σημαντικά την φλεγμονή. Ωστόσο, αυτή του η δράση στους ανθρώπους, δεν είναι ξεκάθαρη.

Συγκεκριμένα, μια ανάλυση μελετών σε ανθρώπους, διαπίστωσε ότι ο λιναρόσπορος περιέχει ενώσεις που μειώνουν την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (δείκτης φλεγμονής) σε μερικούς ανθρώπους, αλλά όχι σε όλους. Αυτό υποδηλώνει ότι το λινέλαιο μπορεί να επιδράσει διαφορετικά στους ανθρώπους και ως εκ τούτου απαιτείται περεταίρω μελέτη για να διαπιστωθούν τα οφέλη του κατά της φλεγμονής.

2. Πρόληψη καρκίνου

Το έλαιο λιναρόσπορου περιέχει λινοορβιτίδες, ενώσεις γνωστές για τις αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Είναι επίσης πλούσια πηγή διαιτητικών λιγνανών, τα οποία έχουν βρεθεί να μειώνουν τον κίνδυνο της καρκίνου του μαστού.

Επιπρόσθετα, τα άλφα-λινολενικά οξέα (ALA) στο λινέλαιο, μπορούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, ακόμη και να τα εξουδετερώσουν. Ωστόσο, παρόλο που η έρευνα για την επίδραση των ALA στον καρκίνο είναι ενθαρρυντική, οι ποσότητες που χρειάζονται για αυτές τις επιδράσεις είναι υπερβολικές και η υπερκατανάλωση λινόσπορου έχει επικίνδυνες παρενέργειες.

3. Υγεία της καρδιάς

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα λινελαίου αυξάνουν τα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εικοσαπεντανοϊκού οξέος (EPA) και του εικοσιδυαεξανοϊκού οξέος (DHA).

Το EPA και το DHA είναι απαραίτητες ενώσεις για την υγεία της καρδιάς και για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Να υπενθυμίσουμε ότι το ALA μετατρέπεται σε EPA και DHA στο σώμα, την ίδια ώρα που ο λιναρόσπορος περιέχει φυσικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (Ποιες ασθένειες καταπολεμούν τα ωμέγα-3)

4. Υγεία του εντέρου

Το λινέλαιο έχει καθαρτικές ιδιότητες. Σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 50 ασθενείς που υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση, διαπιστώθηκε ότι η καθημερινή λήψη λινελαίου, τους ανακούφισε από τη δυσκοιλιότητα.

Επιπρόσθετα, μια μικρή μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2012 σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), διαπίστωσε ότι οι λιναρόσποροι μείωσαν κάποια συμπτώματα του IBS, ανάμεσά τους η δυσκοιλιότητα και η διάρροια.

5. Υγεία δέρματος

Όπως είπαμε και πιο πάνω, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ALA είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, τα οποία συνήθως συμπεριλαμβάνονται σε καλλυντικά και αντιγηραντικές κρέμες.

Έρευνες δείχνουν ότι το λινέλαιο μειώνει την φλεγμονή των κυττάρων του δέρματος, την ίδια ώρα που βοηθά στην αναγέννηση του δέρματος.

6. Απώλεια βάρους

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2012 στο περιοδικό Appetite, ανέφερε ότι τα συμπληρώματα λιναρόσπορου μπορούν να μειώσουν την όρεξη, μειώνοντας την πρόσληψη τροφής και κατά συνέπεια ευνοώντας την απώλεια βάρους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι διαλυτές ίνες που υπάρχουν στον λιναρόσπορο, προωθούν το αίσθημα της πληρότητας.

7. Μειώνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Υπάρχουν ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι το λινέλαιο μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2015, στην οποία συμμετείχαν 140 εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που λάμβαναν συμπληρώματα λινελαίου, διαπίστωσε ότι μειώθηκαν οι εξάψεις τους και βελτιώθηκε η ποιότητα ζωής τους.

Ποιες παρενέργειες μπορεί να προκαλέσει η χρήση λινελαίου;

Το λινέλαιο, όταν λαμβάνεται σε σωστές δόσεις και βραχυπρόθεσμα, είναι γενικά ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους. Σε μεγάλες δόσεις όμως, μπορεί να προκαλέσει διάρροια, χαλαρά κόπρανα και ανεπιθύμητες αλλεργικές αντιδράσεις. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.


+ 14 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

What Is Flaxseed Oil? https://www.verywellhealth.com/flaxseed-oil-health-benefits-how-to-use-and-cautions-4178046

Flaxseed—a potential functional food source https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs13197-014-1293-y

Fish Oils and Bleeding—Where Is the Evidence? https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2545986

Medications to Avoid Before Surgery https://depts.washington.edu/anesth/care/anesthesiology/hmc/meds.shtml

A Topical Gel From Flax Seed Oil Compared With Hand Splint in Carpal Tunnel Syndrome: A Randomized Clinical Trial https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2156587216677822

Case–control and prospective studies of dietary α-linolenic acid intake and prostate cancer risk: a meta-analysis https://bmjopen.bmj.com/content/3/5/e002280

Allergy, Asthma & Clinical Immunology https://aacijournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/1710-1492-6-S2-P6

Flaxseed and Flaxseed Oil https://www.nccih.nih.gov/health/flaxseed-and-flaxseed-oil

Flaxseed dietary fiber supplements for suppression of appetite and food intake https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195666311006969?via%3Dihub

Effects of linseeds on the symptoms of irritable bowel syndrome: a pilot randomised controlled trial https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-277X.2012.01263.x

The Short-Term Effects of Olive Oil and Flaxseed Oil for the Treatment of Constipation in Hemodialysis Patients https://www.jrnjournal.org/article/S1051-2276(14)00141-1/fulltext

Consumption of flaxseed, a rich source of lignans, is associated with reduced breast cancer risk https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10552-013-0155-7

Evaluating the cytotoxicity of flaxseed orbitides for potential cancer treatment https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214750015300196?via%3Dihub

Effect of Flaxseed Intervention on Inflammatory Marker C-Reactive Protein: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials https://www.mdpi.com/2072-6643/8/3/136