Υγεία του ματιού

Τι να προσέξετε στη φροντίδα των ματιών σας αυτό το καλοκαίρι;

Ο ήλιος, η γύρη, ακόμη και το κολύμπι μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα και ερεθισμούς στα μάτια. Ο Max Halford, κλινικός επικεφαλής της Ένωσης Βρετανών Οπτικών Διανομέων, και ο Lavnish Joshi, σύμβουλος οφθαλμίατρος στο νοσοκομείο The Lister, μας εξηγούν περισσότερα για το πώς να φροντίσουμε τα μάτια μας το καλοκαίρι.

Τόσο ο Joshi όσο και ο Halford εξηγούν ότι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα των ματιών που παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι η “αλλεργική επιπεφυκίτιδα“.

Το καλοκαίρι είναι η παραδοσιακή εποχή για τις εποχικές αλλεργίες και η εποχή που κάποιοι άνθρωποι αρχίζουν να έχουν φαγούρα, πρησμένα, κόκκινα και ερεθισμένα μάτια. Τα κύρια συμπτώματα μπορούν να ομαδοποιηθούν κάτω από τον τίτλο αλλεργική επιπεφυκίτιδα.

Τα αίτια είναι μερικές φορές δύσκολο να εντοπιστούν, αλλά η γύρη, ιδίως ορισμένες γύρεις χόρτων και δέντρων, τα ακάρεα της σκόνης και άλλα αλλεργιογόνα εξωτερικών χώρων είναι οι συνήθεις ένοχοι.

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα διαφέρει από τη βακτηριακή επιπεφυκίτιδα, η οποία προκαλείται όταν το μάτι έρχεται σε επαφή με βακτήρια. Και οι δύο έχουν παρόμοια συμπτώματα, αλλά αν η λοίμωξη είναι βακτηριακή μπορεί επίσης να εμφανίσετε ένα έκκριμα κίτρινου/πράσινου χρώματος που μπορεί να προκαλέσει κρούστα γύρω από το μάτι. Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι επίσης πιο πιθανό να οδηγήσει σε κνησμό.

Τα άτομα που πάσχουν από ξηροφθαλμία μπορεί να διαπιστώσουν ότι τα συμπτώματά τους επιδεινώνονται στη ζέστη ή όταν βρίσκονται σε κλιματιζόμενους χώρους.

Τα μάτια σας χρειάζονται φροντίδα όλο το χρόνο, αλλά περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η γύρη και οι αλλεργίες, συχνά σημαίνουν ότι χρειάζονται λίγη επιπλέον φροντίδα το καλοκαίρι.

Πώς μπορείτε να προστατεύσετε καλύτερα τα μάτια σας;

Η αποφυγή των αλλεργιογόνων είναι πάντα ένα καλό σημείο εκκίνησης, αλλά μερικές φορές είναι δύσκολο να ακολουθήσετε τη συμβουλή. Σίγουρα, αν η γύρη του γρασιδιού είναι αυτή που προκαλεί τις αλλεργίες σας, τότε συνιστάται η αποφυγή του πρόσφατα κουρεμένου γκαζόν.

Τα καλά προσαρμοσμένα γυαλιά ηλίου με σήμανση CE που δείχνει ότι προστατεύουν από τις υπεριώδεις ακτίνες είναι μια καλή ιδέα, καθώς μπορούν επίσης να βοηθήσουν να αποτελέσουν φραγμό στους ερεθιστικούς παράγοντες.

Πρέπει επίσης να λαμβάνεται μέριμνα για την προστασία των ματιών μας από τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας, ιδίως των ακτίνων UV, οι οποίες μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμα επιβλαβή επίδραση στον αμφιβληστροειδή χιτώνα στο πίσω μέρος των ματιών μας.

Μπορούν οι υπεριώδεις ακτίνες UV, που εκπέμπει ο ήλιος, να βλάψουν τα μάτια σας και το δέρμα σας;

Η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων οφθαλμικών παθήσεων με την πάροδο του χρόνου, όπως ο καταρράκτης (θόλωση του φακού), το πτερύγιο (ανάπτυξη στο μάτι) και ενδεχομένως ο ηλικιακός εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας.

Το να κοιτάτε απευθείας τον ήλιο, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού και να προκαλέσει τύφλωση.

Κάθε μία από αυτές τις καταστάσεις μπορεί να επηρεάσει την όρασή σας, γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να προστατεύετε τα μάτια σας με γυαλιά ηλίου με προστασία UV400.

Ενώ η αλλεργική επιπεφυκίτιδα δεν μπορεί να προληφθεί, τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Αυτό περιλαμβάνει τη λήψη μέτρων για να διασφαλίσετε ότι η γύρη και άλλοι ερεθιστικοί παράγοντες μένουν μακριά από τα μάτια σας.

Τα συμπτώματα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη χρήση αντιαλλεργικών σταγόνων, ακόμη και με τα ίδια δισκία που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση της αλλεργικής ρινίτιδας.

  • Όταν περνάτε μεγάλο χρονικό διάστημα έξω, θα ήταν καλύτερο  να κάνετε ντους και να αλλάζετε ρούχα μόλις επιστρέψετε στο σπίτι για να ξεπλύνετε τη γύρη
  • Αν είστε στο σπίτι, προσπαθήστε να κρατάτε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά και να καθαρίζετε το πρόσωπό σας μερικές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας

Μπορεί επίσης να θέλετε να δοκιμάσετε να βάλετε λίγη βαζελίνη γύρω από τα ρουθούνια σας για να παγιδεύσετε τη γύρη. Αν τα μάτια σας είναι ιδιαίτερα πονεμένα και έχετε φαγούρα, μετά το ντους μπορείτε να δοκιμάσετε να τα καταπραΰνετε με ένα δροσερό υγρό πανί ή μερικές φέτες αγγουριού.

Οι οφθαλμικές σταγόνες μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των ερεθισμένων ματιών για ορισμένους ανθρώπους.

Οι οφθαλμικές λιπαντικές “σταγόνες ξηροφθαλμίας” είναι άμεσα διαθέσιμες και ο οφθαλμίατρος θα είναι σε θέση να σας συμβουλεύσει για το καλύτερο προϊόν για την δική σας περίπτωση. Προσπαθήστε να αναζητήσετε “μη συντηρημένες” σταγόνες, καθώς είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν ερεθισμό.

Το τοπικό σας φαρμακείο θα είναι σε θέση να σας συστήσει αν θα ήταν χρήσιμα τα τοπικά ή τα συστηματικά αντιισταμινικά.

Τι γίνεται με τη φροντίδα των ματιών σας όταν κολυμπάτε;

Αν φοράτε φακούς επαφής, πρέπει να θυμάστε ότι δεν συνδυάζονται καλά με το κολύμπι.

Να θυμάστε πάντα ότι οι φακοί επαφής και το νερό δεν αναμειγνύονται. Οι φακοί επαφής θα πρέπει να αφαιρούνται πριν από το κολύμπι, καθώς υπάρχει κίνδυνος σοβαρών οφθαλμικών λοιμώξεων από το μολυσμένο νερό.

Η καλή οφθαλμική υγιεινή είναι σημαντική για την αποφυγή οφθαλμικών λοιμώξεων κατά την κολύμβηση – τόσο βακτηριακής όσο και αλλεργικής επιπεφυκίτιδας.

Είναι επίσης καλύτερο να αποφεύγετε να τρίβετε ή να αγγίζετε τα μάτια σας, ειδικά όταν βρίσκεστε έξω και αν δεν έχετε πλύνει τα χέρια σας.

Όταν χρησιμοποιείτε κοινόχρηστους χώρους, όπως οι πισίνες, η διατήρηση καλής υγιεινής των χεριών μειώνει τον κίνδυνο απόκτησης μολυσματικής επιπεφυκίτιδας. Το να φοράτε γυαλιά κατά τη διάρκεια της παραμονής σας σε πισίνες μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των ματιών σας από τον ερεθισμό τους από το χλώριο και να μειώσει την έκθεση σε μολυσματικούς παράγοντες.

Εάν διαπιστώσετε ότι τα μάτια σας είναι ιδιαίτερα ερεθισμένα το καλοκαίρι ή ίσως απλώς χρειάζεστε κάποιες συμβουλές για το πώς να τα προστατεύσετε,  επισκεφθείτε τους οπτικούς της περιοχής σας!!!

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved