Υγεία στόματος

Τι προκαλεί τα στοματικά έλκη και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Τι είναι τα στοματικά έλκη;

Τα έλκη του στόματος είναι μικρές, επώδυνες πληγές που μπορεί να αναπτυχθούν στο εσωτερικό του στόματός σας – μέσα στα μάγουλά σας, στον ουρανίσκο σας, στη γλώσσα σας ή στη βάση των ούλων σας. Μπορεί να είναι ανυψωμένα και να έχουν κόκκινο, κίτρινο, λευκό ή γκρι χρώμα.

Αν και μπορεί να προκαλέσουν κάποια δυσφορία και πόνο – ιδίως όταν πιέζονται ή σπρώχνονται κατά τη διάρκεια του φαγητού – τα στοματικά έλκη είναι συνήθως αβλαβή και εξαφανίζονται μόνα τους μέσα σε 1-2 εβδομάδες.

Τι προκαλεί τα στοματικά έλκη;

Εάν αναπτύξετε ένα έλκος στο στόμα ως μεμονωμένο περιστατικό, οι πιθανότητες είναι να προκλήθηκε από ένα μικρό τραύμα. Μήπως δαγκώσατε το μάγουλό σας ενώ βουρτσίζατε τα δόντια σας; Κάψατε τη γλώσσα σας από ένα ζεστό ρόφημα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν στοματικά έλκη που επιστρέφουν συνεχώς είναι περισσότερο ένα επιστημονικό μυστήριο. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται υποτροπιάζουσα αφθώδης στοματίτιδα και η αιτία δεν είναι γνωστή.

Πιστεύεται ότι ό,τι και αν προκαλεί τα στοματικά έλκη πυροδοτεί μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που έχει ως αποτέλεσμα την πληγή. Γνωρίζουμε επίσης ότι τα στοματικά έλκη δεν είναι μολυσματικά – δεν μπορείτε να τα μεταδώσετε σε κανέναν.

Τι γίνεται με τους εκλυτικούς παράγοντες του στοματικού έλκους;

Η αιτία των στοματικών ελκών δεν είναι πλήρως γνωστή, εάν τα εμφανίζετε συνεχώς, είναι πιθανό να προκαλούνται από έναν από τους ακόλουθους παράγοντες:

Πότε θα μπορούσε να πρόκειται για ασθένεια;

Μερικές φορές, τα στοματικά έλκη μπορεί επίσης να είναι μια ένδειξη κάποιου άλλου υποκείμενου προβλήματος υγείας που πρέπει να επισημανθεί και να θεραπευτεί.

Μιλήστε με τον παθολόγο ή τον οδοντίατρό σας εάν το έλκος στο στόμα σας μεγαλώνει, διαρκεί για περισσότερες από τρεις εβδομάδες, σας προκαλεί έντονο πόνο ή εάν αναπτύξετε πυρετό.

Μπορούν οι παθήσεις του εντέρου να προκαλέσουν στοματικά έλκη;

Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα επαναλαμβανόμενα στοματικά έλκη μπορεί να είναι σύμπτωμα ορισμένων γαστρεντερικών παθήσεων, όπως η νόσος του Crohn και η κοιλιοκάκη. Εάν τα στοματικά έλκη σας διαρκούν περισσότερο από 1-2 εβδομάδες και παρατηρήσετε άλλα σημάδια της νόσου του Crohn ή της κοιλιοκάκης κατά την ίδια περίοδο, μιλήστε με τον παθολόγο σας για να εξεταστείτε.

Μπορεί ο καρκίνος να προκαλέσει στοματικά έλκη;

Τα στοματικά έλκη που διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα – τρεις εβδομάδες ή περισσότερο – είναι το πιο συνηθισμένο σημάδι καρκίνου του στόματος. Αυτός ο τύπος καρκίνου συνδέεται συνήθως με την υπερκατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα και τα καρκινικά έλκη εμφανίζονται συχνότερα κάτω από τη γλώσσα. Θα πρέπει επίσης να προσέχετε τα άλλα συμπτώματα του καρκίνου του στόματος.

Έχετε όμως κατά νου ότι εξακολουθεί να είναι μια σχετικά σπάνια αιτία στοματικών ελκών και ο μοναδικός τρόπος για να είστε σίγουροι είναι να ζητήσετε από τον οδοντίατρο ή τον γιατρό σας να εξετάσει το/τα εν λόγω έλκος/η.

Πώς να θεραπεύσετε τα στοματικά έλκη;

Δεδομένου ότι τα στοματικά έλκη δεν αποτελούν συνήθως λόγο ανησυχίας, εκτός αν έχετε άλλα ανησυχητικά συμπτώματα, μπορείτε να περιμένετε να δείτε αν θα υποχωρήσουν μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες.

Εναλλακτικά, για να απαλύνετε τον πόνο ή τη δυσφορία, υπάρχουν μέθοδοι αυτοφροντίδας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Μπορείτε να αγοράσετε διάφορα προϊόντα από τα φαρμακεία για τη θεραπεία των στοματικών έλκων χωρίς συνταγή, τα οποία θα σας βοηθήσουν όχι μόνο να καταπραΰνετε αλλά και να επιταχύνετε την αποκατάσταση.

Οι επιλογές περιλαμβάνουν:

  • Παυσίπονα – διατίθενται παστίλιες, στοματικά διαλύματα, σπρέι και τζελ
  • Αντιμικροβιακό στοματικό διάλυμα
  • Κορτικοστεροειδείς παστίλιες

Μια σπιτική μέθοδος είναι το ζεστό νερό με μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Μια καλή γαργάρα με αυτό θα βοηθήσει στην ανακούφιση από κάθε πόνο.

Πώς να προλάβετε τα στοματικά έλκη;

Εάν τα στοματικά έλκη σας προκαλούνται από κάποια από τις κοινές αιτίες, οι ακόλουθες συμβουλές για τον τρόπο ζωής μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το στόμα σας χωρίς έλκος.

Για να κρατήσετε τα στοματικά έλκη μακριά:

  • Προσπαθήστε να διατηρείτε το στόμα σας όσο το δυνατόν πιο καθαρό
  • Χρησιμοποιήστε οδοντόβουρτσα υψηλής ποιότητας – για να μειώσετε τον κίνδυνο βλάβης όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας
  • Πίνετε άφθονο νερό – για να αποφύγετε την αφυδάτωση
  • Να τρώτε μια καλή και ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνη Α, C και Ε – το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να αποδυναμωθεί από τις ελλείψεις μετάλλων και βιταμινών. Η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών θα σας βοηθήσει

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved