Υγεία Δέρματος

Το πλεόνασμα μελανίνης ΔΕΝ σημαίνει ανοσία στον καρκίνο του δέρματος

Η μαύρη κοινότητα σπάνια μιλάει για τον καρκίνο του δέρματος, γιατί θεωρητικά η μελανίνη μειώνει την πιθανότητα διάγνωσης. Η μελανίνη είναι μια σκούρα χρωστική ουσία που υπάρχει στο δέρμα, τα μάτια και τα μαλλιά, η οποία τους δίνει το χρώμα τους και προστατεύσει από τις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας. Την ίδια ώρα όμως που προσφέρει προστασία, δεν υπόσχεται ανοσία στον καρκίνο του δέρματος.

Ο καρκίνος του δέρματος στους μαύρους είναι αποτέλεσμα της έκθεσής τους στον ήλιο;

Παρόλο που οι μαύροι εξακολουθούν να αναπτύσσουν καρκίνο του δέρματος ως αποτέλεσμα της άμεσης έκθεσής τους στον ήλιο, υπάρχουν πολλοί άλλοι καρκίνοι του δέρματος που δεν είναι συνέπεια των ακτίνων UV.  (Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για ασφαλές μαύρισμα;)

Το DFSP είναι μια σπάνια μορφή σαρκώματος μαλακών μορίων -μια ομάδα καρκίνων που επηρεάζει ιστούς του σώματος, όπως το δέρμα, το λίπος και τους μυς. Το DFSP δεν προέρχεται από την έκθεση στον ήλιο και οι ερευνητές εξακολουθούν να εξετάζουν το τι είναι αυτό που το προκαλεί.

Η έρευνα δείχνει ότι όταν οι μαύροι άνθρωποι αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος, συχνά διαγιγνώσκονται σε καθυστερημένο στάδιο και αυτό καθιστά πιο δύσκολη τη θεραπεία του. Από τη μια η καθυστερημένη επίσκεψη στον δερματολόγο και από την άλλη το γεγονός ότι οι δερματολόγοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τον καρκίνο του δέρματος στο μαύρο δέρμα, καθιστά την διάγνωση και επομένως τη θεραπεία δυσκολότερη.

Για τα άτομα που έχουν μελάνωμα, μια καθυστέρηση μπορεί να αποβεί θανατηφόρα, διότι ο συγκεκριμένος καρκίνος μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα σημεία του σώματος γρήγορα. Παρόλο που οι μαύροι είναι λιγότερο πιθανό να διαγνωστούν με μελάνωμα σε σύγκριση με τους λευκούς, αντιμετωπίζουν επίσης μεγάλο κίνδυνο θανάτου. Τα εμπόδια στην φροντίδα, την διάγνωση και την εξειδίκευση των δερματολόγων στο μαύρο δέρμα, ενισχύουν περαιτέρω τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες και τον ρατσισμό που αντιμετωπίζει η μαύρη κοινότητα. (Αυτοί είναι οι 12 πιο κοινοί μύθοι για το δέρμα)

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος;

Πιο κάτω αναγράφονται τρία σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι γενικότερα και ειδικότερα οι Αφροαμερικανοί, για να προστατεύσουν το δέρμα τους και να διασφαλίσουν ότι δεν αγνοούν τα σημάδια που τους δείχνει.

1. Ελέγξτε το δέρμα σας

Ο έλεγχος του δέρματος πρεπει να γίνεται πριν η μετά το ντους, τουλάχιστον μια φορά τον μήνα. Για να διαπιστώσετε αν έχετε μελάνωμα θα πρεπει να γνωρίζετε πώς μοιάζει:

  • Σκοτεινό σημείο στο δέρμα που αλλάζει σχήμα ή/ και μέγεθος
  • Μια πληγή που δεν επουλώνεται (ή επουλώνεται και επιστρέφει)
  • Τραχύ κομμάτι δέρματος
  • Σκούρα γραμμή κάτω ή γύρω από το νύχι του χεριού ή του ποδιού

Για το πίσω μέρος του σώματός σας, εάν δεν έχετε κάποιον να σας βοηθήσει, χρησιμοποιείστε τον καθρέφτη σας.

2. Φροντίστε να χρησιμοποιείτε καθημερινά αντιηλιακό

Η μελανίνη στους μαύρους, είναι ο μεγαλύτερος προστάτης τους από τον καρκίνο του δέρματος. Ωστόσο, πάρα την φυσική προστασία, το δέρμα συνεχίζει να χρειάζεται περαιτέρω προστασία από τις ακτίνες του ήλιου. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί συνιστούν  την καθημερινή χρήση αντηλιακού ευρέος φάσματος (SPF 15 ή υψηλότερο). Σημειώνεται ότι η προστασία και η κάλυψη του δέρματος στις 10 το πρωί και στις 4 το απόγευμα θεωρείται πολύ σημαντική. (12 μύθοι και αλήθειες για τα αντιηλιακά)

3. Προγραμματίστε ετήσια επίσκεψη στον δερματολόγο σας

Όταν προγραμματίζετε τις ετήσιες εξετάσεις σας, φροντίστε να συμπεριλάβετε στη λίστα σας και τον δερματολόγο. Κατά την επίσκεψη, εάν έχετε διαπιστώσει κάτι ανησυχητικό στο σώμα σας, ζητήστε εξέταση και διευκρινήσεις. Επισκεφτείτε έναν δερματολόγο μια φορά τον χρόνο ακόμη και αν δεν έχετε βρει κάτι περίεργο στο σώμα σας.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

More Than Melanin: Skin Cancer Is Still a Risk for the Black Community https://www.verywellhealth.com/skin-cancer-risk-black-community-52179

Ask the Expert: Is There a Skin Cancer Crisis in People of Color? https://www.skincancer.org/blog/ask-the-expert-is-there-a-skin-cancer-crisis-in-people-of-color/

Skin Cancer Concerns in People of Color: Risk Factors and Prevention https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5454668/