Διατροφή

Τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή: Αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής ατόμων με Πάρκινσον

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια διαταραχή του εγκεφάλου, η οποία μπορεί να προκαλέσει τρέμουλο, δυσκαμψία και προβλήματα στο περπάτημα, την ισορροπία και τον συντονισμό. Ως αποτέλεσμα, η ποιότητα ζωής των ασθενών μειώνεται και ταυτόχρονα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένες διατροφικές πρακτικές συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου και συγκεκριμένα, η άφθονη κατανάλωση ενός συγκεκριμένου είδους φυτικών ενώσεων που ονομάζονται φλαβονοειδή. Ωστόσο, δεν υπάρχει αυξημένη έρευνα που να δείχνει αν αυτές οι διατροφικές επιλογές μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με Πάρκινσον να ζήσουν περισσότερο. (Νόσος του Πάρκινσον: Μπορούν τα μούρα και το κόκκινο κρασί να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου;)

Τα φλαβονοειδή μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με Πάρκινσον να ζήσουν περισσότερο;

Μια νέα μελέτη που εξέτασε την επίδραση των φλαβονοειδών στον πρόωρο θάνατο ατόμων με νόσο του Πάρκινσον, διαπίστωσε ότι αυτές οι ενώσεις μειώνουν τον κίνδυνο. Πρόκειται για αντιοξειδωτικά, που προσφέρουν αντιφλεγμονώδη δράση και έχουν διάφορα οφέλη στην υγεία ανάλογα με την ποικιλία τους. Υπάρχουν έξι κύριοι τύποι φλαβονοειδών, αλλά δύο από αυτούς ξεχωρίζουν. Οι ανθοκυανίνες και οι ισοφλαβόνες. (9 Μύθοι για τη νόσο του Parkinson)

Τα φλαβονοειδή υπάρχουν σε μια ποικιλία τροφίμων και ποτών, όπως τα μούρα, τα μήλα, τα εσπεριδοειδή, τα σταφύλια, το πράσινο τσάι, ακόμα και σε τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί και μπαχαρικά όπως η κανέλα. (Φλαβονοειδή: Πώς βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου;)

Στη νέα τους μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology, οι ερευνητές προσπάθησαν να προσδιορίσουν εάν η κατανάλωση περισσοτέρων φλαβονοειδών θα μπορούσε να παρατείνει τη ζωή των ανθρώπων που ζουν με νόσο του Πάρκινσον.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από δύο μεγάλες μελέτες, τη Μελέτη Υγείας Νοσοκόμων και τη Μελέτη παρακολούθησης επαγγελματιών υγείας. Εξέτασαν λοιπόν, τη διαιτητική πρόσληψη φλαβονοειδών κάθε ατόμου, η οποία αξιολογήθηκε με ερωτηματολόγια συχνότητας τροφής για ένα διάστημα 32 έως 34 ετών. Επιπρόσθετα, προσδιόρισαν και το πόσα άτομα είχαν Πάρκινσον και πόσα εμφάνισαν αργότερα. Συνολικά, 599 γυναίκες από τη Μελέτη Υγείας Νοσοκόμων και 652 άνδρες από τη μελέτη παρακολούθησης των επαγγελματιών υγείας διαγνώστηκαν με Πάρκινσον κατά την περίοδο της μελέτης.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • Τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον που κατανάλωναν περισσότερα φλαβονοειδή -ειδικά ανθοκυανίνες– είχαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.
  • Τα άτομα που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες ανθοκυανινών είχαν 66% περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουν τον πρόωρο θάνατο, σε σύγκριση με τα άτομα που κατανάλωναν χαμηλότερες ποσότητες ανθοκυανινών.
  • Τα άτομα που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες φλαβίνης-3 είχαν 69% μεγαλύτερο ποσοστό επιβίωσης, σε σύγκριση με τα άτομα με τη χαμηλότερη πρόσληψη.
  • Η υψηλότερη πρόσληψη τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή, ειδικά μούρων και κόκκινου κρασιού, συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
  • Στους άνδρες, η συνολική πρόσληψη φλαβονοειδών πριν από τη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον συσχετίστηκε με χαμηλότερο μελλοντικό κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Σύμφωνα με τον Kwik-Uribe, τα ευρήματα της παρούσας μελέτης προσθέτουν στοιχεία στη βιβλιογραφία, υποδηλώνοντας ότι τα φλαβονοειδή και συγκεκριμένες υποκατηγορίες φλαβονοειδών διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία.

Πώς θα καταναλώνετε περισσότερα φλαβονοειδή;

Για να επωφεληθείτε από την προσθήκη περισσοτέρων φλαβονοειδών στη διατροφή σας, αρχίστε να καταναλώνετε:

  • Περισσότερες μωβ τροφές, όπως τα μούρα και οι μωβ πατάτες
  • Περισσότερο τσάι
  • Εσπεριδοειδή και χυμούς
  • Κόκκινο κρασί με μέτρο
  • Περισσότερα μήλα
  • Περισσότερα όσπρια


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Eating Flavonoid-Rich Foods May Help People With Parkinson's Live Longer https://www.verywellhealth.com/flavonoid-rich-foods-parksinsons-longevity-5219452

Intake of Flavonoids and Flavonoid-Rich Foods, and Mortality Risk Among Individuals With Parkinson Disease: A Prospective Cohort Study https://n.neurology.org/content/early/2022/01/26/WNL.0000000000013275

Habitual intake of dietary flavonoids and risk of Parkinson disease https://n.neurology.org/content/78/15/1138