Πρόληψη και θεραπεία

Υπάρχουν θεραπείες για το Hangover; Τι λένε οι επιστήμονες;

Οι «θεραπείες» για το hangover, στις οποίες στρέφεται ο περισσότερος κόσμος αν τύχει και καταναλώσει πολύ αλκοόλ, δεν είναι αποτελεσματικές, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες που μελέτησαν 21 έρευνες που ασχολήθηκαν με θεραπείες, όπως η χρήση φραγκόσυκου, εκχυλίσματος αγκινάρας και παυσίπονων.

Τι είναι το Hangover;

Το hangover είναι ο τρόπος που έχει το σώμα μας, να μας υπενθυμίζει τους κινδύνους που κρύβει η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Συγκεκριμένα, μετά από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, εμφανίζονται συμπτώματα όπως διάρροιακόπωση, πονοκέφαλος, ναυτίαυψηλή αρτηριακή πίεση, ταχυκαρδία, εφίδρωση, ευαισθησία σε ήχους και φως και ίλιγγος. Όλα αυτά τα συμπτώματα ονομάζονται hangover.

Ποιες είναι οι αιτίες του Hangover;

Οι αιτίες του Hangover ποικίλουν τόσο όσο και τα συμπτώματα. Μερικές από αυτές είναι οι ακόλουθες:

  • Υψηλά επίπεδα ακεταλδεΰδης: Το αλκοόλ μεταβολίζεται σε μια ουσία που ονομάζεται ακεταλδεΰδη, η οποία είναι τοξική σε υψηλά επίπεδα. Αλλά, νοουμένου ότι οι συγκεντρώσεις της στο αίμα σπάνια φτάνουν σε τόσο υψηλά επίπεδα, είναι σπάνιο να ευθύνεται για το hangover.
  • Στέρηση ύπνου: Το αλκοόλ παρεμβαίνει στην εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του ύπνου και κατά κάποιο τρόπο μας αποστερεί τον ποιοτικό ύπνο, με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα να νιώθουμε έντονη κόπωση και ζάλη. (Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο το αλκοόλ;)
  • Παρεμβολές στις ορμόνες: Το αλκοόλ ανακατεύει τις ορμόνες που ρυθμίζουν τα βιολογικά ρολόγια του σώματος, με αποτέλεσμα να ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα ίδια συμπτώματα που αντιμετωπίζουμε όταν κοιμηθούμε πάρα πολύ ή όταν δεν μπορέσουμε να κοιμηθούμε λόγω υπερέντασης. Τα συμπτώματα αυτά είναι συνήθως οι ημικρανίες και ο ίλιγγος. Σημειώνεται ότι ο ίλιγγος εμφανίζεται όταν αρχίσει να μειώνεται το επίπεδο του αλκοόλ στο αίμα μας.
  • Δηλητηρίαση: Το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, δεν έχει σημασία το πόσο ήπιε κάποιος, καθώς διάφορες μελέτες δείχνουν ότι εκείνοι που πίνουν μέτριες ποσότητες αλκοόλ είναι πιο ευάλωτοι στην δηλητηρίαση σε σχέση με τους αλκοολικούς. Τα συμπτώματα λοιπόν του hangover, ενδεχομένως να είναι αποτέλεσμα δηλητηρίασης. (Γιατί οι αλκοολικοί δεν ζητούν εύκολα βοήθεια;)
  • Οικογενειακό ιστορικό: Μια έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι με οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού, παρουσιάζουν χειρότερα συμπτώματα hangover σε σχέση με άλλους.

Υπάρχει θεραπεία για το Hangover;

Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Addiction πρόσφατα, διαπίστωσε ότι τα στοιχεία για τις υπάρχουσες θεραπείες για το hangover, όπως η χρήση φραγκόσυκου, εκχυλίσματος αγκινάρας και παυσίπονων, είναι χαμηλής ποιότητας και ότι υπάρχει ανάγκη για πιο αυστηρή αξιολόγηση. (Αντιμετωπίστε το hangover με 6 αποτελεσματικούς τρόπους)

Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Δρ. Έμερτ Ρόμπερτς, προς το παρόν η μόνη αποτελεσματική θεραπεία για το hangover είναι η αποχή από το αλκοόλ ή η κατανάλωση μέτριας ποσότητας αλκοόλ.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 21 ελεγχόμενες τυχαιοποιημένες δοκιμές που εξέτασαν το εκχύλισμα γαρύφαλλου, το κόκκινο τζίνσενγκ, τον χυμό κορεατικού αχλαδιού, το φραγκόσυκο, το εκχύλισμα αγκινάρας και άλλες πιθανές θεραπείες για το hangover. Ορισμένες από τις μελέτες έδειξαν στατιστικά σημαντικές βελτιώσεις στα συμπτώματα του hangover, ωστόσο, οι ερευνητές τόνισαν ότι η ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων που παρείχαν ήταν χαμηλή, λόγω περιορισμών στις μεθόδους που χρησιμοποίησαν και ανακριβών μέτρων αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, οι αναθεωρημένες μελέτες:

  • Έδιναν συνήθως λίγα στοιχεία για τη φύση και τον χρόνο πρόσληψης του αλκοόλ από τους συμμετέχοντες
  • Είχαν σημαντικές διαφορές στον τύπο του αλκοόλ που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες
  • Δεν έδιναν στοιχεία για το αν το αλκοόλ καταναλωνόταν πριν ή μαζί με το φαγητό
  • Σε οκτώ από τις μελέτες συμμετείχαν μόνο άνδρες
  • Τα κοινά παυσίπονα, συμπεριλαμβανομένης της ακεταμινοφαίνης και της ασπιρίνης, δεν αξιολογήθηκαν καθόλου σε ελεγχόμενες δοκιμές για το hangover

Οι ερευνητές λοιπόν, κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει καμία αποτελεσματική θεραπεία για το hangover και με βάση αυτό, οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να είναι πιο αυστηρές στις μεθόδους τους, να χρησιμοποιούν επικυρωμένες κλίμακες για την αξιολόγηση των συμπτωμάτων και να περιλαμβάνουν άτομα και των δύο φύλων.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved