Ψυχική υγεία

Ύπνωση: Πόσο αποτελεσματική είναι η θεραπεία αυτή;

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που θέλουν να βοηθήσουν τον εαυτό τους με την ύπνωση αποκομίζουν τουλάχιστον κάποιο όφελος, καθώς όλοι μπορούν να βελτιώσουν τη σύνδεση νου/σώματος με την επίτευξη μιας πιο υγιούς ψυχικής κατάστασης, υπομονή και εξάσκηση. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η βελτίωση επέρχεται αμέσως και στις περισσότερες περιπτώσεις κάποιο όφελος μπορεί να παρατηρηθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες από τη χρήση της ύπνωσης.

Είναι η χαλάρωση ένα κλειδί για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας;

Η επίτευξη μιας χαλαρής ψυχικής κατάστασης με την ύπνωση οδηγεί μερικές φορές σε πολύ γρήγορη βελτίωση της υγείας. Πολλοί ψυχαναλυτές αναφέρουν ότι περισσότερα από 7000 παιδιά και έφηβοι που κάνουν θεραπεία ύπνωσης, πολλοί ασθενείς με συνηθισμένο βήχα και δύσπνοια που σχετίζεται με άγχος, έλυσαν τα συμπτώματά τους αμέσως μόλις χαλάρωσαν κατά την πρώτη τους εμπειρία ύπνωσης. Αυτή η βελτίωση μερικές φορές φαινόταν να είναι δραματική, καθώς ορισμένα από αυτά τα παιδιά ανέφεραν τα συμπτώματά τους για χρόνια πριν μάθουν για την ύπνωση .

Τα παιδιά με φοβίες συχνά μπορούν να τις επιλύσουν κατά τη διάρκεια μιας μόνο συνεδρίας ύπνωσης, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει την αναδρομή στη στιγμή που ξεκίνησε η φοβία και την εκμάθηση του τρόπου “επανεγγραφής” της μνήμης του γεγονότος. Για παράδειγμα, ένα παιδί που φοβάται τα έντομα επειδή κάποια στιγμή μια αράχνη περπάτησε στο χέρι του, μπορεί να μάθει να επιλύει τη φοβία του φανταζόμενο ότι τη στιγμή της συνάντησης με την αράχνη ήταν σε θέση να παραμείνει ήρεμο και με αυτοπεποίθηση. Έτσι, εφόσον μπορεί πλέον να φανταστεί μια ειρηνική πρώτη συνάντηση με μια αράχνη, μπορεί στη συνέχεια να αντιδράσει σαν να μην αναπτύχθηκε ποτέ η φοβία εξ αρχής.

Με τη χρήση καθημερινής αυτόΰπνωσης για χαλάρωση, η κοιλιακή δυσφορία που σχετίζεται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου σε παιδιά και εφήβους τείνει να βελτιώνεται σημαντικά μετά από 3 εβδομάδες κατά μέσο όρο. Η βελτίωση είναι φανερή μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά μερικές φορές μπορεί να χρειάζεται μερικούς μήνες (Kohen & Olness, 2011).

Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά με χρόνιους πονοκεφάλους μπορεί να παρουσιάσουν κάποια βελτίωση μέσα σε λίγες εβδομάδες τακτικής χρήσης της ύπνωσης, αλλά μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες συνεπούς χρήσης της ύπνωσης για να επιτευχθεί μόνιμη βελτίωση της συχνότητας ή της έντασης των πονοκεφάλων τους.

Τα παιδιά με μακροχρόνιο άγχος, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ή κατάθλιψη βελτιώνονται επίσης με τη χρήση της ύπνωσης, αλλά συχνά επωφελούνται και από μακροχρόνια συμβουλευτική.

Συνολικά, τα 2/3 των παιδιών με ιατρικά προβλήματα που παραπέμφθηκαν σε κλινικό ψυχολόγο φάνηκε να βελτιώνονται πολύ μέσα σε λίγες εβδομάδες ως αποτέλεσμα της υπνωτικής χαλάρωσης και μόνο.

Ποιες είναι οι τεχνικές ύπνωσης και συμβουλευτικής;

Τα παιδιά στο άλλο τρίτο (1/3) απαιτούν τη χρήση πιο σύνθετων τεχνικών ύπνωσης και συμβουλευτικής. Αυτές οι τεχνικές μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε βελτίωση εντός ημερών, εβδομάδων ή μηνών, ανάλογα με τη φύση των συμπτωμάτων και την πολυπλοκότητα τυχόν υποκείμενων ψυχολογικών δυσκολιών. Οι τεχνικές αυτές περιλαμβάνουν την εκμάθηση του πώς να:

  • Να χρησιμοποιείτε μεταφορές για να βελτιώσετε ένα σύμπτωμα – όπως για παράδειγμα να φαντάζεστε ότι τοποθετείτε δυσφορία σε ένα μπαλόνι και το αφήνετε να φύγει. Όσο πιο ψηλά ανεβαίνει το μπαλόνι, τόσο καλύτερα αισθάνονται.
  • Φανταστείτε ένα πιο υγιές μέλλον ή ένα μέλλον στο οποίο το παιδί μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα την ασθένειά του.
  • Αλληλεπίδραση με το υποσυνείδητο για να καταλάβετε ποιος ψυχολογικός στρεσογόνος παράγοντας μπορεί να προκαλεί την επιμονή ενός συμπτώματος και στη συνέχεια αντιμετώπιση αυτού του στρεσογόνου παράγοντα.
  • Να επιτύχετε μια πνευματική προοπτική. Κρατώντας τα πράγματα σε μια προοπτική τα μεγάλα προβλήματα μπορούν να φανούν μικρότερα και πιο διαχειρίσιμα.
  • Εστιάστε στις θετικές αντί στις αρνητικές πτυχές των στρεσογόνων καταστάσεων. Μεγάλο μέρος του άγχους και της κατάθλιψης έχει τις ρίζες του στο αρνητικό μοτίβο σκέψης των ασθενών που μπορεί να αυτοδιαιωνίζεται. Για παράδειγμα, ένα παιδί που περιμένει ότι θα αποτύχει κοινωνικά, τείνει να είναι πιο αδέξιο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα κοινωνικά προβλήματα και αυξημένες αρνητικές προσδοκίες.
  • Ζήστε τη στιγμή. Ο φιλόσοφος Λάο Τζου είπε: “Όσοι έχουν κατάθλιψη ζουν στο παρελθόν. Αυτοί που έχουν άγχος ζουν στο μέλλον. Αυτοί που βρίσκονται σε γαλήνη ζουν στο παρόν“.

Η θεραπεία ύπνωσης με ενήλικες έχει επίσης δείξει μεγάλο όφελος μέσω της χρήσης των προαναφερθέντων τεχνικών.

Εν κατακλείδι η ύπνωση μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη ταχείας βελτίωσης της υγείας σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδίως σε ασθενείς που μπορούν να επωφεληθούν εύκολα από την υπνωτική χαλάρωση.


+ 8 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Anbar, Ran D. 2021. “Changing Children’s Lives with Hypnosis: A Journey to the Center.” Lanham, MD: Rowman & Littlefield

Kohen, Dan P., and Karen Olness. 2011. “Hypnosis and Hypnotherapy with Children.” Routledge

Hypnosis https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/hypnosis/about/pac-20394405

Hypnosis today By Brendan L. Smith https://www.apa.org/monitor/2011/01/hypnosis

Is Hypnosis Real? And 16 Other Questions, Answered https://www.healthline.com/health/is-hypnosis-real#what-is-it-used-for?

New directions in hypnosis research: strategies for advancing the cognitive and clinical neuroscience of hypnosis https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5635845/

Insomnia and hypnotherapy. J A Anderson, E R Dalton, and M A Basker https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1437178/?page=1

Mental Health and Hypnosis by Smitha Bhandari https://www.webmd.com/mental-health/mental-health-hypnotherapy