Καρδιά και αγγεία

Διαφορές φύλου στις καρδιαγγειακές παθήσεις: Οι γυναίκες λαμβάνουν λιγότερο συχνά φάρμακα

Διαφορές φύλου στις καρδιαγγειακές παθήσεις: Οι γυναίκες λαμβάνουν λιγότερο συχνά φάρμακα

Η καρδιαγγειακή νόσος (CVD) είναι η κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη, που βασίστηκε σε δεδομένα από περισσότερους από δύο εκατομμύρια ασθενείς, υποδηλώνει ότι οι γυναίκες ήταν λιγότερο πιθανό να χρειαστούν συνταγογράφηση ασπιρίνης, στατινών και ορισμένων φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με τους άνδρες.

Τι είναι καρδιαγγειακές παθήσεις;

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι μια ομάδα ασθενειών που σχετίζονται με την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Οι καρδιοπάθειες περιλαμβάνουν υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), στεφανιαία νόσο, καρδιακές προσβολές, καρδιακή ανεπάρκεια, προβλήματα καρδιακής βαλβίδας και καρδιακές αρρυθμίες.

Η καρδιακή νόσος φαίνεται διαφορετική σε άνδρες και γυναίκες και μερικές φορές απαιτεί διαφορετικές προσεγγίσεις στη διάγνωση και τη θεραπεία και οδηγεί σε διαφορές στα αποτελέσματα.

Ποιες διαφορές παρατηρούνται σε άνδρες και γυναίκες στην καρδιαγγειακή νόσο;

Η γενική έλλειψη ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τις καρδιακές παθήσεις στις γυναίκες, οδηγεί συνήθως σε καθυστερημένη διάγνωση και καρδιακές προσβολές.

Για παράδειγμα, ενώ η συχνότητα της καρδιαγγειακής νόσου πριν από την εμμηνόπαυση είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με τους άνδρες, η συχνότητα αυξάνεται δραματικά μετά την εμμηνόπαυση και αντιπροσωπεύει περίπου έναν στους τρεις θανάτους γυναικών.

Επιπλέον, πολλά από τα «κλασικά» συμπτώματα της καρδιαγγειακής νόσου παρουσιάζονται πολύ πιο συχνά στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Για παράδειγμα, πολλοί πιστεύουν ότι ο πόνος στο στήθος είναι ένα τυπικό σύμπτωμα καρδιακής προσβολής. Ωστόσο, ενώ τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες ενδέχεται να παρουσιάσουν πόνο στο στήθος, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν άτυπα συμπτώματα όπως ναυτία ή εμετό, δύσπνοια, ζάλη ή καθόλου συμπτώματα. Σημειώνεται ότι το 64% των γυναικών που πέθαναν ξαφνικά από στεφανιαία νόσο δεν είχαν προηγούμενα συμπτώματα.

Οι υποκείμενες φυσιολογικές διαφορές της καρδιαγγειακής νόσου σε άνδρες και γυναίκες οδηγούν πολλές φορές σε καθυστερημένη διάγνωση και δυσκολότερη θεραπεία στις γυναίκες, δεδομένου ότι οι άνδρες αναπτύσσουν συχνότερα εμφράξεις των κύριων καρδιακών αρτηριών, ενώ οι γυναίκες συνήθως παρουσιάζουν εμφράξεις των μικρών καρδιακών αρτηριών (μικροαγγειακή δυσλειτουργία), γεγονός που κάνει την θεραπεία πιο δύσκολη.

Θεραπείες για τον έλεγχο και την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου

Υπάρχουν αρκετά φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου πριν εμφανιστεί και για την πρόληψη της επιδείνωσης της υπάρχουσας νόσου. Μερικά από αυτά αναφέρονται πιο κάτω:

  • Στατίνες: μια οικογένεια φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερίνης
  • Ασπιρίνη: ένα χάπι ασπιρίνης (81 mg) την ημέρα, συνιστάται σε όσους έχουν στεφανιαία νόσο και σε άτομα που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή για πρόληψη.
  • Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση: υπάρχουν αρκετές κατηγορίες φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση, όπως αναστολείς ACE, διουρητικά, β-αποκλειστές και αναστολείς ασβεστίου.

Υπάρχουν διαφορές στα δύο φύλα στον τρόπο συνταγογράφησης των φαρμάκων καρδιαγγειακών νοσημάτων;

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Heart Association, μελέτησε εάν συνταγογραφούνται διαφορετικά, σε άνδρες και γυναίκες, τα κοινά φάρμακα για την καρδιαγγειακή νόσο.

Η μελέτη, η οποία ήταν μια μετα-ανάλυση δεδομένων από προηγούμενες δημοσιευμένες μελέτες, εξέτασε τις συνταγές που έδωσαν οι γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης για ασπιρίνη, στατίνες και φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, σε άνδρες και γυναίκες. Οι συγγραφείς εξέτασαν 43 μελέτες με πάνω από δύο εκατομμύρια ασθενείς και διαπίστωσαν ότι ήταν πολύ λιγότερο πιθανόν να συνταγογραφηθούν στις γυναίκες ασπιρίνες, στατίνες και αναστολείς ΜΕΑ (φάρμακο για την αρτηριακή πίεση) σε σύγκριση με τους άνδρες.

Αν και αυτό που διαπίστωσε η συγκεκριμένη μελέτη είναι σημαντικό, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να γίνει κατανοητό το γιατί υπάρχουν αυτές οι διαφορές.

Πώς θα διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε τα καλύτερα μέτρα προστασίας για την καρδιαγγειακή νόσο;

Όλοι, ανεξάρτητα από την ηλικία και το ιατρικό ιστορικό, πρέπει να επισκέπτεστε τακτικά τον καρδιολόγο και να ενημερώνεστε σχετικά με τους ελέγχους που συνιστώνται για την καρδιαγγειακή νόσο και συγκεκριμένα για τον έλεγχο της χοληστερίνης, τον έλεγχο του διαβήτη και τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Επιπρόσθετα, είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνεστε για τα οφέλη και τους κίνδυνους των φαρμάκων που σας συνταγογραφούνται και αν είστε γυναίκα πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώνεστε για τα συμπτώματα που παρουσιάζει η καρδιαγγειακή νόσος και σε ποιες ηλικίες.