Υγεία του ματιού

5+1 λόγοι εμφάνισης πρηξίματος στα μάτια

Πόσες φορές έχεις σηκωθεί το πρωί και κοιτώντας τον εαυτό σου στο καθρέφτη βλέπεις τα βλέφαρα σου πολύ πρησμένα; Δε χρειάζεται πια να πανικοβάλλεσαι!  Θα δούμε μαζί ποιές είναι οι πιο κοινές και συχνές αιτίες οι οποίες οδηγούν σε πρήξιμο της περιοχής των ματιών.

  • Αλλεργίες

Και φυσικά δε θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε με κάτι άλλο πέραν των αλλεργιών! Οι οφθαλμικές αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν πραγματική ενόχληση και να διαταράξουν τις καθημερινές δραστηριότητες με ενοχλητικά συμπτώματα που περιλαμβάνουν ερεθισμό και πρήξιμο των βλεφάρων.  Οι αλλεργίες του ματιού είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος σε μια ουσία όπως για παράδειγμα  η σκόνη ή η γύρη. Τα κύτταρα στα μάτια απελευθερώνουν ισταμίνες και άλλες χημικές ουσίες για να προσπαθήσουν να προστατεύσουν τα μάτια. Με αυτό το τρόπο προκαλείται  πρήξιμο των αιμοφόρων αγγείων στο εσωτερικό των ματιών και τα μάτια γίνονται κόκκινα, υγρά και προκαλείται κνησμός.

  • Κριθαράκι στο μάτι ή χαλάζιο

Το κριθαράκι στο μάτι  προκαλείται όταν τα βακτήρια εισέρχονται στους αδένες που παράγουν έλαια στο βλέφαρο. Συνήθως το κριθαράκι είναι μαλακό και προκαλεί φαγούρα, ενώ μοιάζει με κοκκινωπό εξόγκωμα στο βλέφαρο. Όταν αρχίζει να εμφανίζεται το κριθαράκι, ενδέχεται να εμφανίσουμε φωτοευαισθησία και το μάτι  ίσως φαίνεται λίγο μελανιασμένο. Το χαλάζιο  από την άλλη είναι αυτό που συμβαίνει όταν ένας από αυτούς τους αδένες μπλοκαριστεί. Ο αδένας μετατρέπεται σε σκληρό εξόγκωμα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα και πρήξιμο του βλεφάρου.

  • Επιπεφυκίτιδα

Η επιπεφυκίτιδα είναι μια φλεγμονή του επιπεφυκότα. Ο επιπεφυκότας είναι μια διαυγής μεμβράνη που καλύπτει το εσωτερικό του βλεφάρου και καλύπτει το λευκό μέρος του ματιού. Η επιπεφυκιτίδα  είναι συνήθως αποτέλεσμα  αλλεργιών, ή μόλυνσης από βακτήρια ή ιούς. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά τα αίτια της επιπεφυκίτιδας) Τα άτομα με επιπεφυκίτιδα  είναι πολύ πιθανό  να ξυπνήσουν το πρωί  και να βρουν το ένα ή και τα δύο μάτια κολλημένα μαζί με βλέννα, ενώ τα  βλέφαρα μπορεί να είναι πρησμένα και τα μάτια κόκκινα, ερεθισμένα και με αίσθημα φαγούρας.

  • Κυτταρίτιδα

Ω ναι και όμως! Η κυτταρίτιδα μπορεί να είναι υπαίτια για τα πρησμένα σου βλέφαρα , καθώς δεν πρέπει  να ξεχνάμε ότι  είναι μια σοβαρή  βακτηριακή λοίμωξη των κατώτερων στοιβάδων του δέρματος.  Μάλιστα, υπάρχουν δυο διαφορετικοί τύποι κυταρρίτιδας που μπορούν να προκαλέσουν το πρήξιμο των βλεφάρων, η  προδιαφραγματική και η  τροχιακή κυτταρίτιδα. Η προσεπτική κυτταρίτιδα είναι μια λοίμωξη του βλεφάρου. Οι ασθενείς εμφανίζουν κόκκινα μάτια, μαζί με πόνο λόγω του  πρηξίματος και στις περισσότερες περιπτώσεις θα επηρεάσει μόνο το ένα μάτι. Η κυτταρίτιδα του κόγχου ή αλλιώς τροχιακή κυτταρίτιδα συνδέεται με λοίμωξη του κόλπου. Η λοίμωξη εξαπλώνεται στην περιοχή γύρω από τα οστά που αποτελούν την κόγχη του ματιού. Τα άτομα με κυτταρίτιδα κόγχης μπορεί να δουν το μάτι τους διογκωμένο και να νοιώθουν πόνο όταν μετακινούν τα μάτια τους μπρος-πίσω.

  • Νόσος του Graves

Τα άτομα με νόσο του Graves ή άλλα προβλήματα θυρεοειδούς υποφέρουν πολύ συχνά  από πρήξιμο των βλεφάρων. Η νόσος του Graves μπορεί να προκαλέσει  επίσης διόγκωση των ματιών, ενώ αν  και ενδέχεται  να επηρεάσει το ένα μάτι περισσότερο από το άλλο, συνήθως αφορά και τα δύο μάτια. Επιπλέον, η νόσος του Graves  σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να περιορίσει την κίνηση των ματιών ή να προκαλέσει διπλή όραση. Οποιοσδήποτε τύπος υπο- ή υπερ-θυεροειδισμού , μπορεί να κάνει και τα δύο μάτια να φαίνονται πρησμένα.

  • Μόλυνση από Έρπη

Αρκετές φορές έχει παρατηρηθεί η λοίμωξη από έρπητα να μετατραπεί σε ασθένεια των ματιών. Ο ιός του έρπητα μπορεί να μολύνει τον κερατοειδή, προκαλώντας φλεγμονή. Ο οφθαλμικός έρπης,  όπως ονομάζεται, μπορεί να προκαλέσει επώδυνες πληγές  στο βλέφαρο ή στην ίδια την επιφάνεια του ματιού. 

Οι παραπάνω είναι οι πιο κοινές αιτίες πρηξίματος των βλεφάρων. Αν και τις περισσσότερες φορές, η φλεγμονή υποχωρεί μετά από λίγες μέρες , αν βλέπετε ότι το πρήξιμο των βλεφάρων επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό καθώς μπορεί να υποδηλώνει ότι πάσχετε από κάποια σοβαρή ασθένεια.