Θεραπευτικές μέθοδοι/Ιατρικές διαδικασίες

Θεραπευτικός υπέρηχος

Όταν ακούτε τη λέξη “υπέρηχος”, μπορεί να σκέφτεστε την εφαρμογή του κατά τη διάρκεια της εγκυοσύνης ως ένα εργαλείο που μπορεί να δημιουργήσει εικόνες της μήτρας. Πρόκειται για διαγνωστικό υπέρηχο που χρησιμοποιείται για τη λήψη εικόνων οργάνων και άλλων μαλακών ιστών. Ο θεραπευτικός υπέρηχος είναι ένα θεραπευτικό εργαλείο που χρησιμοποιείται από τους φυσικοθεραπευτές και τους εργοθεραπευτές.

Πώς χρησιμοποιείται ο υπέρηχος θεραπευτικά;

Ο θεραπευτικός υπέρηχος χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου και την προώθηση της επούλωσης των ιστών. Μπορεί να συνιστάται εάν αντιμετωπίζετε κάποια από τις ακόλουθες καταστάσεις:

  1. σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
  2. πόνο στον ώμο, συμπεριλαμβανομένου του παγωμένου ώμου
  3. τενοντίτιδα
  4. τραυματισμοί συνδέσμων
  5. δυσκαμψία

Οι φυσικοθεραπευτές χρησιμοποιούν τους θεραπευτικούς υπερήχους με δύο διαφορετικούς τρόπους:

Βαθιά θέρμανση

Ο φυσικοθεραπευτής σας μπορεί να τον χρησιμοποιήσει για να παρέχει βαθιά θέρμανση στους μαλακούς ιστούς και για να αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος στους ιστούς αυτούς. Αυτό θα μπορούσε, θεωρητικά, να προωθήσει την επούλωση και να μειώσει τον πόνο. Ο φυσικοθεραπευτής σας μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει αυτή τη θεραπεία με στόχο τη βελτίωση της ελαστικότητας των μυών για την αποκατάσταση του πλήρους εύρους κίνησης.

Σπηλαίωση

Ο φυσικοθεραπευτής σας μπορεί να χρησιμοποιήσει ενέργεια υπερήχων για να προκαλέσει ταχεία συστολή και διαστολή μικροσκοπικών φυσαλίδων αερίου (σπηλαίωση) γύρω από τον τραυματισμένο ιστό. Αυτό, θεωρητικά, επιταχύνει την επούλωση.

Τι να περιμένετε από την θεραπεία με υπερήχους;

Ο φυσικοθεραπευτής σας θα εφαρμόσει αγώγιμο τζελ στο σημείο του σώματος στο οποίο εστιάζει. Θα κινεί αργά την κεφαλή του μορφοτροπέα κυκλικά στο δέρμα του σημείου του σώματος που βρίσκεται στο επίκεντρο. Ανάλογα με τη συγκεκριμένη κατάστασή σας, μπορεί να προσαρμόσει το βάθος διείσδυσης των κυμάτων. Συνήθως η θεραπεία διαρκεί 10 λεπτά και δεν πραγματοποιείται περισσότερο από μία φορά την ημέρα.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι των θεραπευτικών υπερήχων;

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έχει εγκρίνει τη χρήση θεραπευτικών υπερήχων από επαγγελματίες με άδεια άσκησης επαγγέλματος. Έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει βλάβη εάν η θερμότητα παραμείνει στο ίδιο σημείο για πολύ καιρό. Εάν, κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αισθανθείτε δυσφορία, ειδοποιήστε αμέσως τον φυσικοθεραπευτή σας. Ένας πιθανός κίνδυνος με τον θεραπευτικό υπέρηχο είναι ότι οι ταχείες μεταβολές της πίεσης κατά τη διάρκεια της σπηλαίωσης μπορεί να προκαλέσουν “μικροέκρηξη” και να βλάψουν την κυτταρική δραστηριότητα. Αυτό είναι απίθανο να συμβεί στις περισσότερες χρήσεις της θεραπείας. Ενώ ο θεραπευτικός υπέρηχος θεωρείται γενικά ασφαλής για τη θεραπεία ορισμένων παθήσεων, υπάρχουν ορισμένες περιοχές στις οποίες δεν συνιστάται, όπως:

  • πάνω από ανοικτές πληγές
  • εγκυμονούσες
  • κοντά σε βηματοδότη

Δεδομένου ότι η εφαρμογή της ενέργειας στις παραπάνω περιστάσεις μπορεί να προκαλέσει βλάβη, να ενημερώνετε πάντα τον ιατρό σας εάν ισχύουν για εσάς.

Ο θεραπευτικός υπέρηχος έχει αποτελέσματα;

Η αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών υπερήχων δεν έχει τεκμηριωθεί μέσω έρευνας. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2014 σε 60 άτομα με οστεοαρθρίτιδα γόνατος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση της θεραπείας δεν προσέφερε κανένα πρόσθετο όφελος στη βελτίωση του πόνου και των λειτουργιών. Αν και δεν υποστηρίζεται απαραίτητα από κλινική έρευνα, ο θεραπευτικός υπέρηχος είναι μια δημοφιλής και ευρέως χρησιμοποιούμενη θεραπεία που προσφέρεται από πολλούς φυσικοθεραπευτές και εργοθεραπευτές. Επειδή είναι ασφαλής και χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτή τη θεραπεία για να δείτε αν βελτιώνει τη λειτουργικότητα και τον πόνο σας και στη συνέχεια να αποφασίσετε αν αξίζει να συνεχίσετε.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Efficacy of therapeutic ultrasound for the management of knee osteoarthritis: a randomized, controlled, and double-blind study. https://www.doi.org/10.1097/PHM.0000000000000033

2. Nonthermal effects of therapeutic ultrasound: The frequency resonance hypothesis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC164359/

3. Overview of therapeutic ultrasound applications and safety considerations. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3810427/

4. Effects of therapeutic ultrasound on range of motion and stretch pain. https://www.doi.org/10.1589/jpts.26.711