Υγεία Αναπνευστικού Συστήματος

ΧΑΠ: Τι κάνει πιο ευάλωτες τις γυναίκες;

Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), από τους άνδρες λόγω του ότι έχουν μικρότερους αεραγωγούς στους πνεύμονές τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Radiology. Οι εν λόγω ανατομικές διαφορές, μπορούν να εξηγήσουν και τη διαφορά στον επιπολασμό και τα αποτελέσματα της ΧΑΠ, ανάμεσα στα δύο φύλα. (Πώς να ζείτε υγιεινά με την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ);)

Γιατί οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στη ΧΑΠ;

Σύμφωνα με τον Δρ. Η Surya P. Bhatt, κύριος συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Τμήμα Πνευμονικής, Αλλεργίας και Ιατρικής Κριτικής Φροντίδας στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ, οι διαφορές στις διαστάσεις των αεραγωγών, ακόμη και μετά την προσαρμογή στο ύψος και το μέγεθος των πνευμόνων, ήταν αξιοσημείωτες στα κλινικά αποτελέσματα των γυναικών, καθιστώντας τις γυναίκες πιο ευάλωτες στην ΧΑΠ. (Άσθμα & ΧΑΠ: Εγκρίνεται το πρώτο γενόσημο φάρμακο από τον FDA)

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 10.000 άτομα, εκ των οποίων μερικοί δεν κάπνισαν ποτέ, κάποιοι ήταν καπνιστές και κάποιοι πρώην καπνιστές. Από τους 420 ανθρώπους που δεν κάπνισαν ποτέ, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άνδρες είχαν παχύτερα τοιχώματα στους αεραγωγούς τους, συγκριτικά με τις γυναίκες. Οι διαστάσεις των αεραγωγών ήταν επίσης μικρότερες στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Ανάμεσα στους 9.363 πρώην και νυν καπνιστές, οι άνδρες είχαν και πάλι παχύτερα τοιχώματα αεραγωγών, ενώ οι γυναίκες είχαν στενότερους αεραγωγούς από τους άνδρες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτές οι διαφορές είχαν ως αποτέλεσμα οι γυναίκες να έχουν υψηλότερα επίπεδα δύσπνοιας, χαμηλότερη πνευμονική λειτουργία, φτωχότερη αναπνευστική ποιότητα ζωής και χειρότερα αποτελέσματα επιβίωσης. συγκριτικά με τους άνδρες. 


Πώς επηρεάζει η ΧΑΠ τις γυναίκες και πώς τους άνδρες;

Η ΧΑΠ περιλαμβάνει μια ομάδα ασθενειών που προκαλούν αναπνευστικές δυσκολίες και απόφραξη των αεραγωγών.

Παλαιότερα, η ΧΑΠ εθεωρείτο τυπικά ανδρική ασθένεια. Ωστόσο, από το 2000, στις ΗΠΑ έχουν πεθάνει περισσότερες γυναίκες από ΧΑΠ, παρά άνδρες. Σήμερα, υπάρχουν περισσότερες γυναίκες που ζουν με ΧΑΠ παρά άνδρες και παρά το γεγονός ότι το ποσοστό θνησιμότητας έχει μειωθεί ανάμεσα στους άνδρες, δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο με τις γυναίκες. (Δυσκολία στην αναπνοή: Γιατί συμβαίνει και πώς αντιμετωπίζεται;)

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κάπνισμα παίζει ρόλο σε αυτά τα αποτελέσματα. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τονίζουν ότι οι γυναίκες που καπνίζουν, αναπτύσσουν ΧΑΠ σε μικρότερη ηλικία, από τους άνδρες που καπνίζουν, ακόμη και αν καπνίζουν λιγότερο. 

Ο Δρ. Rajkumar Dasgupta, πνευμονολόγος στο Keck Medicine του USC, υπογραμμίζει ότι σε αυτές τις διαφορές παίζουν σημαντικό ρόλο και τα οιστρογόνα. Τα οιστρογόνα, αλλάζουν τον μεταβολισμό ορισμένων από τις χημικές ουσίες των τσιγάρων και κάνουν τους αεραγωγούς πιο επιρρεπείς στις βλάβες. Επίσης, τα οιστρογόνα ρυθμίζουν προς τα πάνω ορισμένα γονίδια που ελέγχουν την έκκριση της βλέννας και τα άτομα με ΧΑΠ έχουν ήδη αυξημένη παραγωγή βλέννας. (Μπορεί το φούσκωμα να προκαλέσει δύσπνοια;)

Τα δεδομένα του CDC δείχνουν ότι το 2018, η χρόνια νόσος του κατώτερου αναπνευστικού (κυρίως ΧΑΠ) ήταν η τέταρτη κύρια αιτία θανάτου ανάμεσα στις γυναίκες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι γυναίκες τείνουν να διαγιγνώσκονται με ΧΑΠ αργότερα από τους άνδρες, όταν η νόσος είναι πιο προχωρημένη. Η θεραπεία στα προχωρημένα στάδια της νόσου είναι λιγότερο αποτελεσματική και οι γυναίκες και οι άνδρες ανταποκρίνονται διαφορετικά στις θεραπείες. (Τι συμβαίνει στους πνεύμονες κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άσθματος;)


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

COPD and Women: Smaller Lung Airways May Increase the Risks https://www.healthline.com/health-news/copd-and-women-smaller-lung-airways-may-increase-the-risks

Everything You Need to Know About Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) https://www.healthline.com/health/copd

What is COPD? https://www.cdc.gov/copd/index.html

Basics About COPD https://www.cdc.gov/copd/basics-about.html