Διατροφή

Χυμός πορτοκαλιού: 5 λόγοι που θα θέλεις να τον καταναλώνεις πιο συχνά

Ο χυμός πορτοκαλιού είναι ένα από τα ροφήματα που καταναλώνεται ευρύτατα σε όλο τον κόσμο. Είναι φυσικά πλούσιος σε διάφορα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C και το κάλιο, ενώ αρκετές φορές μπορεί να πωλείται στην αγορά και εμπλουτισμένος με παραπάνω θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, επικρατεί μια διαμάχη σχετικά με το εάν ο χυμός πορτοκάλι συμβάλει ή όχι στην υγιεινή διατροφή.

Ποια είναι τα οφέλη υγείας του χυμού πορτοκαλιού;

  1. Περιέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά

Ο χυμός πορτοκαλιού είναι πλούσιος σε ορισμένα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C, το φολικό οξύ, το κάλιο και το μαγνήσιο. Συγκεκριμένα, 240ml χυμού πορτοκαλιού παρέχουν περίπου το 67% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης C, η οποία δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την ανάπτυξη των οστών, την επούλωση των πληγών, κλπ.

Το φολικό οξύ, που περιέχει επίσης σε μεγάλες ποσότητες ο χυμός πορτοκαλιού, είναι απαραίτητο για τη σύνθεση του DNA και τη σωστή ανάπτυξη ενός εμβρύου. Τέλος, ο χυμός πορτοκαλιού είναι μια εξαιρετική πηγή καλίου, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και προστατεύει από την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων.

  1. Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά

Ο χυμός πορτοκαλιού περιέχει μια σειρά από ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως τα φλαβονοειδή (εσπερετίνη και ναριγγενίνη), τα καροτενοειδή (ξανθοφύλλες, κρυπτοξανθίνες, καροτίνες) και το ασκορβικό οξύ ή αλλιώς βιταμίνη C. Τα αντιοξειδωτικά αυτά αποτρέπουν την οξειδωτική βλάβη, με αποτέλεσμα να βοηθούν στην προστασία από διάφορες χρόνιες παθήσεις, όπως ο καρκίνος, ο σακχαρώδης διαβήτης, κλπ.

  1. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη πέτρας στους νεφρούς

Οι πέτρες στους νεφρούς (νεφρολιθίαση) είναι μικρές εναποθέσεις μετάλλων που μαζεύονται στους νεφρούς και προκαλούν συμπτώματα όπως ο έντονος πόνος, η ναυτία ή το αίμα στα ούρα. Ο χυμός πορτοκαλιού μπορεί να κάνει το pH των ούρων πιο αλκαλικό και με αυτό τον τρόπο να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού πέτρας στους νεφρούς.

Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε πως άτομα που κατανάλωναν χυμό πορτοκαλιού καθημερινά, τουλάχιστον 1 φορά την ημέρα, είχαν 12% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν νεφρολιθίαση, σε σχέση με όσους έπιναν λιγότερο από μια μερίδα χυμού πορτοκαλιού την εβδομάδα.

  1. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς

Η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού, σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της καλής υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος και να μειώσει ορισμένους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών ασθενειών, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη.

Συγκεκριμένα, η μακροχρόνια κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού έχει αποδειχθεί πως μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της HDL («καλής») χοληστερόλης και να μειώσει τα επίπεδα της ολικής, αλλά και της LDL («κακής») χοληστερόλης.

  1. Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση μελετών, ο χυμός πορτοκαλιού διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν τα επίπεδα ορισμένων φλεγμονωδών δεικτών, όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) και η ιντερλευκίνη-6 (IL-6), που σχετίζονται με χρόνιες παθήσεις.

Επομένως, η τακτική κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού μπορεί να είναι ευεργετική  για τη μείωση της χρόνιας φλεγμονής και την πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με αυτή.

Ποια είναι τα πιθανά μειονεκτήματα της κατανάλωσης χυμού πορτοκαλιού;

Τα περισσότερα είδη χυμού πορτοκαλιού εκτός από τα πολλά οφέλη υγείας, έχουν και υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη και θερμίδες. Ως αποτέλεσμα, η τακτική κατανάλωση αυτών μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αλλά και το σωματικό βάρος με την πάροδο του χρόνου.

Για τη μεγιστοποίηση των οφελών του χυμού πορτοκαλιού και μείωση των πιθανών ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων, συνιστάται η κατανάλωση 100% φρεσκοστυμμένου, φυσικού χυμού.


+ 8 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

5 Surprising Health Benefits of Orange Juice https://www.healthline.com/nutrition/orange-juice-benefits

Bioavailability and antioxidant effects of orange juice components in humans https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2533031/

Soda and Other Beverages and the Risk of Kidney Stones https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3731916/

Long-term orange juice consumption is associated with low LDL-cholesterol and apolipoprotein B in normal and moderately hypercholesterolemic subjects https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3750609/

Effect of Fruit Juice on Cholesterol and Blood Pressure in Adults: A Meta-Analysis of 19 Randomized Controlled Trials https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3634794/

Effect of Fresh Orange Juice Intake on Physiological Characteristics in Healthy Volunteers https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4045306/

Intake of Fruit Juice and Incidence of Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Meta-Analysis https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0093471

HDL-cholesterol-raising effect of orange juice in subjects with hypercholesterolemia https://academic.oup.com/ajcn/article/72/5/1095/4729784