Διατροφή

Χυμός ροδιού: Πώς ωφελεί την υγεία; Τι πρέπει να προσέξετε;

Ο χυμός ροδιού, κάποτε εθεωρείτο εξωτικός, σήμερα όμως, καταναλώνεται από τους περισσότερους ανθρώπους χάρη στα ευεργετικά του οφέλη. Λέγεται ότι ο χυμός ροδιού βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων, βελτιώνει την υγεία της καρδιάς, μειώνει την φλεγμονή και ευνοεί την υγεία με πολλούς άλλους τρόπους. Ένα ρόδι περιέχει περίπου 30 χιλιοστόγραμμα (mg) βιταμίνης C, που αντιστοιχούν στο 33% – 40% της ημερήσιας απαιτούμενης ποσότητας για τους ενήλικες.

Το ρόδι χρησιμοποιήθηκε για ιατρική χρήση από το 1500 π.Χ. και συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκε για την θεραπεία της ταινίας και για άλλες παρασιτικές λοιμώξεις. Σήμερα, καταναλώνεται για την διαχείριση διαφόρων καταστάσεων, από τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, έως τη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Για τη διαχείριση ποιων καταστάσεων υγείας καταναλώνεται ο χυμός ροδιού;

1. Υγεία της καρδιάς

Ο χυμός ροδιού μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσει παράγοντες που αυξάνουν το ενδεχόμενο καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Advanced Biomedical Research το 2014. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση χυμού ροδιού βελτίωσε την αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων και μείωσε την LDL χοληστερίνη και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων τους.

Μάλιστα υπάρχουν και άλλες μελέτες που κατέληξαν σε παρόμοια ευρήματα. Μια ερευνητική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε το 2018 στο περιοδικό Frontiers of Pharmacology, διαπίστωσε ότι ο χυμός ροδιού μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με υπέρταση, αθηροσκλήρωση, στεφανιαία νόσο και περιφερική αρτηριακή νόσο.

Ωστόσο, οι ειδικοί των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, τονίζοντας ότι απαιτείται περεταίρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί ότι το ρόδι μειώνει τους παράγοντες κινδύνου που οδηγούν σε καρδιακές παθήσεις.

2. Φλεγμονή

Σύμφωνα με το NIH, ο χυμός ροδιού μειώνει τον κίνδυνο λοιμώξεων. Μια μελέτη του 2012, στην οποία συμμετείχαν ασθενείς που υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση, διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν χυμό ροδιού χρειάστηκαν λιγότερες νοσηλείες για λοιμώξεις και είχαν λιγότερα σημάδια φλεγμονής συγκριτικά με όσους λάμβαναν το εικονικό φάρμακο.

Επιπλέον, ένα επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, προτείνει το ρόδι ως μέσο διαχείρισης καταστάσεων όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) και άλλες χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες.

3. Οδοντική πλάκα

Υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο χυμός ροδιού μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της οδοντικής πλάκας. Σε μια μικρή μελέτη, ζητήθηκε από 30 ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν είτε ένα οδοντικό αντισηπτικό διάλυμα, είτε νερό, είτε χυμό ροδιού για να καθαρίζουν τα δόντια τους για τέσσερις ημέρες. Διαπιστώθηκε λοιπόν, ότι το διάλυμα ροδιού απέδωσε εξίσου καλά με το αντισηπτικό διάλυμα, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις. Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι το διάλυμα ροδιού μείωσε τα στοματικά παθογόνα, όπως ακριβώς και το αντισηπτικό.

4. Άλλες χρήσεις

Υπάρχει συνεχής έρευνα για κάποια επιπλέον οφέλη του ροδιού, όπως:

Ποιες παρενέργειες μπορεί να προκαλέσει η κατανάλωση χυμού ροδιού;

Ο χυμός ροδιού είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, όταν καταναλώνεται σε κανονικές ποσότητες. Υπάρχουν όμως και ορισμένοι που πρεπει να είναι προσεκτικοί.

Συγκεκριμένα, τα άτομα που είναι αλλεργικά στο ρόδι πρέπει να αποφεύγουν τον χυμό ροδιού. Σε περίπτωση κατανάλωσής του μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως κνησμός, πρήξιμο, καταρροή και δυσκολία στην αναπνοή.

Επιπρόσθετα, η ιατρική κοινότητα ανησυχεί για ενδεχόμενη αλληλεπίδραση του χυμού με φάρμακα για ασθένειες όπως η χοληστερίνη. Πριν αρχίσετε να καταναλώνετε χυμό ροδιού, συζητήστε με τον γιατρό σας, κυρίως αν λαμβάνετε τα ακόλουθα φάρμακα:

  • Φάρμακα αρρυθμιών: Cordarone (αμιοδαρόνη), Norpace (δισοπυραμίδη), κινιδίνη
  • Αναστολείς διαύλων ασβεστίου: Plendil (φελοδιπίνη), Cardene (νικαρδιπίνη), Procardia (νιφεδιπίνη), Nimotop (νιμοδιπίνη), Sular (νισολδιπίνη)
  • Στατίνες: Lipito (ατορβαστατίνη), Mevacor (λοβαστατίνη), Zocor (σιμβαστατίνη)
  • Ανοσοκατασταλτικά: Sandimmune, Neoral (κυκλοσπορίνη), Prograf (tacrolimus)
  • Αναστολείς πρωτεάσης: Fortovase (σακουιναβίρη)


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

What Is Pomegranate Juice? https://www.verywellhealth.com/pomegranate-juice-may-interact-with-certain-medications-89171

Rhabdomyolysis Associated With Pomegranate Juice Consumption https://www.ajconline.org/article/S0002-9149(06)01006-X/fulltext

Pomegranate for Prevention and Treatment of Cancer: An Update https://www.mdpi.com/1420-3049/22/1/177

Effects of pomegranate juice on blood pressure: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1043661816307848?via%3Dihub

INHIBITORY EFFECTS OF FRUIT JUICES ON CYP3A ACTIVITY https://dmd.aspetjournals.org/content/34/4/521

EFFECTS OF POMEGRANATE JUICE ON HUMAN CYTOCHROME P450 3A (CYP3A) AND CARBAMAZEPINE PHARMACOKINETICS IN RATS https://dmd.aspetjournals.org/content/33/5/644