Μολυσματικές ασθένειες

COVID-19: Επηρεάζει τη γονιμότητα και την εξωσωματική γονιμοποίηση;

Η λοίμωξη από την νόσο COVID-19 δεν φαίνεται να επηρεάζει τις πιθανότητες επιτυχίας της  εξωσωματικής γονιμοποίησης και την γονιμότητα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η οποία ναι μεν είναι μικρή, αλλά ανακουφίζει τις γυναίκες που ανησυχούν για τον αντίκτυπο της ασθένειας στην γονιμότητα.

Η COVID-19 επηρεάζει την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης;

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 46 γυναίκες που υποβλήθηκαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), μελετώντας τα επίπεδα της Anti-Müllerian ορμόνης τους (Anti-Müllerian Hormone Test – AMH) που δείχνουν το κατά πόσο ανταποκρίνονται στην διέγερση των ωοθηκών.

Γενικά, τα αποτελέσματα δεν έδειξαν καμία ουσιαστική διαφορά στα επίπεδα της ΑΜΗ των συμμετεχουσών πριν και μετά τη μόλυνση τους από τον ιό SARS-CoV-2.

Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε μια ελαφριά μείωση στις μετρήσεις της ΑΜΗ σε μερικές γυναίκες που είχαν νοσήσει, οι οποίες και πάλι ανταποκρίθηκαν φυσιολογικά στην διέγερση των ωοθηκών τους.

Η Maria Cruz Palomino, ειδική σε θέματα γονιμότητας, υπογράμμισε ότι η πιο πάνω μείωση δεν ήταν ριζική και ότι δεν μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των ωοθηκών να παράξουν ωάρια για την εξωσωματική γονιμοποίηση. «Γενικά, τα δεδομένα δεν έδειξαν καμία μεταβολή στα επίπεδα της AMH πριν και μετά τη μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2», δήλωσε η Δρ. Palomino, τονίζοντας ότι ουσιαστικά οι πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης παρέμειναν ανέπαφες.

Η COVID-19 επηρεάζει τη γονιμότητα;

Η ανησυχία πολλών γυναικών σχετικά με το κατά πόσο η νόσος COVID-19 μπορεί να επηρεάσει την γονιμότητα είναι τεράστια. Κάποιοι πιστεύουν ότι επειδή ο ιός εισβάλλει στα κύτταρα και συνδέεται με τον υποδοχέα ACE2, ο οποίος βρίσκεται στις ωοθήκες, τη μήτρα, τον κόλπο και τον πλακούντα, μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα.

Ο Δρ. Amesh A. Adalja, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες, υπογραμμίζει ότι θεωρητικά το γεγονός ότι ο υποδοχέας του ιού βρίσκεται στις ωοθήκες, δημιουργείται κάποια βιολογική πιθανότητα να επηρεαστεί το αποθεματικό των ωοθηκών, ωστόσο, η συγκεκριμένη μελέτη αποδεικνύει ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Στα ίδια καθησυχαστικά αποτελέσματα κατέληξε και μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Wuhan της Κίνας με στόχο να διερευνήσει τον πιθανό αντίκτυπο της COVID-19 στη γονιμότητα. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από  237 γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, οι οποίες είχαν μολυνθεί με COVID-19. Αφού εξέτασαν  δείγματα από το αίμα τους για να διερευνήσουν τα επίπεδα των σεξουαλικών τους ορμονών και τα επίπεδα της ορμόνης AMH, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως δεν υπήρξε καμία ουσιαστική αλλαγή στις ορμόνες των γυναικών που νόσησαν, συγκριτικά με τις γυναίκες, της ίδιας ηλικίας, που δεν νόσησαν.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Study: COVID Infection Does Not Affect Fertility or IVF Treatment https://www.verywellhealth.com/study-covid-infection-unlikely-to-jeopardize-ivf-5191557

Analysis of sex hormones and menstruation in COVID-19 women of child-bearing age https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7522626/

Previous infection with Covid-19 does not affect the chance of success in IVF https://www.eshre.eu/ESHRE2021/Media/2021-Press-releases/Cruz