Πρόληψη και θεραπεία

COVID-19: Η παχυσαρκία επιδεινώνει τα συμπτώματα ακόμη και της ήπιας νόσησης

Οι παχύσαρκοι άνθρωποι, δυσκολότερα μπορούν να καταπολεμήσουν τη νόσο COVID-19, ακόμη και αν νοσήσουν ήπια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Influenza and Other Respiratory Viruses.

Τι είναι η παχυσαρκία;

Η παχυσαρκία είναι μια πολύπλοκη ασθένεια που περιλαμβάνει υπερβολική ποσότητα σωματικού λίπους. Πρόκειται για ένα ιατρικό πρόβλημα που επιβαρύνει την υγεία και τις ήδη υπάρχουσες ασθένειες όπως τις καρδιακές παθήσεις, τον διαβήτη, την υψηλή αρτηριακή πίεση και κάποιους καρκίνους.

Ακόμα και η μέτρια απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει ή να αποτρέψει τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Η σωστή διατροφή, η αυξημένη σωματική δραστηριότητα και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

Η παχυσαρκία επηρεάζει τη σοβαρότητα της COVID-19;

Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 500 ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στην COVID-19, αλλά δεν χρειάστηκαν νοσηλεία. Οι έφηβοι και οι ενήλικες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι είχαν περισσότερα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου του βήχα και της δύσπνοιας, συγκριτικά με τα άτομα κανονικού βάρους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή της μελέτης και παιδίατρο μολυσματικών ασθενειών στο Children’s Hospital Los Angeles, Δρ. Pia Pannaraj, “το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία αποτελούν παράγοντες κινδύνου, ακόμη και για την ήπια μορφή της COVID-19, αυξάνοντας και επιδεινώνοντας τα συμπτώματα”. Ο εμβολιασμός είναι πολύ σημαντικός, ιδίως για άτομα με περισσότερα κιλά.

Η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρή νόσηση, επειδή συνδέεται με άλλες καταστάσεις υγείας που θέτουν σε κίνδυνο τους ανθρώπους αν προσβληθούν από τον ιό, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και άλλες χρόνιες ασθένειες.

Τι διαπίστωσαν οι ερευνητές;

Περίπου τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων στη παρούσα μελέτη ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • Η σοβαρότητα της COVID-19 σε παχύσαρκα παιδιά κάτω των 12 ετών, δεν επηρεάστηκε από το υπερβολικό τους βάρος. Αλλά για τους εφήβους και τους ενήλικες τα αποτελέσματα ήταν διαφορετικά.
  • Οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενήλικες είχαν περισσότερα συμπτώματα από τα άτομα φυσιολογικού βάρους (τρία έναντι δύο), όπως ο πιο έντονος βήχας και η δύσπνοια.
  • Οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι έφηβοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα, συγκριτικά με τους εφήβους φυσιολογικού βάρους (67% έναντι 34%) και είχαν αναπνευστικά συμπτώματα μεγαλύτερης διάρκειας (διάμεσος 7 ημέρες έναντι 4 ημερών), σε σύγκριση με τους εφήβους φυσιολογικού βάρους.

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο;

Ο Δρ. Pannaraj, τόνισε ότι η απώλεια κιλών μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης. Η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, που θα περιλαμβάνει υγιεινή διατροφή και άσκηση θα βοηθήσει, όχι μόνο στην απώλεια βάρους, αλλά και στην ενδυνάμωση του οργανισμού (του ανοσοποιητικού συστήματος), ώστε να είναι σε θέση να καταπολεμά ευκολότερα σοβαρές λοιμώξεις, όπως η COVID-19.

Επιπρόσθετα, τα δεδομένα της παρούσας μελέτης έρχονται να επιβεβαιώσουν και την σημαντικότητα του εμβολιασμού. Οπότε, ένα ακόμη σημαντικό μέτρο πρόληψης είναι ο εμβολιασμός, υπογράμμισε ο Pannaraj και η ερευνητική του ομάδα.

Οι εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορούν να προσβληθούν από τον ιό, αλλά η ασθένεια που θα βιώσουν, θα είναι πολύ ήπια. Γνωρίζουμε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των παχύσαρκων ατόμων είναι υποβαθμισμένο και ενδεχομένως να μην μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στις δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου. Ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντική η χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης σε αυτόν τον ευάλωτο πληθυσμό. Την ίδια ώρα όλοι οι άνθρωποι με ή χωρίς παράγοντες κινδύνου, πρεπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν και παράλληλα να προσαρμόσουν τον τρόπο ζωής τους σε ένα πιο υγιεινό πλαίσιο.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved