Μολυσματικές ασθένειες

COVID-19: Τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα;

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα μπορούν να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες χωρίς να φορούν μάσκες και χωρίς να διατηρούν αποστάσεις από τους γύρω τους. Αλλά, τι συμβαίνει με τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα που έχουν εμβολιαστεί;

Τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα;

Τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, ακόμη και αν έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ενδέχεται να μην είναι απόλυτα προστατευμένα ενάντια στη νόσο COVID-19, καθώς τα φάρμακα που λαμβάνουν εμποδίζουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα από το να αντιδράσει πλήρως στο εμβόλιο και να δημιουργήσει επαρκή ανοσία.

Ως εκ τούτου, τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ενδέχεται να μην μπορούν να ακολουθήσουν τις νέες οδηγίες του CDC που όπως είπαμε πιο πάνω αναφέρουν ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες, ούτε να κρατούν αποστάσεις από άλλους ανθρώπους.

Τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα προστατεύονται από το εμβόλιο;

Οι ερευνητές, έχουν εξετάσει το πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο COVID-19 σε άτομα που λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα, για συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας, που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και διαπίστωσαν ότι ναι μεν το ανοσοποιητικό σύστημα δημιουργεί κάποια ανοσία, ωστόσο, δεν φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο το 34% των ατόμων με νόσο του Crohn που λαμβάνουν το φάρμακο Infliximab, είχαν ικανοποιητικό επίπεδο ανοσίας μετά τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο της Pfizer. Επίσης, μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το CDC, διαπίστωσε ότι τα εμβόλια Pfizer και Moderna ήταν περίπου 80% αποτελεσματικά στην πρόληψη της νόσου σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Στην βάση αυτών των αποτελεσμάτων, οι ειδικοί προτείνουν στα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, να συνεχίσουν να φορούν μάσκες όταν βρίσκονται κοντά σε άτομα που δεν γνωρίζουν, ακόμη και αν έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Πράγματι τα εμβολιασμένα άτομα δεν χρειάζονται τις μάσκες;

Σύμφωνα με τους ειδικούς και παρά την νέα οδηγία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο γενικός πληθυσμός, ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι, πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκες, κυρίως σε εσωτερικούς χώρους, για να προστατευθούν, τόσο οι ίδιοι, όσο και οι γύρω τους από τη λοίμωξη.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, τα εμβόλια δεν αποτρέπουν 100% την πιθανότητα λοίμωξης, οπότε και τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα ενδέχεται να νοσήσουν, αλλά όχι σοβαρά. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι σε θέση να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους ανθρώπους και κυρίως σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα που είναι πιο ευάλωτα. «Η χρήση μάσκας είναι ενας εύκολος τρόπος προστασίας» υπογραμμίζουν οι ειδικοί «ακόμη και για τους πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους».

Σε κάθε περίπτωση, πολλοί είναι αυτοί που παρά το γεγονός ότι έχουν εμβολιαστεί, δηλώνουν ότι δεν νιώθουν ακόμη έτοιμοι να εγκαταλείψουν τις μάσκες, είτε γιατί νιώθουν ανασφάλεια, είτε γιατί έχουν στην οικογένεια τους άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δεν θέλουν να τους θέσουν σε κίνδυνο.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

How Immunocompromised People Are Navigating New CDC Mask Guidance https://www.verywellhealth.com/cdc-mask-guidelines-immunocompromised-people-5185873

An evidence review of face masks against COVID-19 https://www.pnas.org/content/118/4/e2014564118

Effectiveness of Pfizer-BioNTech and Moderna Vaccines Against COVID-19 Among Hospitalized Adults Aged ≥65 Years — United States, January–March 2021 https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7018e1.htm

Infliximab is associated with attenuated immunogenicity to BNT162b2 and ChAdOx1 nCoV-19 SARS-CoV-2 vaccines https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.03.25.21254335v1

When You’ve Been Fully Vaccinated https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/fully-vaccinated.html