Μολυσματικές ασθένειες

COVID-19: Το 1/3 των ασθενών εμφανίζει νευρολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα

Οι γιατροί έχουν παρατηρήσει ότι ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών με COVID-19, έχει αναπτύξει νευρολογικές και ψυχιατρικές διαταραχές μερικούς μήνες μετά την μόλυνση του.

Η COVID-19 προκαλεί νευρολογικές και ψυχιατρικές διαταραχές;

Η νέα ανάλυση μελέτησε δεδομένα από 236.000 περίπου άτομα που νόσησαν και ανάρρωσαν από τη νόσο COVID-19, διαπιστώνοντας ότι το 34% διαγνώστηκε με νευρολογικές ή ψυχικές διαταραχές, έξι μήνες μετά την μόλυνση του. Μάλιστα, για το 13% αυτών των ασθενών, ήταν η πρώτη τους διάγνωση.

Οι διαταραχές που μελετήθηκαν αφορούσαν: διαταραχές άγχους, διαταραχές κατάχρησης ουσιών, αϋπνία, εγκεφαλική αιμορραγία, εγκεφαλικό επεισόδιο και άνοια.

Ειδικότερα, η νέα μελέτη που διεξήχθη από τον Paul Harrison του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στην Αγγλία και τους συνεργάτες του, εξετάζοντας ηλεκτρονικά αρχεία υγείας από 236.379 ασθενείς με COVID-19, διαπιστωσε ότι:

  • Το 1/3 των ασθενών βίωσε κάποιο είδος νευρολογικού ή ψυχικού προβλήματος, έξι μήνες μετά την μόλυνση του με COVID-19.
  • Οι πιο συχνά διαγνωσμένες διαταραχές ήταν το άγχος (17%), οι διαταραχές της διάθεσης (14%), οι διαταραχές κατάχρησης ουσιών (7%) και η αϋπνία (5%).
  • Τα συνολικά ποσοστά νευρολογικών διαταραχών ήταν χαμηλότερα: 0,6% για εγκεφαλική αιμορραγία, 2,1% για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και 0,7% για άνοια.
  • Οι νευρολογικές διαταραχές ήταν πιο συχνές στους ασθενείς που νόσησαν σοβαρά με COVID-19. Για παράδειγμα, μεταξύ των ασθενών που εισήχθησαν στην μονάδα εντατικής θεραπείας, το 7% έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο και σχεδόν το 2% διαγνώστηκε με άνοια.
  • Οι νευρολογικές και ψυχικές διαγνώσεις ήταν πιο συχνές σε ασθενείς με COVID-19 από ότι σε ασθενείς με γρίπη ή με λοίμωξη της αναπνευστικής οδού για την ίδια χρονική περίοδο, πράγμα που υποδηλώνει ότι η COVID-19 έχει σοβαρότερο αντίκτυπο στην νευρολογική και ψυχική υγεία από ότι άλλες ιογενείς λοιμώξεις.

Σύμφωνα με τον Δρ. Harrison, τα πιο πάνω δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι η COVID-19 επηρεάζει την νευρολογική και ψυχική υγεία των ασθενών, ειδικά όσων νόσησαν σοβαρά. Υπογραμμίζει ωστόσο, ότι παραμένει μέχρι σήμερα ασαφές το πώς η νόσος Covid-19 επηρεάζει τον εγκέφαλο και ως εκ τούτου χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθούν με ακρίβεια οι μηχανισμοί που οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Σε ένα συνοδευτικό σημείωμα που δημοσιεύθηκε μαζί με την μελέτη, στις 6 Απριλίου στο The Lancet Psychiatry, ο Δρ. Jonathan Rogers, του University College London, έγραψε «δυστυχώς πολλές από τις διαταραχές που εντοπίστηκαν στην συγκεκριμένη μελέτη τείνουν να είναι χρόνιες και επαναλαμβανόμενες, οπότε μπορούμε να προβλέψουμε ότι ο αντίκτυπος της COVID-19 θα μας συντροφεύει για πολλά χρόνια ακόμη». Μαζί του μάλιστα, συμφώνησε και ο Δρ. Andrew Rogove, ιατρικός διευθυντής των Υπηρεσιών Εγκεφαλικού Επεισοδίου του South Shore University της Νέας Υόρκης, προσθέτοντας ότι τα κράτη πρέπει να οργανώσουν και να διαθέσουν άμεσα εξειδικευμένες υπηρεσίες για την φροντίδα αυτών των ασθενών.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved