Αίμα

Διαβήτης: Πώς ο καλός ύπνος βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα;

Στα άτομα με διαβήτη τύπου 2, συνιστάται συνήθως να παίρνουν τα φάρμακα τους συστηματικά, να περιορίζουν τους υδατάνθρακες και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, να προτιμούν λαχανικά και άπαχες πρωτεΐνες, να ασκούνται καθημερινά και να μετρούν το σάκχαρο του αίματός τους σχολαστικά. Από αυτό όμως το πρόγραμμα, λείπει ο καλός ύπνος, ο οποίος είναι εξίσου σημαντικός για τη καλή διαχείριση του διαβήτη.

Γιατί όσοι πάσχουν από διαβήτη πρέπει να κοιμούνται καλά;

Ο Nesochi Okeke-Igbokwe, καθηγητής στην Νέα Υόρκη, υπογραμμίζει ότι ο ύπνος για τα άτομα με διαβήτη είναι πολύ σημαντικός, καθώς όπως εξηγεί, ο ελάχιστος ύπνος, μειώνει τα επίπεδα συγκεκριμένων ορμονών, με αποτέλεσμα το σώμα να απελευθερώνει λιγότερη ινσουλίνη, ενώ τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης τους στρες, αυξάνονται με αποτέλεσμα το σώμα να αναπτύσσει αντοχή στην ινσουλίνη και η γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος να φτάνει σε υψηλότερα επίπεδα από τα κανονικά. Αυτό με τη σειρά του δυσκολεύει την διαχείριση του ήδη υπάρχοντος διαβήτη και σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Επιπρόσθετα, όταν κάποιος είναι κουρασμένος λόγω αϋπνίας, είναι ευκολότερο να στραφεί σε τρόφιμα που θα του δώσουν ενέργεια, όπως τα donuts, αλλά σύμφωνα με την Δρ. Sandra Arevalo, ειδική σε θέματα διαβήτη, όσο περισσότερους από αυτούς τους απλούς υδατάνθρακες καταναλώσει κάποιος, τόσο πιο δύσκολα θα μπορέσει να ελέγξει τον διαβήτη του.

Πόσο εύκολο είναι για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη να κοιμούνται περισσότερο;

Όταν κάποιος πάσχει από διαβήτη, του είναι πολύ πιο δύσκολο να κοιμηθεί περισσότερο. Ας μην ξεχνάμε ότι ορισμένα συμπτώματα του διαβήτη, όπως συχνή ούρηση, ωθούν τους ασθενείς να ξυπνούν συνέχεια κατά τη διάρκεια της νύχτας με αποτέλεσμα να διαταράζεται ο ύπνος τους. Επιπρόσθετα, τα άτομα με διαβήτη αντιμετωπίζουν συχνά και άλλα προβλήματα, όπως η άπνοια ύπνου και το σύνδρομο των ποδιών, που σύμφωνα με τους ειδικούς, τους στερούν τον καλής ποιότητας ύπνο.

Πώς θα βελτιώσετε τον ύπνο σας;

Εάν δεν κοιμάστε ικανοποιητικά και ο ύπνος σας δεν είναι καλής ποιότητας, εάν ξυπνάτε και νιώθετε κουρασμένοι παρά το ότι μόλις σηκωθήκατε από το κρεβάτι, τότε είναι απαραίτητο να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Συνθήκες όπως η άπνοια ύπνου, είναι πολύ συχνές στα άτομα με διαβήτη και η διαχείριση τους μπορεί πραγματικά να κάνει την διαφορά στην ποιότητα του ύπνου σας.

Επιπρόσθετα, για να βελτιώσετε τον ύπνο σας ακολουθείστε τις ακόλουθες συμβουλές:

  • Κάντε γιόγκα για την αντιμετώπιση της αϋπνίας
  • Αρχίστε να φοράτε κάλτσες στο κρεβάτι
  • Αποφύγετε συνήθειες που προκαλούν αϋπνία, όπως ο καφές αργά το απόγευμα
  • Βεβαιωθείτε ότι η κρεββατοκάμαρα σας είναι δροσερή και σκοτεινή


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Sleep and Diabetes: Why It’s Key for Blood Sugar Control https://www.healthination.com/health/sleep-diabetes

Can't Sleep? This Soothing Yoga Routine Fights Insomnia https://www.healthination.com/fitness/yoga-for-sleep

Why Wearing Socks to Bed Might Actually Help You Sleep https://www.healthination.com/health/wear-socks-to-bed

These 5 Innocent Habits Could Be Giving You Insomnia https://www.healthination.com/health/sleep-saboteurs

6 Tips to Build a Better Bedroom https://www.healthination.com/health/6-tips-to-build-a-better-bedroom