Εγκυμοσύνη, Πρόληψη και θεραπεία

Εγκυμοσύνη: Ασφαλή τα mRNA εμβόλια COVID-19 σε εγκύους

Οι εμβολιασμοί για την νόσο COVID-19 προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς σε πολλές χώρες του πλανήτη και ως εκ τούτου πολλές έγκυες γυναίκες έχουν πολλές απορίες και ανησυχούν για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων. Μια νέα έκθεση λοιπόν, που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα στο New England Journal of Medicine (NEJM), έρχεται να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, δεν φαίνεται να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πρόωρου τοκετού, αποβολής ή νεογνικού θανάτου σε βρέφη που γεννιούνται από γυναίκες που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια της Moderna ή της Pfizer (mRNA εμβόλια).

Όπως εξηγεί ο Δρ. Eran Bornstein, διευθυντής του Κέντρου Μητρικής-Εμβρυϊκής Ιατρικής στο Lenox Hill Hospital στη Νέα Υόρκη, η συγκεκριμένη μελέτη είναι πολύ καθησυχαστική, καθώς δεν δείχνει σημάδια αυξημένου κίνδυνου στις έγκυες γυναίκες, που να διαφοροποιούν την πορεία της εγκυμοσύνης από την αναμενόμενη.

Ο εμβολιασμός των εγκύων εγκυμονεί κινδύνους;

Οι κίνδυνοι από τον εμβολιασμό COVID-19 κατά την εγκυμοσύνη είναι ελάχιστοι έως ανύπαρκτοι και τα οφέλη πολύ σημαντικά, δήλωσε η Δρ Ellie Ragsdale, ειδικός στην μητρική και εμβρυϊκή ιατρική στο Ιατρικό Κέντρο UH Cleveland στο Οχάιο.

Όπως εξήγησε, όλοι οι γιατροί κατανοούν την διστακτικότητα των ασθενών τους, αλλά γνωρίζουν ότι η ίδια η νόσος COVID-19 είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, ειδικά στις εγκύους και στις γυναίκες που νοσούν μετά τον τοκετό. Αντίθετα, κανένα από τα εγκεκριμένα εμβόλια δεν αυξάνει τους κινδύνους.

Μάλιστα, οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), έχουν διαπιστώσει ότι οι έγκυες γυναίκες είναι πιθανότερο να εισαχθούν στην μονάδα εντατικής θεραπείας με COVID-19 και να χρειαστούν υποστήριξη με οξυγόνο ή να πεθάνουν από τη νόσο, συγκριτικά με τις μη έγκυες γυναίκες. Επιπρόσθετα, δεδομένα παρακολούθησης του CDC και ευρήματα μιας έρευνας που δημοσιεύθηκε το 2020, δείχνουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρων τοκετών ανάμεσα στις έγκυες που νόσησαν με COVID-19.

Το εμβόλιο από την άλλη, όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από τον ιό και την σοβαρότητα της ασθένειας σε περίπτωση νόσησης, αλλά ταυτόχρονα δεν αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη.

Συμπερασματικά

Οι Bornstein και Ragsdale ενθαρρύνουν τις εγκύους να εμβολιαστούν κατά της νόσου COVID-19 για να μειώσουν τους πιο πάνω κίνδυνους. Την ίδια άποψη συμμερίζεται και η Δρ Jennifer Thompson, μαία – γυναικολόγος και καθηγήτρια μητρικής-εμβρυϊκής ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Νάσβιλ του Τενεσί.

Η Δρ. Thompson, υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντικό, οι έγκυες γυναίκες να κατανοήσουν ότι με βάση τα ευρήματα των μελετών, οι κίνδυνοι είναι πολύ περισσότεροι αν νοσήσουν παρά αν εμβολιαστούν. Μάλιστα, οι κίνδυνοι αυτοί αυξάνονται περαιτέρω όταν υπάρχουν και άλλες ασθένειες, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Ως εκ τούτου, η Δρ. Thompson ενθαρρύνει όλες τις εγκύους να συζητήσουν με τους γιατρούς τους σχετικά με τους κινδύνους της νόσου, καθώς και για τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους του εμβολιασμού, να τα ζυγίσουν και τελικά να αποφασίσουν να κάνουν το καλύτερο για εκείνες και το μωρό τους.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

COVID-19 Vaccines Using mRNA Appear Safe and Effective in Pregnant People https://www.healthline.com/health-news/covid-19-vaccines-using-mrna-appear-safe-and-effective-in-pregnant-people#Support-for-vaccine-access

Preliminary Findings of mRNA Covid-19 Vaccine Safety in Pregnant Persons https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2104983

V-safe COVID-19 Vaccine Pregnancy Registry https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/safety/vsafepregnancyregistry.html

Update: Characteristics of Symptomatic Women of Reproductive Age with Laboratory-Confirmed SARS-CoV-2 Infection by Pregnancy Status — United States, January 22–October 3, 2020 https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/mm6944e3.htm

CCBYNC Open access Research Clinical manifestations, risk factors, and maternal and perinatal outcomes of coronavirus disease 2019 in pregnancy: living systematic review and meta-analysis https://www.bmj.com/content/370/bmj.m3320

Birth and Infant Outcomes Following Laboratory-Confirmed SARS-CoV-2 Infection in Pregnancy — SET-NET, 16 Jurisdictions, March 29–October 14, 2020 https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/mm6944e2.htm