Θεραπεία

Εργοθεραπεία ή φυσικοθεραπεία; Τι πρέπει να κάνω;

Οι εργοθεραπευτές και οι φυσικοθεραπευτές εργάζονται για να βελτιώσουν τη ζωή των ανθρώπων. Οι τομείς σχετίζονται και έχουν πολλές ομοιότητες, αλλά διαφέρουν ως προς την εστίαση και το πεδίο εφαρμογής.

Κατανόηση της εργοθεραπείας

Πολλοί άνθρωποι δεν είναι εξοικειωμένοι με την εργοθεραπεία, εν μέρει επειδή η ονομασία είναι παραπλανητική. Ακούγεται σαν να έχει σχέση με την επαγγελματική σταδιοδρομία, αλλά οι εργοθεραπευτές βοηθούν τους ανθρώπους με τη μεγάλη ποικιλία εργασιών που “απασχολούν” τη ζωή τους.

Όταν οι σωματικές ή διανοητικές ικανότητες ενός ατόμου αλλάζουν, ένας εργοθεραπευτής μπορεί να το βοηθήσει να επιστρέψει στην εργασία του. Όμως οι εργοθεραπευτές αντιμετωπίζουν επίσης ολόκληρο τον άνθρωπο. Μπορούν να βοηθήσουν με τις ρουτίνες αυτοφροντίδας, τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και τις δραστηριότητες αναψυχής.

Κατανόηση της φυσικοθεραπείας

Οι φυσικοθεραπευτές συχνά περιγράφονται ως “ειδικοί στην κίνηση”. Μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση και τη συνολική τους ευεξία.

Οι φυσικοθεραπευτές βοηθούν τους ανθρώπους να κινηθούν ξανά μετά από έναν τραυματισμό ή μια ασθένεια. Προσφέρουν επίσης τρόπους για την πρόληψη των τραυματισμών, την αποφυγή χειρουργικών επεμβάσεων και τη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής κατά του πόνου.

Εκτός από τη μελέτη πτυχών της βιολογίας, όπως η ανατομία, η νευροεπιστήμη και η κινησιολογία, οι φυσικοθεραπευτές μελετούν θέματα όπως η επικοινωνία, τα οικονομικά και η ηθική. Πρέπει να διαθέτουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και να είναι γραμμένοι στον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών.

Ποιες είναι οι ομοιότητες μεταξύ εργοθεραπείας και φυσικοθεραπείας;

Η εργοθεραπεία και η φυσικοθεραπεία έχουν κάποια κοινά στοιχεία.

 1. Σχέδια θεραπείας. Οι εργοθεραπευτές και οι φυσικοθεραπευτές αξιολογούν τους ασθενείς και προσφέρουν προσαρμοσμένα σχέδια θεραπείας. Παρακολουθούν την πρόοδο και αλλάζουν τα σχέδια θεραπείας όταν χρειάζεται.

Καταστάσεις που αντιμετωπίζονται. Και οι δύο θεραπεύουν μια μεγάλη ποικιλία παθήσεων, όπως:

2. Ομάδα υποστήριξης. Και οι δύο συνεργάζονται με τα μέλη της οικογένειας και τους φροντιστές, ώστε οι ασθενείς τους να λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται.

3. Ασθενείς. Οι εργοθεραπευτές και οι φυσικοθεραπευτές αντιμετωπίζουν άτομα με ιατρικά προβλήματα σε όλα τα στάδια της ζωής, από τη βρεφική ηλικία έως τα γηρατειά.

4. Υπεύθυνοι για ασκήσεις. Οι εργοθεραπευτές και οι φυσικοθεραπευτές ασκούνται σε κλινικές, νοσοκομεία και γηροκομεία και σχολεία. Και οι δύο μπορούν να παρέχουν φροντίδα στα σπίτια των ανθρώπων μέσω υπηρεσιών κατ’ οίκον νοσηλείας.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ εργοθεραπείας και φυσικοθεραπείας;

Η κύρια διαφορά μεταξύ της εργοθεραπείας και της φυσικοθεραπείας είναι το πεδίο εφαρμογής. Οι φυσικοθεραπευτές συνήθως επικεντρώνονται στο να βοηθούν τους ανθρώπους να κινούνται καλύτερα.

Από την άλλη πλευρά, οι εργοθεραπευτές ακολουθούν μια ολιστική προσέγγιση. Εκτός από τη βελτίωση της σωματικής λειτουργικότητας, οι εργοθεραπευτές εργάζονται σε πολλά είδη κοινωνικών, συναισθηματικών και εργασιακών καταστάσεων και λεπτής κινητικότητας.

Ένα παράδειγμα της διαφοράς θα ήταν κάποιος που θέλει να πάει για ψώνια.

Ένας φυσικοθεραπευτής θα επικεντρωνόταν στο τι πρέπει να κάνει σωματικά το άτομο για να περάσει μέσα από ένα μεγάλο κατάστημα. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει το να μπαίνει και να βγαίνει από το αυτοκίνητο και να ταξιδεύει πάνω και κάτω στους διαδρόμους. Ένας εργοθεραπευτής θα μπορούσε να βοηθήσει σε εργασίες όπως η σύνταξη λίστας, η εύρεση αντικειμένων και ο χειρισμός του ταμείου.

Ποιες είναι οι διαφορετικές ειδικότητες εργοθεραπείας και φυσικοθεραπείας;

Οι εργοθεραπευτές και οι φυσικοθεραπευτές μπορούν να είναι ειδικοί. Οι εργοθεραπευτές μπορούν να εξειδικευτούν σε έξι βασικούς τομείς:

 • Εργασία και βιομηχανία
 • Υγεία και ευεξία
 • Παιδιά και νεολαία
 • Ψυχική υγεία
 • Αποκατάσταση και αναπηρία
 • Παραγωγική γήρανση

Οι φυσικοθεραπευτές μπορούν να πιστοποιηθούν σε έναν από τους 10 τομείς:

 • Καρδιαγγειακά και αναπνευστικά
 • Κλινική ηλεκτροφυσιολογία (θεραπείες που χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό)
 • Γηριατρική (παθήσεις που σχετίζονται με τη γήρανση)
 • Νευρολογία (εγκέφαλος και νευρικό σύστημα)
 • Ογκολογία (θεραπεία του καρκίνου)
 • Ορθοπεδική (οστά και μύες)
 • Παιδιατρική (θεραπεία παιδιών)
 • Αθλητισμός
 • Γυναικεία υγεία
 • Διαχείριση τραυμάτων

Πώς να ξέρετε αν χρειάζεστε εργοθεραπευτή ή φυσικοθεραπευτή;

Ο γιατρός σας θα σας συστήσει συνήθως εργοθεραπεία ή φυσικοθεραπεία. Ορισμένοι άνθρωποι κάνουν και τα δύο ταυτόχρονα. Ιδανικά, σε αυτές τις περιπτώσεις, οι δύο ειδικότητες εργάζονται ως ομάδα. Εάν πιστεύετε ότι η εργοθεραπεία ή η φυσικοθεραπεία θα σας βοηθούσε, μπορείτε να ζητήσετε από το γιατρό σας να σας συνταγογραφήσει. Μπορείτε επίσης να λάβετε ορισμένες υπηρεσίες θεραπείας χωρίς να περάσετε από γιατρό.