Ψυχική υγεία

Γιατί είναι σημαντική η σωστή διάγνωση των διατροφικών διαταραχών;

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν παρουσιάσει την εμφάνιση των τριών πιο αναγνωρισμένων διατροφικών διαταραχών –ανορεξία, βουλιμία και διαταραχή αδηφαγίας- ως διακριτές, και συχνά γίνονται κρίσεις σχετικά με τη σοβαρότητα και το κοινωνικό στίγμα της καθεμιάς. Η OSFED, που σημαίνει «Άλλη καθορισμένη διαταραχή σίτισης και διατροφής», είναι ο γενικός όρος για συμπεριφορές και στάσεις που σχεδόν ταιριάζουν σε μία από τις άλλες τρεις. Τείνει και αυτή να προκαλεί κρίσεις ως «όχι αρκετή για να είναι μια πραγματική διατροφική διαταραχή». Προκαλεί επανειλημμένα εντύπωση το πόσο παρόμοιες τείνουν να είναι αυτές οι τέσσερις διαταραχές παρά τις αντιληπτές διαφορές.

Ποιες είναι οι γενικές ομοιότητες των διατροφικών διαταραχών;

Και οι τέσσερις διαταραχές :

 • Περιλαμβάνουν κακό, ανώφελο, μη φυσιολογικό φαγητό
 • Μπορεί να οδηγήσουν σε υποσιτισμό
 • Έρχονται με αρνητικές σωματικές συνέπειες
 • Μειώνουν την ποιότητα ζωής ενός ατόμου
 • Μπορούν να περάσουν κάτω από το ραντάρ της παρατήρησης ως πρόβλημα ή ασθένεια

Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες για να ταξινομήσετε τις διατροφικές διαταραχές;

Βάρος

Πολλά από τα εκπαιδευτικά μας βιβλία που βασίζονται στο πιο πρόσφατο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5) εστιάζουν στο βάρος ως καθοριστικό παράγοντα για το ποια διάγνωση διατροφικής διαταραχής ισχύει. Για παράδειγμα:

 • Η πρωταρχική διαφορά μεταξύ της διάγνωσης της νευρικής ανορεξίας με τον τύπο της αδηφαγίας και της νευρικής βουλιμίας μπορεί να είναι μερικά κιλά. Η νευρική ανορεξία με διαταραχή επεισοδιακής υπερφαγίας είναι ουσιαστικά νευρική βουλιμία – απλώς με χαμηλό βάρος.
 • Η διαφορά μεταξύ της νευρικής ανορεξίας (τυπικά αδύνατη) και της άτυπης νευρικής ανορεξίας του OSFED (τυπικά μέτρια έως μεγάλη) είναι το βάρος. Τα δεδομένα εξελίσσονται, αλλά έχει αποδειχθεί ότι η άτυπη νευρική ανορεξία είναι εξίσου σοβαρή με τη νευρική ανορεξία. Αυτό περιλαμβάνει ιατρικούς κινδύνους και συνέπειες.

Υπενθύμιση: Για πολλά χρόνια, η νευρική ανορεξία αναγνωριζόταν ότι είχε το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από κάθε άλλη ψυχιατρική διαταραχή. Τώρα μοιράζεται αυτή τη διάκριση με τις διαταραχές χρήσης ουσιών (π.χ. οπιοειδών), γεγονός που υπογραμμίζει την επικινδυνότητα της νευρικής ανορεξίας, τυπικής και άτυπης. Πιστεύετε ότι το βάρος είναι αρκετό για να καθορίσει έναν διαγνωστικό τίτλο έναντι ενός άλλου (π.χ. ανορεξία έναντι βουλιμίας ή OSFED έναντι ανορεξίας);

Συμπεριφορές αντιστάθμισης

Η πράξη της αντιστάθμισης ή της μη αντιστάθμισης για το γεγονός ότι έχετε φάει μπορεί επίσης να μετατρέψει μια διατροφική διάγνωση σε άλλη. Οι ακόλουθες φράσεις μπορεί να αντιπροσωπεύουν  την αντιστάθμιση: «ξεφορτώνομαι», «καίω» και «εξισορροπώ» μετά το φαγητό. Οι αντισταθμιστικές συμπεριφορές εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες:

 1. Οι μη εξαγνιστικές ταιριάζουν κυρίως σε δραστηριότητες όπως η άσκηση και η δίαιτα (ή αλλιώς ο περιορισμός του φαγητού). Και οι δύο έρχονται με μια υποκείμενη πρόθεση ελέγχου ή χειραγώγησης των θερμίδων, του βάρους, του μεγέθους του σώματος ή της πρόσληψης τροφής.
 2. Η κάθαρση περιλαμβάνει μεθόδους που αδειάζουν το σώμα, όπως ο εμετός, ο οποίος είναι ίσως η πιο στερεοτυπικά απεικονιζόμενη συμπεριφορά κάθαρσης στην ποπ κουλτούρα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα και των δύο, αλλά συχνά είναι καλύτερο να μην τα κατονομάζουμε, καθώς τα άτομα που είναι ευάλωτα στις διατροφικές διαταραχές μπορεί να αντλήσουν κάποια ιδέα.

Οι αντισταθμιστικές συμπεριφορές μπορούν να εμφανιστούν και στις τέσσερις διατροφικές διαταραχές που αναφέρθηκαν:

 • Κάποιος που πάσχει από διαταραχή αδηφαγίας τρώει αλλά, σύμφωνα με το DSM-5, δεν αντισταθμίζει τακτικά αυτό που έφαγε.
 • Κάποιος με νευρική βουλιμία τσιμπολογάει και αντισταθμίζει τακτικά είτε με μεθόδους μη κάθαρσης είτε με μεθόδους κάθαρσης.
 • Κάποιος με νευρική ανορεξία μπορεί να τρώει ή να μην τρώει και αντισταθμίζει τακτικά είτε με μεθόδους μη κάθαρσης είτε με μεθόδους κάθαρσης.
 • Κάποιος με OSFED μπορεί να αντισταθμίζει είτε με μεθόδους μη κάθαρσης είτε με μεθόδους κάθαρσης, για φαγητό ή αδηφαγία, και ανάλογα με τις συγκεκριμένες πεποιθήσεις και συμπεριφορές του.

Γιατί είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε σωστά την κάθε διατροφική διαταραχή;

Συχνά ευχόμαστε η «διατροφική διαταραχή» να ήταν η μόνη διαθέσιμη διάγνωση στο πλαίσιο των διατροφικών διαταραχών. Οι τίτλοι μπορεί να έχουν σημασία για τους ανθρώπους που αγωνίζονται και τους οικείους τους. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που πάσχουν από διαταραχή της υγείας τους είναι πολύ σημαντικοί για τους ίδιους τους ανθρώπους:

 • Οι άνθρωποι μπορεί να θεωρούν τη νευρική ανορεξία ως το είδος της απόλυτης διάγνωσης διατροφικής διαταραχής
 • Οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι δεν είναι αρκετά άρρωστοι ώστε να χρειάζονται (ή να αξίζουν) βοήθεια αν έχουν OSFED
 • Μερικοί άνθρωποι με νευρική βουλιμία πιστεύουν ότι απέτυχαν- δεν τα κατάφεραν αρκετά καλά ώστε να κερδίσουν τον τίτλο της ανορεξίας

Αν υπάρχει πιθανότητα να έχετε διατροφική διαταραχή ή διαταραγμένη διατροφή, ζητήστε βοήθεια από έναν επαγγελματία που είναι άρτια εκπαιδευμένος σε θέματα διατροφής. Ένας επαγγελματίας συνήθως ακολουθεί μια πορεία εξειδίκευσης στις διατροφικές διαταραχές, η οποία περιλαμβάνει χιλιάδες ώρες εκπαίδευσης και κατάρτισης. Σας ενθαρρύνω να ρωτήσετε τους πιθανούς παρόχους σχετικά με την πορεία τους προς αυτή την ειδικότητα και το υπόβαθρό τους. Η θεραπεία σας αξίζει τον κόπο.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Weight Loss and Illness Severity in Adolescents With Atypical Anorexia Nervosa https://publications.aap.org/pediatrics/article/144/6/e20192339/37967/Weight-Loss-and-Illness-Severity-in-Adolescents?autologincheck=redirected

Risks of all-cause and suicide mortality in mental disorders: a meta-review https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/wps.20128

American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (5th ed.) https://dsm.psychiatryonline.org/doi/book/10.1176/appi.books.9780890425596