Ψυχική υγεία

Γιατί μπορεί να νιώθετε κατάθλιψη το νέο έτος;

Τα γεγονότα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μπορεί να μας αφήσουν να αισθανθούμε πεσμένοι, και ο περασμένος Ιανουάριος δεν αποτέλεσε εξαίρεση σε αυτή την τάση. Στην πραγματικότητα, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) διαπίστωσε ότι ο Ιανουάριος του 2021 ήταν ο πιο θλιβερός που έχει καταγραφεί ποτέ, αφού τα επίπεδα ευτυχίας του γενικού πληθυσμού έπεσαν κάτω από τα προηγούμενα χαμηλότερα στοιχεία του 2012. Περίπου το 21% των ενηλίκων βίωσε κάποια μορφή κατάθλιψης – υπερδιπλάσιο ποσοστό από αυτό που αναφέρθηκε πριν από την πανδημία του κοροναϊού (COVID-19).

Γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης με το νέο έτος;

Εάν είστε ευάλωτοι στην κατάθλιψη, η χρονική στιγμή της Πρωτοχρονιάς είναι δύσκολη. Είναι η πιο σκοτεινή περίοδος του έτους, με την Πρωτοχρονιά να πέφτει κοντά στη μικρότερη μέρα και τη μεγαλύτερη νύχτα.

Αυτές οι σύντομες, σκοτεινές ημέρες του χειμώνα μπορεί να προκαλέσουν σε ορισμένους ανθρώπους “χειμερινή κατάθλιψη” ή εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD). Αυτό συμβαίνει όταν η έλλειψη ηλιακού φωτός προκαλεί αλλαγές σε ορισμένες χημικές ουσίες και ορμόνες του εγκεφάλου, κάνοντάς μας να αισθανόμαστε κακόκεφοι. Αν και δεν εμφανίζουν όλοι τα πλήρη συμπτώματα της SAD, πολλοί άνθρωποι στερούνται ενέργειας και αισθάνονται πεσμένοι κατά διαστήματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

  1. Προσδοκίες και καινούργιοι στόχοι για το νέο έτος

Εκτός από τις εποχιακές επιδράσεις που μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη, η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι συχνά γεμάτη με υψηλές προσδοκίες, προβληματισμό και αποφάσεις για το νέο έτος. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να προκαλέσει σωματικό και ψυχικό φόρο.

Η Πρωτοχρονιά θεωρείται ως μια περίοδος απολογισμού και αναστοχασμού του περασμένου έτους, η οποία μπορεί να είναι δύσκολη αν αισθάνεστε ότι δεν πετύχατε όλα όσα θέλατε. Αυτή η τάση να μετράμε κάθε χρόνο την επιτυχία μας και η πίεση να θέτουμε νέους “στόχους” ή αποφάσεις μπορεί να είναι ενοχλητική και αγχωτική.

Αυτό γίνεται χειρότερο όταν περιστάσεις εκτός του ελέγχου μας έχουν σημαντικό και αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή μας, κάτι που συνέβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

  1. Μοναξιά

Δυστυχώς, η μοναξιά συχνά επιτείνεται κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όταν οι προσδοκίες για να περάσει κανείς χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους του είναι υψηλές. Παρόλα αυτά, έρευνα της φιλανθρωπικής οργάνωσης για την ψυχική υγεία Mind δείχνει ότι πάνω από το ένα τρίτο από εμάς ντρέπεται να παραδεχτεί ότι νιώθει μοναξιά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Ο αντίκτυπος του COVID-19 στην απομόνωση και τη μοναξιά ήταν επίσης σημαντικός: Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πολλοί άνθρωποι που είναι πιο ευάλωτοι στην κατάθλιψη και τη χαμηλή διάθεση αναγκάστηκαν να εργαστούν από το σπίτι και έπρεπε να αντιμετωπίσουν την απώλεια της ανθρώπινης επαφής. Το να βγαίνουν έξω και να παραμένουν δραστήριοι μπορεί να βοηθήσει, αλλά κατά τη διάρκεια του χειμώνα αυτό δεν είναι πάντα εφικτό.

  1. Το άγχος και η εξάντληση της περιόδου των διακοπών

Ενώ η κοινωνική απομόνωση μπορεί να μας αφήσει να νιώθουμε μοναξιά, ένα ημερολόγιο γεμάτο με κοινωνικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική μας υγεία. Μια σειρά από κοινωνικές υποχρεώσεις μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε χριστουγεννιάτικη εξουθένωση, προκαλώντας οικονομικό άγχος, πυροδοτώντας κοινωνικό άγχος και καταλήγοντας σε σωματική και ψυχική εξάντληση μέχρι την Πρωτοχρονιά.

  1. Αλκοόλ

Συχνά επιδεινώνει αυτό το αποτέλεσμα το αλκοόλ, μια ουσία που είναι πολύ βαθιά ριζωμένη στην εορταστική μας κουλτούρα, από τις οικογενειακές συγκεντρώσεις μέχρι τα χριστουγεννιάτικα εργασιακά πάρτι, όπου το ένα τρίτο των ανθρώπων αισθάνεται την πίεση από τους συνομηλίκους του να πιει.

Το αλκοόλ δεν είναι το ιδανικό φάρμακο για όσους έχουν τάση προς την κατάθλιψη ή το άγχος, καθώς μπορεί να κάνει τα συναισθήματα αυτά πολύ χειρότερα. Για πολλούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν είναι τόσο ευάλωτοι σε κλινικά προβλήματα ψυχικής υγείας, το πολύ αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε σωματική και ψυχική εξάντληση.

Το αλκοόλ διαταράσσει τα πρότυπα ύπνου του σώματός μας και η συνεχής μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ θα μας αφήσει συνεχώς κουρασμένους, γεγονός που με τη σειρά του τροφοδοτεί την ψυχική εξάντληση. Η είσοδος στον Ιανουάριο απολύτως εξαντλημένοι καθιστά το άγχος και την κατάθλιψη πολύ πιο πιθανό αποτέλεσμα.

  1. Θλίψη

Η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι μια περίοδος συνάντησης. Ενώ αυτό είναι ένα θετικό και καλοπροαίρετο μήνυμα, αποτελεί πρόκληση για όσους αντιμετωπίζουν την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Οι παραδόσεις και οι αναμνήσεις που συνδέονται με την περίοδο αυτή μπορεί να κάνουν τη θλίψη να γίνεται ακόμα πιο καταναλώσιμη κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Η αντιμετώπιση ενός ολόκληρου νέου έτους όταν αντιμετωπίζουμε τη θλίψη μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικά ενοχλητική και συντριπτική. Ενώ οι άνθρωποι που περνούν ένα πένθος ενθαρρύνονται να αντιμετωπίζουν τα συναισθήματά τους μέρα με τη μέρα, η Πρωτοχρονιά ενθαρρύνει όλους να αναλογιστούν τη ζωή τους – το περασμένο έτος και το έτος που έρχεται. Δυστυχώς, αυτή η προοπτική μπορεί να κάνει την αντιμετώπιση της απώλειας πολύ πιο δύσκολη.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

One in four regret drunken behaviour during festive season reveals Drinkaware https://www.drinkaware.co.uk/news/one-in-four-regret-drunken-behaviour-during-festive-season-reveals-drinkaware

Social isolation in Covid-19: The impact of loneliness https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0020764020922269

Third of people too embarrassed to admit they are lonely at Christmas https://www.mind.org.uk/news-campaigns/news/third-of-people-too-embarrassed-to-admit-they-are-lonely-at-christmas/

New Year’s Depression: Yes, It’s Real. Here’s What You Can Do https://www.bridgestorecovery.com/blog/new-years-depression-yes-its-real-heres-what-you-can-do/