Ωτορινολαρυγγολογικά νοσήματα

Αιφνίδια νευροαισθητήρια βαρηκοΐα

Τι είναι η αιφνίδια νευροαισθητήρια βαρηκοΐα;

Η αιφνίδια νευροαισθητήρια βαρηκοΐα (SSHL) είναι επίσης γνωστή ως αιφνίδια κώφωση. Συμβαίνει όταν χάνετε την ακοή πολύ γρήγορα, τυπικά μόνο στο ένα αυτί. Μπορεί να συμβεί ξαφνικά ή μέσα στη διάρκεια αρκετών ημερών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ήχοι σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Οι συχνότητες χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση των ηχητικών κυμάτων. Τα ντεσιμπέλ μετρούν την ένταση των ήχων που ακούμε (πόσο δυνατοί είναι οι ήχοι). Το μηδέν (0) είναι το χαμηλότερο επίπεδο ντεσιμπέλ, το οποίο είναι κοντά στην απόλυτη σιγή. Ένας ψίθυρος είναι 30 ντεσιμπέλ και μία φυσιολογική ομιλία 60 ντεσιμπέλ. Μία απώλεια 30 ντεσιμπέλ σε τρεις συνδεδεμένες συχνότητες θεωρείται αιφνίδια νευροαισθητήρια βαρηκοΐα. Αυτό σημαίνει ότι η απώλεια ακοής 30 ντεσιμπέλ κάνει μία φυσιολογική ομιλία να μοιάζει με ψίθυρο.

Περίπου 4.000 περιπτώσεις αιφνίδιας νευροαισθητήριας βαρηκοΐας διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πάθηση επηρεάζει κυρίως άτομα μεταξύ 30 και 60 ετών. Περίπου 50% των ατόμων με μονόπλευρη αιφνίδια νευροαισθητήρια βαρηκοΐα (επηρεάζεται μόνο το ένα αυτί) ανακάμπτουν μέσα σε δύο εβδομάδες αν λάβουν έγκαιρα θεραπεία. Περίπου 15% των ατόμων με την πάθηση έχουν βαρηκοΐα που σταδιακά επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Όμως οι εξελίξεις στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τα βοηθήματα ακοής και τα κοχλιακά εμφυτεύματα βοηθούν στη βελτίωση της επικοινωνίας για άτομα με βαρηκοΐα.

Η αιφνίδια νευροαισθητήρια βαρηκοΐα είναι μία σοβαρή πάθηση που απαιτεί έγκαιρη θεραπεία. Καλέστε αμέσως το γιατρό σας αν πιστεύετε ότι έχετε αιφνίδια νευροαισθητήρια βαρηκοΐα. Η άμεση θεραπεία μπορεί να σώσει την ακοή σας.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της αιφνίδιας νευροαισθητήριας βαρηκοΐας;

Η αιφνίδια νευροαισθητήρια βαρηκοΐα συμβαίνει όταν το έσω αυτί, ο κοχλίας στο έσω αυτί ή τα νευρικά σήματα μεταξύ του αυτιού και του εγκεφάλου υφίστανται βλάβη.

Ως επί το πλείστον, οι γιατροί δεν μπορούν να εντοπίσουν μία συγκεκριμένη αιτία για τη μονόπλευρη αιφνίδια νευροαισθητήρια βαρηκοΐα. Υπάρχουν όμως περισσότερες από 100 αιτίες για την αμφίπλευρη αιφνίδια νευροαισθητήρια βαρηκοΐα (και στα δύο αυτιά). Κάποιες από τις πιθανές αιτίες είναι οι εξής:

  • Παραμόρφωση του έσω ωτός
  • Τραύμα στο κεφάλι
  • Παρατεταμένη έκθεση σε δυνατούς θορύβους
  • Νευρολογικές παθήσεις, όπως πολλαπλή σκλήρυνση
  • Ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως το σύνδρομο Cogan
  • Νόσος του Meniere, μία διαταραχή που επηρεάζει το έσω αυτί
  • Νόσος Lyme, μία λοιμώδης νόσος που συχνά μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των κροτώνων
  • Ωτοτοξικά φάρμακα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο αυτί
  • Δηλητήριο από τσίμπημα φιδιού
  • Προβλήματα στην αιματική κυκλοφορία
  • Μη φυσιολογικοί όγκοι
  • Ασθένειες των αιμοφόρων αγγείων
  • Γήρανση

Συγγενής αιφνίδια νευροαισθητήρια βαρηκοΐα

Τα βρέφη μπορεί να γεννηθούν με αιφνίδια νευροαισθητήρια βαρηκοΐα. Αυτό μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα:

  • Λοιμώξεων που περνούν από τη μητέρα στο έμβρυο, όπως ερυθρά, σύφιλη ή έρπητας
  • Toxoplasma gondii, ένα παράσιτο που περνά μέσω του πλακούντα
  • Γενετικών κληρονομικών παραγόντων
  • Χαμηλού βάρους γέννησης

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της αιφνίδιας νευροαισθητήριας βαρηκοΐας;

Περίπου 9 στα 10 άτομα με αιφνίδια νευροαισθητήρια βαρηκοΐα βιώνουν απώλεια ακοής μόνο στο ένα αυτί. Μπορεί να παρατηρήσετε την απώλεια ακοής αμέσως μόλις ξυπνάτε το πρωί ή όταν βάζετε το τηλέφωνο ή τα ακουστικά στο πάσχον αυτί. Της ξαφνικής απώλειας ακοής μερικές φορές προηγείται ένας δυνατός ήχος. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Δυσκολία συμμετοχής σε ομαδικές συζητήσεις
  • Συγκεχυμένοι ήχοι στη συζήτηση
  • Ανικανότητα να ακούσετε καλά όταν υπάρχει πολύς θόρυβος στο background
  • Δυσκολία να ακούσετε ήχους υψηλής συχνότητας
  • Ζάλη
  • Προβλήματα ισορροπίας
  • Εμβοές, οι οποίες συμβαίνουν όταν ακούτε βουητό ή κουδούνισμα στα αυτιά

Πότε πρέπει να ελέγξετε την ακοή του παιδιού σας

Η απώλεια ακοής μπορεί να εμφανιστεί σε ένα παιδί ως αποτέλεσμα λοίμωξης κατά τη γέννηση ή βλάβης που προκαλείται από ωτοτοξικά φάρμακα. Δεν είναι πάντα εύκολο να γνωρίζετε αν το παιδί σας ακούει σωστά. Θα πρέπει να ελέγξετε την ακοή του παιδιού σας αν:

  • Δεν φαίνεται να κατανοεί τη γλώσσα
  • Δεν προσπαθεί να σχηματίσει λέξεις
  • Δεν ανταποκρίνεται σε ξαφνικούς θορύβους ή δεν ανταποκρίνεται σε ήχους με τον τρόπο που εσείς περιμένετε
  • Έχει υποστεί πολλές λοιμώξεις των αυτιών ή έχει προβλήματα ισορροπίας

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η αιφνίδια νευροαισθητήρια βαρηκοΐα;

Για τη διάγνωση της αιφνίδιας νευροαισθητήριας βαρηκοΐας, ο γιατρός θα σας ρωτήσει αναφορικά με το ιατρικό ιστορικό σας και θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση. Θα πρέπει να αναφέρετε οποιεσδήποτε άλλες παθήσεις έχετε και οποιαδήποτε συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα λαμβάνετε.

Κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης, ο γιατρός θα σας ζητήσει να καλύψετε ένα αυτί τη φορά, ενώ θα ακούτε ήχους διαφορετικής έντασης. Ο γιατρός μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει κάποια τεστ χρησιμοποιώντας ένα διαπασών, ένα εργαλείο που μπορεί να μετρήσει τις δονήσεις στο αυτί. Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα των τεστ για τον έλεγχο βλάβης σε τμήματα του μέσου ωτός και του τυμπάνου που δονούνται.

Η ακοομετρία ελέγχει την ακοή με περισσότερη ακρίβεια. Κατά τη διάρκεια αυτών των εξετάσεων, ο γιατρός ελέγχει την ακοή σας χρησιμοποιώντας ακουστικά. Μία σειρά διαφορετικών ήχων διαφορετικής έντασης θα ακούγονται σε κάθε αυτί μεμονωμένα. Με αυτό τον τρόπο ο γιατρός θα καθορίσει σε ποιο επίπεδο η ακοή σας αρχίζει να φθίνει.

Μία μαγνητική τομογραφία μπορεί να κριθεί απαραίτητη για τον εντοπισμό ανωμαλιών στο αυτί, όπως όγκοι ή κύστες. Η μαγνητική τομογραφία δημιουργεί λεπτομερείς εικόνες του εγκεφάλου και του έσω ωτός που βοηθούν τον γιατρό να εντοπίσει την υποκείμενη αιτία της αιφνίδιας νευροαισθητήριας βαρηκοΐας.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η αιφνίδια νευροαισθητήρια βαρηκοΐα;

Η έγκαιρη αντιμετώπιση αυξάνει τις πιθανότητες πλήρους ανάρρωσης. Όμως ο γιατρός θα πρέπει να εντοπίσει την αιτία της βαρηκοΐας πριν την έναρξη της θεραπείας.

Τα στεροειδή είναι η πιο κοινή θεραπεία. Μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και το οίδημα. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στα άτομα που έχουν ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως σύνδρομο Cogan. Ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά αν μία λοίμωξη είναι η αιτία της αιφνίδιας νευροαισθητήριας βαρηκοΐας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί τοποθέτηση κοχλιακού εμφυτεύματος στο αυτί. Το εμφύτευμα δεν αποκαθιστά πλήρως την ακοή, αλλά μπορεί να κάνει πιο έντονους τους ήχους.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση για τα άτομα με αιφνίδια νευροαισθητήρια βαρηκοΐα;

Περίπου δύο τρίτα των ατόμων με αιφνίδια νευροαισθητήρια βαρηκοΐα θα έχουν μερική ανάκτηση της ακοής. Μία μελέτη βρήκε ότι 54,5% των ατόμων με την πάθηση είχαν τουλάχιστον μερική ανάρρωση στις πρώτες 10 μέρες θεραπείας. Η ανάρρωση είναι περισσότερο ολοκληρωμένη στα άτομα που είχαν είτε υψηλής είτε χαμηλής συχνότητας βαρηκοΐα συγκριτικά με όσους η βαρηκοΐα επηρέασε όλες τις συχνότητες. Περίπου 3,6% των ατόμων με αιφνίδια νευροαισθητήρια βαρηκοΐα θα έχουν πλήρη ανάκτηση της ακοής τους. Οι πιθανότητες ανάρρωσης είναι μειωμένες στους ηλικιωμένους και στα άτομα με ίλιγγο.

Τα βοηθήματα ακοής μπορούν να βελτιώσουν την ακοή σας. Η νοηματική γλώσσα και η ανάγνωση είναι επίσης χρήσιμα εργαλεία επικοινωνίας στα άτομα με έντονη βαρηκοΐα.

+ 8 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Cone B, et al. (n.d.). Ototoxic medications (medication effects). asha.org/public/hearing/Ototoxic-Medications/

2. Hearing loss. (n.d.). umm.edu/otolaryngology/hearing_loss.htm

3. Hearing loss. (n.d.). alda.org/hearing-loss/

4. Mayo Clinic Staff. (2015). Hearing loss. mayoclinic.org/diseases-conditions/hearing-loss/basics/definition/con-20027684

5. Sara, SA, et al. (2014). Bilateral sudden sensorineural hearing loss: review. cambridge.org/core/journals/journal-of-laryngology-and-otology/article/bilateral-sudden-sensorineural-hearing-loss-review/0F303A48FC88BED695CA6095B51E2892

6. Sensorineural hearing loss. (n.d.). asha.org/public/hearing/sensorineural-hearing-loss

7. Sudden deafness. (2013) nidcd.nih.gov/health/hearing/pages/sudden.aspx

8. Wen YH, et al. (2014). Prognostic factors of profound idiopathic sudden sensorineural hearing loss [Abstract]. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23771280