Αιματολογικές παθήσεις

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Αλκοολική κετοξέωση

Τι είναι η αλκοολική κετοξέωση;

Τα κύτταρα χρειάζονται γλυκόζη (σάκχαρο) και ινσουλίνη για τη φυσιολογική τους λειτουργία. Η γλυκόζη προέρχεται από τις τροφές που καταναλώνετε και η ινσουλίνη παράγεται από ειδικά κύτταρα του παγκρέατος. Όταν καταναλώνετε αλκοόλ, το πάγκρεας σταμάτα να παράγει ινσουλίνη προσωρινά. Δίχως την ινσουλίνη, τα κύτταρα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη γλυκόζη που καταναλώνετε για ενέργεια. Για να λάβει την ενέργεια που χρειάζεται, το σώμα θα αρχίσει να καίει λίπος.

Όταν το σώμα καίει λίπος για ενέργεια, παράγονται παραπροϊόντα γνωστά ως σώματα κετονών. Εάν το σώμα σας δεν παράγει ινσουλίνη, τα σώματα κετονών συσσωρεύονται στην αιματική κυκλοφορία. Αυτή η συσσώρευση κετονών μπορεί να οδηγήσει σε μία απειλητική για τη ζωή κατάσταση, γνωστή ως κετοξέωση.

Η κετοξέωση, ή μεταβολική οξέωση, συμβαίνει όταν καταναλώνετε κάτι που μεταβολίζεται ή μετατρέπεται σε οξύ. Η πάθηση έχει μία πληθώρα αιτιών συμπεριλαμβανομένων των εξής:

  • Υψηλές δόσεις ασπιρίνης
  • Σοκ
  • Νεφρική νόσο
  • Μη φυσιολογικό μεταβολισμό

Επιπρόσθετα με τη γενική κετοξέωση, υπάρχουν αρκετοί ειδικοί τύποι:

  • Η αλκοολική κετοξέωση, η οποία προκαλείται από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  • Η διαβητική κετοξέωση, η οποία εκδηλώνεται κυρίως σε άτομα με διαβήτη τύπου 1
  • Η κετοξέωση νηστείας, η οποία συμβαίνει πιο συχνά σε έγκυες γυναίκες στο τρίτο τρίμηνο της κύησης οι οποίες βιώνουν υπερβολικούς εμετούς

Αυτές οι καταστάσεις αυξάνουν την ποσότητα οξέων στο σύστημά σας. Επιπλέον, μειώνουν την ποσότητα ινσουλίνης που παράγεται από το σώμα, οδηγώντας στον καταβολισμό των λιποκυττάρων και την παραγωγή κετονών.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές Έκβαση Πρόληψη

Αίτια

Τι προκαλεί την αλκοολική κετοξέωση;

Η αλκοολική κετοξέωση μπορεί να εμφανιστεί όταν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ για μία παρατεταμένη χρονική περίοδο. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συχνά προκαλεί κακή θρέψη (μη επαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών για τη φυσιολογική λειτουργία του σώματος).

Τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ μπορεί να μην τρώνε τακτικά. Μπορεί επίσης να κάνουν εμετό ως αποτέλεσμα της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ. Τα άτακτα γεύματα και ο εμετός μπορούν να οδηγήσουν σε περιόδους «λιμοκτονίας» (starvation) του οργανισμού. Αυτό μειώνει ακόμη περισσότερο την παραγωγή της ινσουλίνης.

Εάν ένα άτομο δεν τρέφεται σωστά λόγω του αλκοολισμού, μπορεί να αναπτύξει αλκοολική κετοξέωση. Η κατάσταση μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και μία μέρα μετά από πολύ βαριά κατανάλωση αλκοόλ, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα θρεπτικών στοιχείων στο σώμα σας, τη γενικότερη εικόνα της υγείας σας και την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώθηκε.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της αλκοολικής κετοξέωσης;

Τα συμπτώματα της αλκοολικής κετοξέωσης ποικίλουν ανάλογα με την ποσότητα αλκοόλ που έχει καταναλωθεί. Τα συμπτώματα επίσης εξαρτώνται από τη συγκέντρωση των κετονών στην αιματική κυκλοφορία. Κοινά συμπτώματα της πάθησης περιλαμβάνουν:

Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, αναζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα. Η αλκοολική κετοξέωση είναι μία απειλητική για τη ζωή ασθένεια.

Ένα άτομο με αλκοολική κετοξέωση μπορεί να πάσχει και από άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την κατάχρηση αλκοόλ, όπως:

  • Παγκρεατίτιδα
  • Ηπατική νόσο
  • Νεφρική νόσο
  • Έλκη
  • Δηλητηρίαση από αιθυλενογλυκόλη

Αυτές οι ασθένειες θα πρέπει να αποκλειστούν προτού ένας επαγγελματίας υγείας σάς διαγνώσει με αλκοολική κετοξέωση.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η αλκοολική κετοξέωση;

Εάν παρουσιάζετε συμπτώματα αλκοολικής κετοξέωσης, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση. Επιπλέον, θα σας ρωτήσει αναφορικά με το ιατρικό ιστορικό σας και την κατανάλωση αλκοόλ. Εάν υποπτεύεται ότι έχετε αναπτύξει την πάθηση, θα ζητήσει επιπλέον εξετάσεις για τον αποκλεισμό άλλων πιθανών αιτιών των συμπτωμάτων σας. Μόλις τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι διαθέσιμα, θα μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση.

Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Έλεγχος αμυλάσης και λιπάσης, για την παρακολούθηση της λειτουργίας του παγκρέατος και τον έλεγχο παγκρεατίτιδας
  • Αέρια αρτηριακού αίματος, για τη μέτρηση των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα και την ισορροπία οξέων-βάσεων
  • Υπολογισμός χάσματος ανιόντων, το οποίο μετρά τα επίπεδα νατρίου και καλίου
  • Έλεγχος αλκοόλης στο αίμα
  • Μεταβολικό πάνελ, για μία πλήρη αξιολόγηση του μεταβολισμού και της λειτουργίας του
  • Έλεγχος γλυκόζης αίματος
  • Έλεγχος αζώτου ουρίας και κρεατινίνης, ώστε να καθοριστεί πόσο καλά λειτουργούν οι νεφροί
  • Έλεγχος γαλακτικού οξέος όρου, για να καθοριστούν τα επίπεδα γαλακτικού οξέος στο αίμα (υψηλά επίπεδα γαλακτικού οξέος μπορεί να αποτελούν ένδειξη γαλακτικής οξέωσης, μιας πάθησης που υποδεικνύει ότι τα κύτταρα και ιστοί του σώματος δεν λαμβάνουν επαρκές οξυγόνο)
  • Έλεγχος ούρων για την ύπαρξη κετονών

Εάν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι αυξημένα, ο γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει μία εξέταση αιμοσφαιρίνης A1C (HgA1C). αυτή η εξέταση παρέχει πληροφορίες αναφορικά με τα επίπεδα σακχάρου για να καθοριστεί αν πάσχετε από διαβήτη. Εάν έχετε διαβήτη, θα χρειαστείτε επιπλέον θεραπεία.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η αλκοολική κετοξέωση;

Η θεραπεία της αλκοολικής κετοξέωσης τυπικά πραγματοποιείται στα επείγοντα περιστατικά. Ο γιατρός θα παρακολουθεί τις ζωτικές σας ενδείξεις, όπως τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και την αναπνοή. Επιπλέον, θα σας χορηγηθούν ενδοφλέβια υγρά. Θα λάβετε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά για την αντιμετώπιση της κακής θρέψης, όπως:

  • Θειαμίνη
  • Κάλιο
  • Φώσφορο
  • Μαγνήσιο

Ο γιατρός θα σας εισάγει σε μονάδα εντατικής θεραπείας αν χρειάζεστε διαρκή φροντίδα. Η διάρκεια της ενδονοσοκομειακής νοσηλείας θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα της αλκοολικής κετοξέωσης, καθώς και από το διάστημα που χρειάζεται το σώμα για να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα και να διαφύγετε τον κίνδυνο. Εάν παρουσιάσετε επιπλοκές κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αυτό θα επηρεάσει την παραμονή σας στο νοσοκομείο.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι επιπλοκές της αλκοολικής κετοξέωσης;

Μία επιπλοκή της αλκοολικής κετοξέωσης είναι το σύνδρομο στέρησης από το αλκοόλ. Ο γιατρός και άλλοι επαγγελματίες υγείας θα σας παρακολουθούν για συμπτώματα του συνδρόμου στέρησης. Εάν παρουσιάσετε σοβαρά συμπτώματα, θα σας χορηγήσουν φάρμακα. Η αλκοολική κετοξέωση μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερική αιμορραγία.

Έτερες επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ψύχωση
  • Κώμα
  • Παγκρεατίτιδα
  • Πνευμονία
  • Εγκεφαλοπάθεια (μία ασθένεια του εγκεφάλου που προκαλεί απώλεια μνήμης, αλλαγές στην προσωπικότητα και μυϊκούς σπασμούς, παρόλο που αυτό είναι ασύνηθες)

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση της αλκοολικής κετοξέωσης;

Εάν έχετε διαγνωστεί με αλκοολική κετοξέωση, η ανάρρωση θα εξαρτηθεί από μία πληθώρα παραγόντων. Η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας αμέσως μόλις τα συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους μειώνει τις πιθανότητες σοβαρών επιπλοκών. Η θεραπεία για την αντιμετώπιση του εθισμού στο αλκοόλ επίσης κρίνεται απαραίτητη για την πρόληψη επανεμφάνισης της αλκοολικής κετοξέωσης.

Η πρόγνωσή σας επηρεάζεται από τη σοβαρότητα κατάχρησης αλκοόλ και από το εάν έχετε αναπτύξει ηπατική νόσο. Η παρατεταμένη χρήση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση (μόνιμη ουλοποίηση του ήπατος). Η κίρρωση του ήπατος προκαλεί εξάντληση, διόγκωση των ποδιών, ναυτία και γενικά επηρεάζει αρνητικά τη μακροπρόθεσμη έκβαση της κατάστασής σας.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η αλκοολική κετοξέωσης;

Η αλκοολική κετοξέωση μπορεί να προληφθεί περιορίζοντας την πρόσληψη αλκοόλ. Εάν έχετε εθισμό στο αλκοόλ, αναζητήστε ιατρική βοήθεια. Μπορείτε να μάθετε πώς να μειώσετε την κατανάλωσή του ή να απέχετε πλήρως. Αναζητήστε παράρτημα των Ανώνυμων Αλκοολικών στην περιοχή σας για να λάβετε τη βοήθεια που χρειάζεστε. Επίσης, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας για να τρέφεστε σωστά και να αναρρώσετε πιο γρήγορα.

+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Blood gases: The test. (2014, December 29) labtestsonline.org/understanding/analytes/blood-gases/tab/test#.UAMJIHCBqCM

2. Frise, C. J., Mackillop, L., Joash, K., & Williamson, C. (2013, March). Starvation ketoacidosis in pregnancy. European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology, 167(1), 1-7. Retrieved from ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23131345

3. Kishore, P. (n.d.). Alcoholic ketoacidosis (Consumer version) merckmanuals.com/home/hormonal-and-metabolic-disorders/diabetes-mellitus-dm-and-disorders-of-blood-sugar-metabolism/alcoholic-ketoacidosis

4. Kishore, P. (2014, June). Alcoholic ketoacidosis (Professional version) merckmanuals.com/professional/endocrine-and-metabolic-disorders/diabetes-mellitus-and-disorders-of-carbohydrate-metabolism/alcoholic-ketoacidosis

5. Kishore, P. (n.d.). Diabetic ketoacidosis merckmanuals.com/home/hormonal-and-metabolic-disorders/diabetes-mellitus-dm-and-disorders-of-blood-sugar-metabolism/diabetic-ketoacidosis

6. Lewis, J. L. (n.d.). Acidosis.Retrieved from merckmanuals.com/home/hormonal-and-metabolic-disorders/acid-base-balance/acidosis

7. Symptoms of psychosis. (2014, July 31) nhs.uk/Conditions/Psychosis/Pages/Symptoms.aspx