Διαγνωστικές εξετάσεις

Εξέταση χλωρίου αίματος

Τι είναι η εξέταση χλωρίου αίματος;

Το χλώριο (Cl) είναι ένας ηλεκτρολύτης που διατηρεί τη φυσιολογική ισορροπία υγρών και οξέων-βάσεων στο σώμα. Η εξέταση χλωρίου αίματος (ή χλωρίου ορού) είναι συχνά μέρος του βασικού μεταβολικού προφίλ.

Το μεταβολικό προφίλ επίσης μετρά τα επίπεδα άλλων ηλεκτρολυτών, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, το κάλιο και το νάτριο. Η σωστή ισορροπία αυτών των ηλεκτρολυτών είναι κρίσιμη για τη φυσιολογική λειτουργία των μυών, της καρδιάς και των νεφρών. Είναι επίσης απαραίτητη για τη φυσιολογική απορρόφηση και έκκριση υγρών.

Η εν λόγω εξέταση ανιχνεύει μη φυσιολογικά επίπεδα χλωρίου στο αίμα, που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση συγκεκριμένων παθήσεων. Τέτοιες παθήσεις είναι η αλκάλωση, η οποία εμφανίζεται όταν το αίμα είναι πολύ αλκαλικό (βασικό), και η οξέωση, η οποία εμφανίζεται όταν το αίμα είναι όξινο. Η εξέταση χλωρίου αίματος επίσης χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση παθήσεων, όπως:

Αυτές οι παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπία ηλεκτρολυτών. Τα συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν ανισορροπία χλωρίου περιλαμβάνουν:

Προετοιμασία

Ποια προετοιμασία απαιτείται για την εξέταση χλωρίου αίματος;

Για ακριβή αποτελέσματα, δεν θα πρέπει να καταναλώσετε οτιδήποτε για 8 ώρες πριν την εξέταση. Ορμόνες, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και διουρητικά μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, για αυτό και πρέπει να αποφεύγονται.

Ενημερώστε το γιατρό σας για όλα τα συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που λαμβάνετε. Μπορεί να χρειαστεί ο τερματισμός της λήψης ορισμένων πριν την εξέταση.

Κίνδυνοι εξέτασης

Ποιοι κίνδυνοι σχετίζονται με την εξέταση χλωρίου αίματος;

Ελάχιστοι κίνδυνοι συνοδεύουν μία εξέταση αίματος. Μπορεί να αισθανθείτε ήπιο πόνο ή να σχηματιστεί μικρός μώλωπας στο σημείο που εισήχθη η βελόνα, όμως τα περισσότερα συμπτώματα υποχωρούν άμεσα.

Διαδικασία εξέτασης

Πώς πραγματοποιείται η εξέταση χλωρίου αίματος;

Ένας επαγγελματίας υγείας θα λάβει δείγμα αίματος από μία φλέβα στο χέρι σας, χρησιμοποιώντας μία μικρή βελόνα. Όταν η βελόνα εισαχθεί, μία μικρή ποσότητα αίματος θα συλλεχθεί εντός μιας σύριγγας ή φιαλιδίου. Μπορεί να αισθανθείτε ένα μικρό τσίμπημα κατά την είσοδο ή την έξοδο της βελόνας. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε λιγότερο από πέντε λεπτά.

Ερμηνεία αποτελεσμάτων

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα;

Το φυσιολογικό εύρος για το χλώριο αίματος είναι μεταξύ 96 και 106 (mEq/L).

Τα επίπεδα χλωρίου πάνω από το φυσιολογικό όριο ονομάζονται υπερχλωριαιμία. Επίπεδα χλωρίου κάτω από το φυσιολογικό όριο ονομάζονται υποχλωριαιμία.

Επίπεδα χλωρίου πάνω από το φυσιολογικό όριο μπορεί να οφείλονται σε:

  • Φάρμακα για την αντιμετώπιση του γλαυκώματος
  • Δηλητηρίαση από βρώμιο
  • Μεταβολική ή νεφρική οξέωση, η οποία συμβαίνει όταν το σώμα παράγει μεγάλη ποσότητα οξέων ή οι νεφροί δεν μπορούν να απομακρύνουν τα οξέα από την αιματική κυκλοφορία
  • Αναπνευστική αλκάλωση, η οποία εμφανίζεται όταν υπάρχουν χαμηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην αιματική κυκλοφορία
  • Σοβαρή αφυδάτωση

Επίπεδα χλωρίου κάτω από το φυσιολογικό όριο μπορεί να οφείλονται σε:

  • Καρδιακή ανεπάρκεια
  • Αφυδάτωση
  • Υπερβολική εφίδρωση
  • Υπερβολικό εμετό
  • Μεταβολική αλκάλωση, η οποία συμβαίνει όταν υπάρχει αυξημένη συγκέντρωση βάσεων στο σώμα
  • Αναπνευστική οξέωση, η οποία συμβαίνει όταν οι πνεύμονες δεν μπορούν να αποβάλλουν επαρκείς ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα
  • Νόσο του Addison, η οποία συμβαίνει όταν τα επινεφρίδια δεν παράγουν επαρκή ποσότητα ορμονών που απαιτούνται για τη φυσιολογική διατήρηση του ισοζυγίου ηλεκτρολυτών

Μη φυσιολογικά επίπεδα χλωρίου στο αίμα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πάσχετε από κάτι. Σύμφωνα με το University of Rochester Medical Center, υπάρχει μία πληθώρα παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα χλωρίου. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν από εργαστήριο σε εργαστήριο.

Επίσης, η ποσότητα των υγρών που έχετε στο σύστημά σας επηρεάζει τα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, απώλεια υγρών λόγω εμετού ή διάρροιας μπορεί να είναι η αιτία για τα χαμηλά επίπεδα χλωρίου. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να διαπιστώσετε εάν τα αποτελέσματα υποδεικνύουν πράγματι πρόβλημα υγείας.

Επόμενα βήματα

Τα επόμενα βήματα θα εξαρτηθούν από το εάν η εξέταση αίματος υποδεικνύει μη φυσιολογικά υψηλά ή χαμηλά επίπεδα χλωρίου. Συνήθως, μία ανισορροπία ηλεκτρολυτών που δεν σχετίζεται με σοβαρή καρδιακή, νεφρική ή ηπατική νόσο μπορεί να επιδιορθωθεί αποφεύγοντας συγκεκριμένα φάρμακα που παρεμποδίζουν την απορρόφηση απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Ενημερώστε το γιατρό σας για όλα τα συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που λαμβάνετε. Αν κρίνει απαραίτητο, θα σας ενημερώσει για το ποιων τη χρήση πρέπει να διακόψετε.

Πιο σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως μία καρδιακή, νεφρική ή ηπατική νόσος, μπορεί να σχετίζονται με τη μη φυσιολογική συγκέντρωση χλωρίου. Η έγκαιρη ιατρική παρέμβαση θα βελτιώσει την έκβαση σε αυτές τις περιπτώσεις. Ακολουθήστε πιστά το θεραπευτικό πλάνο του γιατρού σας.