Διαγνωστικές εξετάσεις

Εξέταση επιπέδων αμμωνίας

Τι είναι η εξέταση επιπέδων αμμωνίας;

Είναι μία εξέταση αίματος που μετρά τα επίπεδα αμμωνίας. Η αμμωνία (NH3) είναι ένα παραπροϊόν που παράγεται από το σώμα κατά το μεταβολισμό των πρωτεϊνών. Φυσιολογικά, η αμμωνία επεξεργάζεται στο ήπαρ, εκεί που μετατρέπεται σε ένα άλλο παραπροϊόν που ονομάζεται ουρία. Η ουρία απεκκρίνεται μέσω των ούρων.

Αν το σώμα δεν μπορεί να επεξεργαστεί ή να απομακρύνει την αμμωνία, αυτή συσσωρεύεται στην αιματική κυκλοφορία. Υψηλά επίπεδα αμμωνίας μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα, όπως εγκεφαλική βλάβη, ακόμη και θάνατο.

Τα υψηλά επίπεδα αμμωνίας στο αίμα συχνά προκαλούνται από ηπατική νόσο. Άλλες αιτίες είναι η νεφρική ανεπάρκεια και γενετικές διαταραχές.

Χρησιμότητα εξέτασης

Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται η εξέταση επιπέδων αμμωνίας;

Η εξέταση επιπέδων αμμωνίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση ή/και τον έλεγχο παθήσεων που μπορούν να προκαλέσουν αυξημένα επίπεδα αμμωνίας, όπως:

  • Ηπατική εγκεφαλοπάθεια, μία πάθηση που εμφανίζεται όταν το ήπαρ έχει υποστεί βλάβη, ώστε δεν μπορεί να επεξεργαστεί την αμμωνία. Σε αυτή τη διαταραχή, η αμμωνία συσσωρεύεται στην αιματική κυκλοφορία και ταξιδεύει ως τον εγκέφαλο. Μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, αποπροσανατολισμό, κώμα, ακόμη και θάνατο.
  • Σύνδρομο Reye, μία σοβαρή και μερικές φορές θανατηφόρος πάθηση που προκαλεί βλάβη στο ήπαρ και τον εγκέφαλο. Επηρεάζει κυρίως παιδιά και εφήβους που αναρρώνουν από ιογενείς λοιμώξεις, όπως ανεμοβλογιά ή γρίπη, και λαμβάνουν ασπιρίνη για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Η αιτία του συνδρόμου Reye παραμένει άγνωστη. Όμως, εξαιτίας του κινδύνου, τα παιδιά και οι έφηβοι δεν θα πρέπει να λαμβάνουν ασπιρίνη, εκτός και αν υπό συγκεκριμένες συνθήκες το έχει προτείνει ο γιατρός.
  • Διαταραχή του κύκλου της ουρίας, σπάνια γενετική ανωμαλία που επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να μετατρέπει την αμμωνία σε ουρία.

Η συγκεκριμένη εξέταση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας της θεραπείας για ηπατική νόσο ή ηπατική ανεπάρκεια.

Για ποιο λόγο χρειάζομαι την εξέταση επιπέδων αμμωνίας;

Μπορεί να χρειαστείτε αυτή την εξέταση αν έχετε ηπατική νόσο και εμφανίζετε συμπτώματα εγκεφαλικής διαταραχής, όπως:

Το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί αυτή την εξέταση αν εμφανίζει συμπτώματα του συνδρόμου Reye, όπως:

Το νεογνό σας μπορεί να χρειαστεί την εξέταση αν παρουσιάζει τα προαναφερθέντα συμπτώματα. Η ίδια συμπτωματολογία μπορεί να αποτελεί ένδειξη διαταραχής του κύκλου της ουρίας.

Διαδικασία εξέτασης

Πώς πραγματοποιείται η εξέταση επιπέδων αμμωνίας;

Ένας επαγγελματίας υγείας θα λάβει δείγμα αίματος από μία φλέβα στο χέρι σας, χρησιμοποιώντας μία μικρή βελόνα. Όταν η βελόνα εισαχθεί, μία μικρή ποσότητα αίματος θα συλλεχθεί εντός μιας σύριγγας ή φιαλιδίου. Μπορεί να αισθανθείτε ένα μικρό τσίμπημα κατά την είσοδο ή την έξοδο της βελόνας. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε λιγότερο από πέντε λεπτά.

Για να ληφθεί δείγμα από ένα νεογνό, ο γιατρός θα καθαρίσει την πτέρνα του βρέφους με οινόπνευμα και στη συνέχεια θα εισάγει μία λεπτή βελόνα. Θα συλλέξει λίγες σταγόνες αίματος και ακολούθως θα τοποθετήσει γάζα στο σημείο.

Προετοιμασία

Ποια προετοιμασία χρειάζεται η εξέταση επιπέδων αμμωνίας;

Δεν θα πρέπει να αθληθείτε και να καπνίσετε τσιγάρα για περίπου 8 ώρες πριν την εξέταση.

Τα βρέφη δεν χρειάζονται καμιά ειδική προετοιμασία για την εξέταση.

Κίνδυνοι εξέτασης

Ποιοι κίνδυνοι σχετίζονται με την εξέταση επιπέδων αμμωνίας;

Υπάρχει ελάχιστος κίνδυνος αναφορικά με μία εξέταση αίματος. Το παιδί σας ή εσείς μπορεί να νιώσετε ελαφρύ πόνο ή να σχηματιστεί μώλωπας στο σημείο που εισήχθη η βελόνα, αλλά τα περισσότερα συμπτώματα υποχωρούν άμεσα.

Ερμηνεία αποτελεσμάτων

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα;

Εάν τα αποτελέσματα δείξουν υψηλά επίπεδα αμμωνίας στο αίμα, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη μιας από τις παρακάτω παθήσεις:

  • Ηπατική νόσος, όπως κίρρωση ή ηπατίτιδα
  • Ηπατική εγκεφαλοπάθεια
  • Νεφρική νόσος ή νεφρική ανεπάρκεια

Στα παιδιά και τους εφήβους μπορεί να είναι ένδειξη συνδρόμου Reye.

Στα βρέφη, τα υψηλά επίπεδα αμμωνίας μπορεί να αποτελούν ένδειξη γενετικής διαταραχής του κύκλου της ουρίας ή μιας πάθησης που ονομάζεται αιμολυτική νόσος των νεογνών. Αυτή η διαταραχή εμφανίζεται όταν η μητέρα αναπτύσσει αντισώματα κατά των κυττάρων του αίματος του εμβρύου.

Εάν τα αποτελέσματα δεν είναι φυσιολογικά, ο γιατρός θα ζητήσει περισσότερες εξετάσεις για να εντοπίσει την αιτία των υψηλών επιπέδων αμμωνίας. Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από τη διάγνωση.

Εάν έχετε απορίες αναφορικά με τα αποτελέσματά σας, ρωτήστε το γιατρό σας.

Περαιτέρω πληροφορίες

Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζω για την εξέταση επιπέδων αμμωνίας;

Κάποιοι γιατροί θεωρούν ότι το αίμα από αρτηρία μπορεί να παρέχει περισσότερο χρήσιμες πληροφορίες αναφορικά με τα επίπεδα αμμωνίας από ό, τι το αίμα μιας φλέβας. Για να ληφθεί δείγμα αρτηριακού αίματος, ο γιατρός θα εισάγει μία σύριγγα εντός μιας αρτηρίας στον καρπό, στον αγκώνα ή στη βουβωνική περιοχή. Όμως αυτή η μέθοδος δεν χρησιμοποιείται συχνά.

+ 8 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. American Liver Foundation. [Internet]. New York: American Liver Foundation; c2017. Diagnosing Hepatic Encephalopathy; [cited 2019 Jul 17]; [about 4 screens]. Available from: https://liverfoundation.org/for-patients/about-the-liver/diseases-of-the-liver/hepatic-encephalopathy/diagnosing-hepatic-encephalopathy/#what-are-the-symptoms

2. Lab Tests Online [Internet]. Washington D.C.; American Association for Clinical Chemistry; c2001–2019. Ammonia [updated 2019 Jun 5; cited 2019 Jul 10]; [about 2 screens]. Available from: https://labtestsonline.org/tests/ammonia

3. Merck Manual Consumer Version [Internet]. Kenilworth (NJ): Merck & Co., Inc.; c2019. Hepatic Encephalopathy [updated 2018 May; cited 2019 Jul 10]; [about 2 screens]. Available from: https://www.merckmanuals.com/home/liver-and-gallbladder-disorders/manifestations-of-liver-disease/hepatic-encephalopathy?query=ammonia

4. National Cancer Institute [Internet]. Bethesda (MD): U.S. Department of Health and Human Services; NCI Dictionary of Cancer Terms: disorientation; [cited 2019 Jul 17]; [about 4 screens]. Available from: https://www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-terms/def/disorientation

5. National Heart, Lung, and Blood Institute [Internet]. Bethesda (MD): U.S. Department of Health and Human Services; Blood Tests [cited 2019 Jul 10]; [about 3 screens]. Available from: https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/blood-tests

6. Naylor EW. Newborn screening for urea cycle disorders. Pediatrics [Internet]. 1981 Sep [cited 2019 Jul 10]; 68(3): 453–7. Available from: https://pediatrics.aappublications.org/content/68/3/453.long

7. UF Health: University of Florida Health [Internet]. Gainesville (FL): University of Florida Health; c2019. Ammonia blood test: Overview [updated 2019 Jul 10; cited 2019 Jul 10]; [about 2 screens]. Available from: https://ufhealth.org/ammonia-blood-test

8. University of Rochester Medical Center [Internet]. Rochester (NY): University of Rochester Medical Center; c2019. Health Encyclopedia: Ammonia [cited 2019 Jul 10]; [about 2 screens]. Available from: https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=167&ContentID=ammonia