Ασθένειες αναπνευστικού συστήματος

Πνευμονική ακτινομυκητίαση

Τι είναι η πνευμονική ακτινομυκητίαση;

Η πνευμονική ακτινομυκητίαση είναι μία σπάνια βακτηριακή λοίμωξη των πνευμόνων και είναι επίσης γνωστή ως θωρακική ακτινομυκητίαση. Δεν είναι μεταδοτική.

Η πάθηση επηρεάζει κυρίως άτομα 30 έως 60 ετών. Εμφανίζεται πιο συχνά στους άνδρες από ό, τι στις γυναίκες.

Η θεραπεία γενικά είναι αποτελεσματική στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά μπορεί να διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αίτια Συμπτώματα Επιπλοκές Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της πνευμονικής ακτινομυκητίασης;

Η πάθηση προκαλείται από βακτήρια του γένους Actinomyces. Αυτά τα βακτήρια φυσιολογικά ζουν στο στόμα και το γαστρεντερικό σωλήνα και τυπικά είναι αβλαβή. Όμως, μπορεί να προκαλέσουν λοίμωξη αν ο ιστός υποστεί βλάβη.

Η λοίμωξη μπορεί να εμφανιστεί μετά από ασθένεια ή τραυματισμό, όπως απόστημα στο δόντι ή ασθένεια των ούλων. Ο πάσχων ιστός αυξάνει τον κίνδυνο τα βακτήρια να εισέλθουν στους πνεύμονες και άλλα μέρη του σώματος.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η πνευμονική ακτινομυκητίαση εμφανίζεται όταν ένα μείγμα βακτηρίων και τροφών ή εκκρίσεων του στόματος ή του στομάχου τυχαία καταλήγουν στους πνεύμονες αντί για το στόμαχο. Η εισπνοή τέτοιων ουσιών εντός των πνευμόνων, που θεωρητικά θα έπρεπε να καταλήξουν στο γαστρεντερικό σωλήνα, ονομάζεται εισρόφηση.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο πνευμονικής ακτινομυκητίασης;

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες για την πνευμονική ακτινομυκητίαση είναι οι εξής:

  • Απόστημα στο δόντι
  • Μη τήρηση των κανόνων υγιεινής των δοντιών και των ούλων
  • Εμφύσημα (ένας τύπος χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας)
  • Ουλοποίηση των πνευμόνων από βρογχιέκταση
  • Κατάχρηση αλκοόλ

Η μακροχρόνια χρήση αλκοόλ εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα αυξάνοντας τον κίνδυνο λοιμώξεων. Όσοι κάνουν κατάχρηση αλκοόλ είναι επίσης πιο πιθανό να κάνουν εισρόφηση τον εμετό τους.

Σύμφωνα με μία μελέτη, ένας άλλος προδιαθεσικός παράγοντας είναι ύπαρξη διαφραγματοκήλης. Η διαφραγματοκήλη είναι μία μη φυσιολογική πάθηση κατά την οποία μέρος του στομάχου προβάλλει εντός του θώρακα. Οι έρευνες είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της πνευμονικής ακτινομυκητίασης;

Τα συμπτώματα της πνευμονικής ακτινομυκητίασης γενικά ξεκινούν αργά. Κοινές ενδείξεις είναι οι εξής:

Επιπλοκές

Πόσο σοβαρή είναι η πνευμονική ακτινομυκητίαση;

Δίχως θεραπεία, η πνευμονική ακτινομυκητίαση μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη σε μέρος των πνευμόνων. Είναι επίσης πιθανό να αναπτύξετε απόστημα στον εγκέφαλο ή λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος που ονομάζεται μηνιγγίτιδα. Αυτές οι παθήσεις μπορούν να απειλήσουν τη ζωή του ασθενούς.

Άλλες επιπλοκές περιλαμβάνουν εμφύσημα και μία σοβαρή λοίμωξη των οστών που ονομάζεται οστεομυελίτιδα.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η πνευμονική ακτινομυκητίαση;

Τα συμπτώματα της πνευμονικής ακτινομυκητίασης είναι παρόμοια με αυτά άλλων παθήσεων. Για αυτό, ο γιατρός θα πρέπει να πραγματοποιήσει αρκετές εξετάσεις για την επιβεβαίωση της διάγνωσης, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Βιοψία των πνευμόνων. Ένα μικρό τμήμα των πνευμόνων αφαιρείται και ελέγχεται ενδείξεις λοίμωξης ή άλλες βλάβες.
  • Βρογχοσκόπηση. Ένας λεπτός σωλήνας οπτικών ινών εισάγεται εντός των πνευμόνων.
  • Πλήρες αιμοδιάγραμμα. Αυτή η εξέταση αίματος βοηθά στον εντοπισμό ενδείξεων λοίμωξης.
  • Ακτινογραφία θώρακος. Απεικονιστική τεχνική που χρησιμοποιεί ακτίνες-Χ για την παραγωγή εικόνων του θώρακος και βοηθά στον εντοπισμό ανωμαλιών στους πνεύμονες.
  • Καλλιέργεια πτυέλων. Ελέγχεται η πιθανότητα λοίμωξης, συμπεριλαμβανομένης βακτηριακής λοίμωξης, με τη χρήση δείγματος φλέγματος.
  • Θωρακοκέντηση. Αφαιρείται υγρό από τον υπεζωκότα χώρο που περιβάλλει το εξωτερικό μέρος των πνευμόνων και ελέγχεται εργαστηριακά για λοίμωξη.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η πνευμονική ακτινομυκητίαση;

Αντιβιοτικά

Η πενικιλλίνη είναι η πιο κοινή αντιβιοτική θεραπεία. Συνήθως χορηγείται σε ενέσεις για 2 έως 6 εβδομάδες. Στη συνέχεια, ο ασθενής πρέπει να λάβει από του στόματος χορηγούμενη πενικιλλίνη ή αμοξυκιλλίνη για 8 έως 12 μήνες. Η θεραπεία μπορεί να χρειαστεί έως και 18 μήνες.

Αν είστε αλλεργικός/ή στην πενικιλλίνη, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει εναλλακτικά αντιβιοτικά, όπως κεφαζολίνη ή κλινδαμυκίνη.

Χειρουργική επέμβαση

Μπορεί να χρειαστεί το υγρό στον υπεζωκότα χώρο να αφαιρεθεί χειρουργικά. Η υπερβολική συσσώρευση υγρού, που ονομάζεται πλευριτική συλλογή, επηρεάζει αρνητικά τους πνεύμονες και είναι μία απειλητική για τη ζωή πάθηση.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη διευθέτηση βλάβης του ιστού των πνευμόνων.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η πνευμονική ακτινομυκητίαση;

Η καλή στοματική υγιεινή βοηθά στη μείωση του κινδύνου. Διατηρήστε τα δόντια και τα ούλα σας σε καλή κατάσταση. Αυτό αποτρέπει την υπερβολική ανάπτυξη βακτηρίων και την εξάπλωσή τους σε άλλα μέρη του σώματος. Για να πραγματοποιήσετε αυτό:

  • Βουρτσίζετε τα δόντια σας και χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα δύο φορές τη μέρα.
  • Κάντε τακτικούς καθαρισμούς των δοντιών.
  • Αποφύγετε τη ζάχαρη, διότι αυξάνει τον κίνδυνο τερηδόνας.

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Actinomycosis. (n.d.). nhs.uk/Conditions/Actinomycosis/Pages/Introduction.aspx

2. Andreani A, et al. (2009). Bronchopulmonary actinomycosis associated with hiatal hernia. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2664582/

3. Farrokh D, et al. (2014). Pulmonary actinomycosis with endobronchial involvement: A case report and literature review. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4153276/

4. Gadkowski LB, et al. (2008). Cavitary pulmonary disease. https://cmr.asm.org/content/21/2/305

5. Pulmonary actinomycosis. (2016). medlineplus.gov/ency/article/000074.htm