Μεταβολικά νοσήματα

Σύνδρομο Hurler

Τι είναι το σύνδρομο Hurler;

Το σύνδρομο Hurler είναι πιο σοβαρή μορφή της βλεννοπολυσακχαρίδωσης τύπου 1 (MPS1), μιας σπάνιας αθροιστικής λυσσοσωμικής νόσου που χαρακτηρίζεται από σκελετικές ανωμαλίες, γνωστική βλάβη, καρδιοπάθειες, αναπνευστικά προβλήματα, ηπατομεγαλία και σπληνομεγαλία, χαρακτηριστικά προσωπεία και μειωμένο προσδόκιμο ζωής.

Επιδημιολογία

Ο επιπολασμός συνδρόμου Hurler εκτιμάται ότι είναι 1 στα 200.000 άτομα στην Ευρώπη.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Γενετική συμβουλευτική Θεραπεία Πρόγνωση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου Hurler;

Οι ασθενείς τον πρώτο χρόνο της ζωής τους παρουσιάζουν:

  • μυοσκελετικές αλλαγές που περιλαμβάνουν χαμηλό ύψος, πολλαπλή δυσόστωση, θωρακο-οσφυϊκή κύφωση, προοδευτική τράχυνση των χαρακτηριστικών του προσώπου (μεγάλο κεφάλι με προέχον μέτωπο, πτώση της ρινικής γέφυρας, γεμάτες παρέες και διογκωμένα χείλη)
  • καρδιομυοπάθειες και αγγειακά προβλήματα
  • νευροαισθητήρια απώλεια ακοής
  • διογκωμένες αδενοειδείς εκβλαστήσεις
  • ρινικές εκκρίσεις

Η αναπτυξιακή καθυστέρηση συνήθως παρατηρείται μεταξύ 12 και 24 μηνών και εντοπίζεται κυρίως στο λόγο με προοδευτική γνωστική και αισθητηριακή επιδείνωση. Η υδροκεφαλία μπορεί να εμφανιστεί μετά την ηλικία των δύο ετών. Η θόλωση του κερατοειδούς εντοπίζεται από την ηλικία των τριών ετών. Άλλα προβλήματα περιλαμβάνουν οργανομεγαλία, κήλες και υπερτρίχωση.

Αίτια

Ποια είναι η αιτία του συνδρόμου Hurler;

Το σύνδρομο Hurler προκαλείται από μεταλλαγές στο γονίδιο IDUA που οδηγούν σε πλήρη ανεπάρκεια του ενζύμου α-L-ιδουρονιδάσης και λυσοσσωμική συσσώρευση θειϊκής δερματάνης και θειϊκής ηπαράνης.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται το σύνδρομο Hurler;

Η πρώιμη διάγνωση είναι δύσκολη, καθώς τα πρώτα κλινικά συμπτώματα δεν είναι εξειδικευμένα. Η διάγνωση βασίζεται στον εντοπισμό αυξημένης απέκκρισης μέσω των ούρων της θειϊκής δερματάνης και της θειϊκής ηπαράνης και επιβεβαιώνεται από την ενζυμική ανεπάρκεια στα λεμφοκύτταρα ή τους ινοβλάστες. Ο γενετικός έλεγχος είναι επίσης διαθέσιμος για τη διάγνωση.

Διαφορική διάγνωση

Η διαφορική διάγνωση περιλαμβάνει την ηπιότερη μορφή της βλεννοπολυσακχαρίδωσης τύπου 1, το σύνδρομο HurleScheie, παρόλο που αυτή η μορφή σχετίζεται μόνο ελαφρά γνωστική βλάβη. Η διαφορική διάγνωση επίσης περιλαμβάνει τη βλεννοπολυσακχαρίδωση τύπου 6 και τύπου 2 και την βλεννολιπίδωση τύπου 2.

Προγεννητική διάγνωση

Η προγεννητική διάγνωση είναι εφικτή μετρώντας την ενζυματική δραστηριότητα σε καλλιέργειες χοριακών λαχνών ή αμνιακών κυττάρων, καθώς και μέσω γενετικού ελέγχου εάν η μεταλλαγή που προκαλεί τη νόσο είναι γνωστή.

Γενετική συμβουλευτική

Το σύνδρομο Hurler κληρονομείται με αυτοσωμικό υπολειπόμενο χαρακτήρα. Η γενετική συμβουλευτική προτείνεται σε άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο Hurler;

Η αντιμετώπιση του συνδρόμου είναι πολυδιάστατη. Η μεταμόσχευση αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων (HSCT) είναι η θεραπεία επιλογής για ασθενείς με σύνδρομο Hurler κάτω των δυόμισι ετών (και σε επιλεγμένους ασθενείς πάνω από αυτό το ηλικιακό όριο), καθώς μπορεί να παρατείνει την επιβίωση, να διατηρήσει την γνωστική λειτουργία και να βελτιώσει κάποιο σωματικά χαρακτηριστικά. Η μεταμόσχευση αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων θα πρέπει να πραγματοποιείται στα πρώιμα στάδια της νόσου, πριν ξεκινήσει η αναπτυξιακή επιδείνωση.

Η θεραπεία ενζυμικής υποκατάστασης (ERT) με λαρονιδάση συστήνεται για όλους τους ασθενείς με σύνδρομο Hurler, και είναι μία δια βίου θεραπεία η οποία ανακουφίζει μη νευρολογικά συμπτώματα. Η έγκαιρη χρήση της θεραπείας αυτής έχει δειχθεί ότι καθυστερεί ή ακόμη και προλαμβάνει την ανάπτυξη κάποιων κλινικών χαρακτηριστικών της πάθησης.

Επιπλέον θεραπείες για το σύνδρομο Hurler είναι κυρίως υποστηρικτικές και περιλαμβάνουν:

  • χειρουργικές παρεμβάσεις (π.χ. αποκατάσταση κήλης, αντικατάσταση καρδιακών βαλβίδων, απελευθέρωση καρπιαίου σωλήνα, σπονδυλική αποσυμπίεση)
  • φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία και λογοθεραπεία
  • αναπνευστική υποστήριξη (π.χ. διαρκής θετική πίεση με συμπληρωματικό οξυγόνο)
  • βοηθήματα ακοής
  • φάρμακα για τον πόνο και τις γαστρεντερικές διαταραχές

Πρόγνωση

Ποια είναι η πρόγνωση για τους ασθενείς με σύνδρομο Hurler;

Οι ασθενείς συνήθως υποκύπτουν στην πάθηση στην πρώτη δεκαετία της ζωής τους από αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές, αλλά η θεραπεία ενζυμικής υποκατάστασης και η μεταμόσχευση αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων μπορεί να βελτιώσει το προσδόκιμο ζωής. Ο χρόνος της διάγνωσης, και κατά συνέπεια η έναρξη της θεραπείας, είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην επιτυχία τόσο της μεταμόσχευσης αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων όσο και της χρήσης λαρονιδάσης.

+ 1 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved