Ενδοκρινολογικές παθήσεις

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Τι είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto;

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto (χασιμότο) αφορά σε βλάβη της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα. Επίσης ονομάζεται χρόνια αυτοάνοση λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι πιο κοινή αιτία υποθυρεοειδισμoύ.

Ο θυρεοειδής αδένας απελευθερώνει ορμόνες που ρυθμίζουν το μεταβολισμό, τη θερμοκρασία του σώματος, τη μυϊκή δύναμη και πολλές άλλες λειτουργίες.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές

Αίτια

Τι προκαλεί τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto;

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μία αυτοάνοση διαταραχή κατά την οποία λευκά αιμοσφαίρια και αντισώματα λανθασμένα επιτίθενται σε κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα. Οι γιατροί δεν γνωρίζουν γιατί αυτό συμβαίνει, αλλά ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι εμπλέκονται γενετικοί παράγοντες.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο εμφάνισης θυρεοειδίτιδας Hashimoto;

Η αιτία της θυρεοειδίτιδας Hashimoto δεν είναι γνωστή. Ωστόσο, αρκετοί προδιαθεσικοί παράγοντες έχουν ταυτοποιηθεί για τη συγκεκριμένη νόσο. Είναι 7 φορές πιο πιθανό να εκδηλωθεί στις γυναίκες από ό, τι στους άντρες, ιδιαίτερα σε γυναίκες που έχουν μείνει έγκυες. Ο κίνδυνος επίσης αυξάνεται αν έχετε οικογενειακό ιστορικό αυτοάνοσων διαταραχών συμπεριλαμβανομένων των εξής:

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας Hashimoto;

Τα συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας Hashimoto δεν είναι μοναδικά για την ασθένεια. Αντιθέτως, είναι τα συμπτώματα ενός υποδραστήριου θυρεοειδούς αδένα. Ενδείξεις ότι ο θυρεοειδής σας δεν λειτουργεί φυσιολογικά περιλαμβάνουν:

  • Δυσκοιλιότητα
  • Ξηρό, ωχρό δέρμα
  • Βραχνάδα
  • Υψηλή χοληστερόλη
  • Κατάθλιψη
  • Μυϊκή αδυναμία στο κάτω μέρος του σώματος
  • Κόπωση
  • Νωθρότητα
  • Μη ανοχή στο κρύο
  • Λεπτές τρίχες
  • Άτακτη ή πολύ έντονη εμμηνορρυσία
  • Προβλήματα γονιμότητας

Μπορεί να έχετε θυρεοειδίτιδα Hashimoto για πολλά χρόνια πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Η νόσος μπορεί να εξελιχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα προτού προκαλέσει ορατές βλάβες στο θυρεοειδή αδένα.

Κάποια άτομα με την εν λόγω πάθηση αναπτύσσουν διογκωμένο θυρεοειδή αδένα. Μπορεί να παρατηρήσετε ένα πρήξιμο στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας, γνωστό ως βρογχοκήλη. Η βρογχοκήλη σπάνια προκαλεί πόνο, παρόλο που μπορεί να είναι ευαίσθητη στην αφή. Όμως, μπορεί να δυσκολεύεστε να καταπιείτε ή να αισθάνεστε το λαιμό σας γεμάτο.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η θυρεοειδίτιδα Hashimoto;

Ο γιατρός μπορεί να υποπτευθεί θυρεοειδίτιδα Hashimoto εάν έχετε συμπτώματα υπερδραστήριου θυρεοειδούς αδένα. Σε αυτή την περίπτωση, θα ελέγξει τα επίπεδα της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) στο αίμα με μία εξέταση αίματος. Αυτή η κοινή εξέταση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους ελέγχου για θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Οι τιμές της ορμόνης TSH είναι υψηλές όταν η δραστηριότητα του θυρεοειδούς είναι χαμηλή, επειδή το σώμα λειτουργεί πιο έντονα για να διεγείρει το θυρεοειδή αδένα, ώστε να παράγει περισσότερες ορμόνες.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να ζητήσει εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο:

  • Άλλων θυρεοειδικών ορμονών
  • Αντισωμάτων
  • Χοληστερόλης

Αυτές οι εξετάσεις θα βοηθήσουν στην επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η θυρεοειδίτιδα Hashimoto;

Τα περισσότερα άτομα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto χρειάζονται θεραπεία. Αν όμως ο θυρεοειδής σας λειτουργεί φυσιολογικά, ο γιατρός θα επιλέξει απλώς να σας παρακολουθεί για τυχόν αλλαγές.

Εάν θυρεοειδής αδένας δεν παράγει επαρκείς ορμόνες, θα χρειαστείτε φαρμακευτική αγωγή. Η λεβοθυροξίνη είναι μία συνθετική ορμόνη που αντικαθιστά την ορμόνη θυροξίνη (Τ4), η οποία δεν παράγεται. Θεωρητικά δεν έχει καμία παρενέργεια. Αν χρειαστεί να λάβετε αυτό το φάρμακο, το πιο πιθανό είναι ότι θα το λαμβάνετε για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Η τακτική λήψη λεβοθυροξίνης μπορεί να επιστρέψει το επίπεδο των θυρεοειδικών ορμονών στο φυσιολογικό. Όταν αυτό συμβεί, τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται. Όμως, θα χρειαστείτε τακτικές εξετάσεις για τον έλεγχο των επιπέδων των ορμονών σας. Έτσι, ο γιατρός θα προσαρμόσει τη δόση σας βάση τις ανάγκες σας.

Πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψιν

Ορισμένα συμπληρώματα και φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματος να απορροφά τη λεβοθυροξίνη. Είναι σημαντικό να μιλήσετε στο γιατρό σας αναφορικά με οποιαδήποτε άλλα φάρμακα λαμβάνετε. Ορισμένα προϊόντα που είναι γνωστό ότι προκαλούν προβλήματα με τη λεβοθυροξίνη περιλαμβάνουν:

  • Συμπληρώματα σιδήρου
  • Συμπληρώματα ασβεστίου
  • Αναστολείς αντλίας πρωτονίων (θεραπεία για την παλινδρόμηση οξέων)
  • Ορισμένα φάρμακα για τη χοληστερόλη
  • Οιστρογόνα

Μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσετε την ώρα της ημέρας που λαμβάνετε το φάρμακο για το θυρεοειδή σας, σε περίπτωση που λαμβάνετε επιπλέον φάρμακα. Υπάρχουν και τροφές που μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση της λεβοθυροξίνης. Μιλήστε στο γιατρό σας αναφορικά με τον καλύτερο τρόπο λήψης του φαρμάκου με βάση τη διατροφή σας.

Επιπλοκές

Ποιες επιπλοκές σχετίζονται με τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto;

Αν δεν αντιμετωπιστεί, η θυρεοειδίτιδα Hashimoto μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, ορισμένες εκ των οποίων είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Καρδιολογικά προβλήματα (συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής ανεπάρκειας)
  • Αναιμία
  • Σύγχυση και απώλεια αισθήσεων
  • Υψηλή χοληστερόλη
  • Μειωμένη σεξουαλική διέγερση
  • Κατάθλιψη

Η θυρεοειδίτιδα Ηασηιμοτο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πρόσφατες έρευνες αναφέρουν ότι οι γυναίκες που πάσχουν από την εν λόγω πάθηση είναι πιο πιθανό να γεννήσουν βρέφη με ανωμαλίες στην καρδιά, τον εγκέφαλο και τους νεφρούς.

Για να περιοριστούν αυτές οι επιπλοκές, είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείται η θυρεοειδική λειτουργία καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε γυναίκες με θυρεοειδικά προβλήματα. Για τις γυναίκες που δεν έχουν κάποια γνωστή θυρεοειδική διαταραχή, ο έλεγχος ρουτίνας του θυρεοειδούς δεν προτείνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτικής και Γυναικολογίας.

+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. ACOG guidelines at a glance: Thyroid disease in pregnancy. (2015). contemporaryobgyn.net/obstetrics-gynecology-womens-health/acog-guidelines-glance-thyroid-disease-pregnancy

2. Alemu A, et al. (2016). Thyroid hormone dysfunction during pregnancy: A review. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5153572/

3. Hashimoto’s disease. (n.d.). womenshealth.gov/publications/our-publications/fact-sheet/hashimoto-disease.html

4. Irving SA, et al. (2015). Drugs that interact with levothyroxine: An observational study from the Thyroid Epidemiology, Audit and Research Study (TEARS). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25040647/

5. Jonklaas J, et al. (2014). Guidelines for the treatment of hypothyroidism: Prepared by the American Thyroid Association task force on thyroid hormone replacement. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25266247/

6. Mayo Clinic Staff. (2018). Hashimoto’s disease. mayoclinic.org/diseases-conditions/hashimotos-disease/symptoms-causes/syc-20351855

7. Thyroid disease raises risk for birth defects. (2002). eurekalert.org/pub_releases/2002-01/jhmi-tdr011502.php