Γυναίκα

Η ακράτεια ούρων στις γυναίκες είναι συχνή, αλλά θεραπεύσιμη

Ακράτεια ούρων ονομάζεται η ακούσια απώλεια ούρων (είτε διαρροή μόλις μερικών σταγόνων, είτε διαρροή μεγάλης ποσότητα ούρων). Πρόκειται για μια κατάσταση που επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες, η οποία λανθασμένα θεωρείται αναπόφευκτο πρόβλημα της γήρανσης με αποτέλεσμα οι περισσότερες να μην προσπαθούν να την θεραπεύσουν, σύμφωνα με τον Δρ. Christopher Hartman, επικεφαλή στο τμήμα ουρολογίας στο Long Island Jewish Forest Hills στη Νέα Υόρκη.

Για ποιο λόγο οι γυναίκες δεν ζητούν βοήθεια όταν αντιμετωπίζουν θέματα ακράτειας;

Όπως εξηγεί ο Δρ. Hartman, οι περισσότερες γυναίκες δεν ζητούν βοήθεια για να διαχειριστούν τα θέματα ακράτειας που αντιμετωπίζουν, διότι νιώθουν αμήχανα. Παρόλα αυτά, όταν αποφασίσουν να ζητήσουν βοήθεια, για να πάρουν την κατάλληλη θεραπεία θα πρέπει πρώτα να καθορίσουν τον τύπο της ακράτειας που αντιμετωπίζουν.

Ποιοι τύποι ακράτειας υπάρχουν;

  • Ακράτεια από προσπάθεια (Stress incontinence): Η ακράτεια ούρων από προσπάθεια προκαλείται κυρίως από την πίεση που ασκείται στην ουροδόχο κύστη όταν γελάμε, βήχουμε, φταρνιζόμαστε ή ασκούμαστε.
  • Επείγουσα ακράτεια (Urge incontinence): Σε αυτό το είδος ακράτειας, οι άνθρωποι βιώνουν μια ξαφνική έντονη επιθυμία για ούρηση. Η επείγουσα ακράτεια συνήθως είναι αποτέλεσμα της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης ή της κατανάλωσης ποτών και τροφίμων που προκαλούν συστολή της ουροδόχου κύστης, όπως είναι η καφεΐνη και τα πικάντικα τρόφιμα.
  • Μικτή ακράτεια (Urge και Stress incontinence): Η μικτή ακράτεια είναι ένας συνδυασμός των δύο πιο πάνω τύπων.
  • Ακράτεια υπερπλήρωσης (overflow incontinence): Πρόκειται για τον λιγότερο συχνό τύπο ακράτειας, κατά τον οποίο η ουροδόχος κύστη αδυνατεί να αδειάσει εντελώς.

Σημειώνεται ότι ανεξάρτητα από τον τύπο της ακράτειας, η σοβαρότητα της κατάστασης διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Ποιες είναι οι αιτίες της ακράτειας;

Η ακράτεια από προσπάθεια είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας του πυελικού εδάφους. Στις γυναίκες παρατηρείται μετά από έναν φυσιολογικό τοκετό, λόγω παχυσαρκίας ή χρόνιας πνευμονικής νόσου, ενώ στους άνδρες παρατηρείται μετά από χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του προστάτη.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για άτομα άνω των 50 ετών θεωρούνται (α) νευρολογικές διαταραχές, όπως η νόσος του Πάρκινσον και το εγκεφαλικό επεισόδιο και (β) λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Ποιες θεραπευτικές επιλογές υπάρχουν για τις γυναίκες με ακράτεια;

Η ακράτεια από προσπάθεια αντιμετωπίζεται με ασκήσεις του πυελικού εδάφους (ασκήσεις Kegels) που στόχο έχουν να ενισχύσουν τους μυς που περιβάλλουν την ουρήθρα,  με ενέσεις συγκεκριμένων παραγόντων που διογκώνουν και αυξάνουν την ικανότητα του σφιγκτήρα των ούρων και με μια ειδική χειρουργική επέμβαση που ονομάζεται χειρουργική επέμβαση σφεντόνας, κατά την οποία τοποθετείται κάτω από την ουρήθρα ένα στενό κομμάτι συνθετικού πλέγματος ή ένα κομμάτι ιστού, το οποίο λειτουργεί σαν αιώρα για να στηρίζει την ουρήθρα και να κρατά την ουροδόχο κύστη στη θέση της. Σημειώνεται ότι οι σοβαρές επιπλοκές που ενδέχεται να προκύψουν μετά την χειρουργική επέμβαση σφεντόνας είναι πόνος, λοίμωξη και βλάβη σε κοντινά όργανα, όπως η ουροδόχος κύστη.

Η επείγουσα ακράτεια αντιμετωπίζεται με αλλαγές στις συνήθειες (εξάσκηση ουροδόχου κύστης να κάνει υπομονή, διαχείριση υγρών, ασκήσεις Kegel), φάρμακα και με ενέσεις Botox στην ουροδόχο κύστη ή στο διεγερτικό νεύρο.