Παθολογικά

Επείγουσα ακράτεια

Τι είναι η επείγουσα ακράτεια;

Η επείγουσα ακράτεια (ή ακράτεια από επιτακτικότητα) συμβαίνει όταν έχετε μία ξαφνική ανάγκη ούρησης. Στην επείγουσα ακράτεια, η ουροδόχος κύστη συστέλλεται ενώ δεν θα έπρεπε, προκαλώντας διαρροή μικρής ποσότητας ούρων μέσω των μυϊκών σφιγκτήρων που κρατούν την κύστη κλειστή. Άλλα ονόματα της εν λόγω πάθησης είναι τα εξής:

  • Υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη (ΟΑΒ)
  • Σπασμοί ουροδόχου κύστεως
  • Σπασμωδική ουροδόχος κύστη
  • Ευερέθιστη ουροδόχος κύστη
  • Αστάθεια του εξωστήρα μυός

Παρόλο που η επείγουσα ακράτεια αποτελεί κοινό πρόβλημα και μπορεί να επηρεάσει τον οποιονδήποτε, οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η επείγουσα ακράτεια δεν είναι από μόνη της ασθένεια. Αποτελεί σύμπτωμα του τρόπου ζωής, ιατρικών παθήσεων ή σωματικών προβλημάτων.

Η επείγουσα ακράτεια αποτελεί μέρος του όρου «ακράτεια ούρων». Υπάρχουν αρκετές μορφές ακράτειας ούρων που κυμαίνονται από διαρροή μικρών ποσοτήτων ούρων με το βήχα ή το φτέρνισμα έως υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη.

Ο γιατρός θα διαγνώσει το συγκεκριμένο τύπο ακράτειας και την αιτία του και θα σας προτείνει τη βέλτιστη θεραπευτική επιλογή.

Αίτια Επίσκεψη στο γιατρό Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές

Αίτια

Τι προκαλεί την επείγουσα ακράτεια;

Σε πολλές περιπτώσεις επείγουσας ακράτειας ο γιατρός δεν είναι σε θέση να εντοπίσει μία ακριβή αιτία. Ωστόσο, ορισμένες πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν:

Επίσκεψη στο γιατρό

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας

Για πολλά άτομα, η επείγουσα ακράτεια είναι απλώς μία άβολη κατάσταση που δεν απαιτεί ιατρική επίσκεψη.

Ωστόσο, εάν είστε μία σοβαρή περίπτωση επείγουσας ακράτειας, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα θεραπεία. Τα συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν:

  • Λοίμωξη της ουροδόχου κύστεως
  • Φλεγμονή της ουροδόχου κύστεως
  • Απόφραξη
  • Λίθους στην ουροδόχο κύστη ή τους νεφρούς

Ορισμένα συμπτώματα που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν αν εμφανιστούν σε συνδυασμό με την επείγουσα ακράτεια είναι πόνος στην πυελική περιοχή, αίσθηση καψίματος ή πόνος κατά την ούρηση ή συμπτώματα που συνεχίζονται για αρκετές ημέρες.

Επιπρόσθετα, εάν η επείγουσα ακράτεια παρεμποδίζει τις καθημερινές σας δραστηριότητες, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε το γιατρό σας για να συζητήσετε θεραπευτικές επιλογές ή άλλους τρόπους διαχείρισης της κατάστασής σας.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η επείγουσα ακράτεια;

Για τη διάγνωση της επείγουσας ακράτειας και την ανάπτυξη ενός θεραπευτικού πλάνου, ο γιατρός θα σας ρωτήσει αναφορικά με το ιατρικό ιστορικό σας και το ιστορικό ακράτειας. Θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση, η οποία θα περιλαμβάνει πυελική εξέταση, και θα λάβει δείγμα ούρων.

Επιπλέον, μπορεί να ζητηθούν επιπρόσθετες εξετάσεις, όπως:

  • Αξιολόγηση πυελικού εδάφους. Αυτή η εξέταση ελέγχει τη δύναμη των μυών του πυελικού εδάφους.
  • Ανάλυση ούρων. Αυτό το τεστ αναζητά ενδείξεις λοίμωξης ή άλλα προβλήματα στα ούρα.
  • Καλλιέργεια ούρων. Εάν υπάρχει υποψία λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος, αυτή η εξέταση μπορεί να καθορίσει το στέλεχος του υπεύθυνου βακτηρίου.
  • Υπερηχογράφημα ουροδόχου κύστεως. Αυτή η εξέταση επιτρέπει στο γιατρό να δει την ανατομία της ουροδόχου κύστεως και πόσα ούρα παραμένουν εντός της κύστης μετά την ούρηση.
  • Κυστεοσκόπηση. Μία μικροσκοπική κάμερα σε ένα σωλήνα οπτικών ινών εισάγεται εντός της ουρήθρας και χρησιμοποιείται για την εξέταση της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης.
  • Απεικονιστικές εξετάσεις με τη χρήση ακτίνων-Χ. Μία πληθώρα μελετών με τη χρήση ακτίνων-Χ επιτρέπουν στο γιατρό να διαγνώσει ακράτεια:
    • Ενδοφλέβια πυελογραφία (IVP). Ένα σκιαγραφικό υγρό χορηγείται με ένεση εντός της αιματικής κυκλοφορίας και λαμβάνονται ακτινογραφίες ακτίνων-Χ με φθορισμό του ουροποιητικού συστήματος, καθώς το σκιαγραφικό υγρό κινείται εντός αυτού.
    • Μελέτη νεφρών ουρητήρα και ουροδόχου κύστεως (KUB). Αυτή η μελέτη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση παθήσεων που επηρεάζουν το ουροποιητικό και το γαστρεντερικό σύστημα.
    • Αξονική τομογραφία (CT). Η αξονική τομογραφία παράγει λεπτομερείς εικόνες εγκάρσιας διατομής των οργάνων σας.
  • Ουροδυναμικές μελέτες. Αυτές οι εξετάσεις χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της λειτουργίας της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας.
    • Κυστεομετρογραφία. Αυτή η εξέταση καθορίζει το μέγεθος της ουροδόχου κύστεως και αν αυτή λειτουργεί φυσιολογικά.
    • Ουροροομετρία. Αυτή η εξέταση καθορίζει πόσα ούρα αποβάλλετε και πόσο γρήγορα.
  • Stress tests. Ο γιατρός θα σας ζητήσει να πραγματοποιήσετε συγκεκριμένες δραστηριότητες που προκαλούν συμπτώματα ακράτειας.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να σας ζητήσει να κρατάτε ένα ημερολόγιο όπου θα καταγράφετε την πρόσληψη υγρών και την παραγωγή ούρων. Αυτές οι πληροφορίες θα βοηθήσουν στην αποκάλυψη προτύπων δραστηριότητας που θα επηρεάσουν το θεραπευτικό πλάνο.

Οι θεραπείες ποικίλουν και εξαρτώνται από τα μοναδικά συμπτώματα και την κατάστασή σας. Κάθε άτομο ακολουθεί ένα ελαφρώς διαφορετικό θεραπευτικό πλάνο.

Ο γιατρός είναι πιθανό ότι θα σας προτείνει να δοκιμάσετε συμπεριφορικές θεραπείες, όπως επανεκπαίδευση της ουροδόχου κύστης και ασκήσεις χαλάρωσης της κύστης, προτού προτείνει πιο επεμβατικές θεραπείες. Επίσης, μπορεί να σας προτείνει να κάνετε ασκήσεις Kegel.

Θεραπεία

Υπάρχουν κατ’ οίκον θεραπείες για την επείγουσα ακράτεια;

Τα περισσότερα άτομα με επείγουσα ακράτεια μπορούν να ζουν χωρίς θεραπεία. Όμως η πάθηση μπορεί να γίνει ιδιαίτερα δυσάρεστη και να επηρεάσει αρνητικά την καθημερινή σας ζωή. Μπορείτε να δοκιμάσετε ορισμένες από τις ακόλουθες θεραπευτικές επιλογές για την επείγουσα ακράτεια.

Κάποιες εξ αυτών μπορούν να πραγματοποιηθούν στο σπίτι. Μιλήστε στο γιατρό σας αν τα συμπτώματα επιδεινώνονται ή δεν βελτιώνονται.

Αλλαγές του τρόπου ζωής

Η αλλαγή σε ορισμένες τροφές που καταναλώνετε μπορεί να μειώσει τον ερεθισμό της ουροδόχου κύστης. Θα πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη αλκοόλ και καφεΐνης και τροφών που είναι καυτερές, όξινες ή περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά.

Προσπαθήστε να καταναλώνετε περισσότερες φυτικές ίνες για να αποτρέψετε τη δυσκοιλιότητα, η οποία μπορεί να ασκήσει πίεση στην ουροδόχο κύστη ή να προκαλέσει την επείγουσα ανάγκη κένωσης της κύστης.

Επιπρόσθετα, προσπαθήστε να χάσετε βάρος αν είστε υπέρβαρος/η ή παχύσαρκος/η. Αν έχετε σακχαρώδη διαβήτη, θα πρέπει να διατηρείτε τα επίπεδα γλυκόζης σε ένα σταθερό και αποδεκτό εύρος.

Εάν καπνίζετε, σκεφτείτε να το τερματίσετε. Ο βήχας που απορρέει από το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε ακράτεια προσπάθειας επιπρόσθετα με την επείγουσα ακράτεια.

Μπορείτε επίσης να φοράτε απορροφητικές πάνες ακράτειας όταν πραγματοποιείτε δραστηριότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο διαρροής.

Προσαρμόστε τον τρόπο ζωής σας ώστε να έχετε μία καλύτερη εικόνα της υγείας σας.

Ασκήσεις Κegel

Οι ασκήσεις και αποτελούν συνήθως τη θεραπεία πρώτης γραμμής για την ακράτεια ούρων. Η διαδικασία ενδυναμώνει τους μύες που συνεισφέρουν στη συγκράτηση των ούρων, ιδιαίτερα τους μύες του πυελικού εδάφους.

Προσπαθήστε να συστέλλετε το πυελικό έδαφος για 5-10 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια να ξεκουράζεστε για το ίδιο χρονικό διάστημα. Η συστολή του πυελικού εδάφους είναι ο ίδιος μηχανισμός που χρησιμοποιείτε όταν εκούσια σταματάτε τη ροή των ούρων κατά την ούρηση.

Εάν δεν είστε βέβαιοι εάν πραγματοποιείτε την άσκηση σωστά, προσπαθήστε να σταματήσετε τη ροή των ούρων κατά την ούρηση. Μία άσκηση Kegel θα πρέπει να προσομοιάζει αυτή την αίσθηση διακοπής της ούρησης.

Με απλή συστολή των μυών του πυελικού εδάφους, θα ενεργοποιήσετε τους σωστούς μύες. Επαναλάβετε τη διαδικασία για όσες επαναλήψεις επιθυμείτε τρεις ή περισσότερες φορές την ημέρα.

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε τις ασκήσεις Kegel οποτεδήποτε και οπουδήποτε. Αν σας επιβλέπει ένας γιατρός, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους κώνους Kegel, οι οποίοι είναι κώνοι με βάρη. Τους κρατάτε στον κόλπο σας συστέλλοντας το πυελικό έδαφος. Καθώς οι μύες ενδυναμώνουν, μπορείτε να χρησιμοποιείτε μεγαλύτερα βάρη.

Μία άλλη επιλογή για την ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους είναι ηλεκτρική εκδοχή των ασκήσεων Kegel. Ο γιατρός θα εισάγει ένα ηλεκτρόδιο εντός του κόλπου ή του πρωκτού σας, ώστε να διεγερθούν και να συσταλούν οι μύες του πυελικού εδάφους. Με αυτό τον τρόπο θα ενδυναμωθούν. Ωστόσο, χρειάζονται αρκετοί μήνες και πολλές θεραπείες για να δείτε αποτέλεσμα.

Επανεκπαίδευση της ουροδόχου κύστης

Η επανεκπαίδευση της ουροδόχου κύστης μπορεί να ενδυναμώσει τους μύες που εμπλέκονται στην ούρηση. Μία τεχνική περιλαμβάνει την ούρηση μόνο σε συγκεκριμένες προγραμματισμένες ώρες κάθε μέρα. Δεν μπορείτε να ουρείτε σε άλλες ώρες, ακόμη και αν αισθάνεστε έντονη ανάγκη.

Αρχικά, μπορεί να ουρείτε κάθε μία ώρα και ύστερα να αυξάνετε το χρόνο αναμονής ανά 30 λεπτά έως ότου ουρείτε ανά 3 με 4 ώρες χωρίς διαρροές στο μεταξύ.

Μία έτερη τεχνική είναι η καθυστέρηση της ούρησης όταν παρουσιάζεται επείγουσα ανάγκη. Αυτό ενισχύει την ικανότητά σας να κρατάτε τα ούρα. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να ουρήσετε και αμέσως ύστερα να ξαναπάτε στην τουαλέτα για να μάθετε πώς να αδειάζετε πλήρως την ουροδόχο κύστη.

Ποιες ιατρικές θεραπείες είναι διαθέσιμες για την επείγουσα ακράτεια;

Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει επιπρόσθετες θεραπευτικές επιλογές, όπως φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση, για την ενδυνάμωση και τη σωστή λειτουργία του μυϊκού σφιγκτήρα.

Ενέσεις Botox

Μικρές ποσότητες της αλλαντικής τοξίνης μπορούν να σταματήσουν την υπερσυστολή των μυών της ουροδόχου κύστεως. Θα χρειαστούν πολλές ενέσεις. Με αυτό τον τρόπο, θα χαλαρώσουν οι μύες της ουροδόχου κύστεως, αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος της κατακράτησης ούρων.

Νευρική διέγερση

Η νευρική διεγέρτες είναι μικρές συσκευές που μοιάζουν με βηματοδότες. Αυτή η μόνιμη συσκευή, η οποία εισάγεται κάτω από το δέρμα στην κοιλιακή χώρα, έχει ένα καλώδιο μολύβδου το οποίο συνδέεται με το ιερό νεύρο. Το καλώδιο στέλνει ώσεις φωτός στο νεύρο για τον έλεγχο της λειτουργίας της ουροδόχου κύστεως.

Καθετήρας ούρων

Ένας καθετήρας ούρων είναι μία κατ’ οίκον επιλογή ιδιαίτερα σχεδιασμένη για τα άτομα με συγκεκριμένους τύπους ακράτειας, όπως η ακράτεια υπερπλήρωσης. Ο γιατρός θα σας διδάξει πώς να εισάγετε τον καθετήρα, ο οποίος θα βοηθήσει στην πλήρη κένωση της ουροδόχου κύστης όταν ουρείτε.

Επιπλοκές

Ποιες επιπλοκές σχετίζονται με την επείγουσα ακράτεια;

Επειδή η επείγουσα ακράτεια είναι συνήθως μία χρόνια πάθηση που δεν επιφέρει σοβαρές επιπλοκές, είναι μειωμένοι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη μη λήψη θεραπείας.

Από τη στιγμή που δεν έχετε επιπρόσθετα συμπτώματα πέραν της επείγουσας ακράτειας, όπως πόνο ή αίσθηση καψίματος κατά την ούρηση, ο κίνδυνος επιπλοκών είναι μικρός.

Αν όμως δεν αντιμετωπιστεί, η επείγουσα ακράτεια μπορεί να επιδεινωθεί και να παρεμποδίσει τις καθημερινές σας δραστηριότητες, καθώς και τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Επιπλέον, θα πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό εάν μία λοίμωξη, λίθοι στην ουροδόχο κύστη ή άλλες πηγές φλεγμονής αποτελούν πιθανές αιτίες της ακράτειας. Εάν υπάρχει μία λοίμωξη της ουροδόχου κύστεως, θα μπορούσε να εξαπλωθεί στους νεφρούς, την αιματική κυκλοφορία και άλλες περιοχές του σώματος.

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Mayo Clinic Staff. (2019). Urinary incontinence. mayoclinic.org/diseases-conditions/urinary-incontinence/symptoms-causes/syc-20352808

2. Overactive bladder: Introduction. (n.d.). urologyhealth.org/overactive-bladder

3. Palmer M, et al. (2017). CE: Overactive Bladder in Women. DOI: 10.1097/01.NAJ.0000515207.69721.94

4. Urge incontinence in women. (n.d.). ucsfhealth.org/conditions/urge-incontinence-in-women

5. Urinary incontinence. (n.d.). urology.jhu.edu/incontinence/index.php