Τι αισθάνεσαι;

Εξαρτησιογόνες ουσίες

Η COVID-19 αύξησε την χρήση οπιοειδών;

Πέραν από την πανδημία της COVID-19 που ταλαιπωρεί ολόκληρο τον κόσμο εδώ και ένα χρόνο, υπάρχει και μια άλλη επιδημία που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Η επιδημία των οπιοειδών, η οποία έχει γίνει πιο έντονη σε πολλές χώρες του κόσμου, εξαιτίας του άγχους που προκαλεί η πανδημία.

Πώς μπορούμε λοιπόν να διαχειριστούμε αυτές τις διπλές κρίσεις υγείας; Πιο κάτω, η καθηγήτρια οργανωτικής συμπεριφοράς, Δρ. Marissa King, η οποία ερευνά τη χρήση των οπιοειδών και την κατάχρηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων, δίνει απαντήσεις σε διάφορα καίρια ερωτήματα.

Πώς άλλαξε η πανδημία την εξέλιξη της επιδημίας των οπιοειδών;

Η πανδημία έχει επηρεάσει ένα σύνολο δευτερογενών κοινωνικών κρίσεων, ανάμεσα τους και η επιδημία των οπιοειδών. Συγκεκριμένα, από τότε που ξέσπασε η πανδημία, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχασαν τη ζωή τους από υπερβολικές δόσεις οπιοειδών. Ένας αριθμός που δεν είχε καταγραφεί ποτέ πιο πριν. Ειδικότερα, οι θάνατοι από υπερβολική δόση οπιοειδών αυξήθηκαν κατά σχεδόν 20% κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας. Αυτή η τάση μάλιστα, είναι πολύ πιθανόν να συνεχιστεί.

Τι γνωρίζουμε για τους παράγοντες που επηρεάζουν τη χρήση οπιοειδών και τους θανάτους κατά τη διάρκεια της COVID-19;

Η πανδημία ήταν ένα εφιαλτικό σενάριο για τα άτομα που αγωνίζονται να ξεπεράσουν διαταραχές κατάχρησης ουσιών ή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Η κοινωνική απομόνωση, το άγχος και η ανεργία – όλοι οι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για χρήση ουσιών και υποτροπή- αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν μέρος της καθημερινότητας μας, καθιστώντας πιο επιρρεπείς τους ασθενείς στην χρήση οπιοειδών. Επιπλέον, οι συνεδρίες των ασθενών με τους γιατρούς τους διακόπηκαν και πολλοί δεν στράφηκαν προς τις διαδικτυακές συνεδρίες, οπότε έμειναν αβοήθητοι ψυχολογικά, ενώ παράλληλα η εξασφάλιση της φαρμακευτικής τους αγωγής έγινε πιο δύσκολη. Ο συνδυασμός όλων αυτών των παραμέτρων, οδήγησε στην υποτροπή των ασθενών και στην ανεξέλεγκτη χρήση οπιοειδών, με τον κίνδυνο θανάτου λόγω υπερδοσολογίας να γίνεται ολοένα και πιο ορατός σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Τι πρέπει να αλλάξουμε;

Ως κοινωνία, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι εξάρσεις της πανδημίας μπορεί να συνεχιστούν για αρκετό καιρό μετά τον εμβολιασμό των ανθρώπων και πρέπει να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τις δευτερογενείς επιπτώσεις της πανδημίας σε άλλους τομείς, όπως η ψυχική υγεία και οι εξαρτήσεις.

Ο τεράστιος αριθμός θανάτων από υπερβολικές δόσεις οπιοειδών που καταγράφηκε τον περασμένο χρόνο, είναι μόνο ένας δείκτης για την τεράστια κρίση που επικρατεί στον τομέα της ψυχικής υγείας ανά το παγκόσμιο. Ως εκ τούτου:

  • Βραχυπρόθεσμα, πρέπει να εξασφαλιστεί η ευκολότερη πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία τους και η άμεση διάθεση της ναλοξόνης.
  • Μακροπρόθεσμα, πρέπει να ενισχυθούν τα δίκτυα κοινωνικής υποστήριξης και να προσφερθεί περισσότερη βοήθεια στα άτομα που ταλαιπωρούνται από τις δευτερογενείς επιπτώσεις της πανδημίας.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι