Διατροφή

Καρδιακή ανεπάρκεια: Πώς βοηθούν οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι;

Στους ανθρώπους που ζουν με καρδιακή ανεπάρκεια, μια χρόνια πάθηση όπου ο καρδιακός μυς αδυνατεί να αντλήσει αρκετό αίμα για να καλύψει τις ανάγκες του σώματος, συνιστάται η μειωμένη κατανάλωση άλατος.

Το σκεπτικό πίσω από αυτή τη σύσταση είναι ότι το αλάτι περιέχει νάτριο, του οποίου η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών. Ο περιορισμός του διατροφικού νατρίου ελαχιστοποιεί τη συσσώρευση υγρού γύρω από την καρδιά, τους πνεύμονες και τα πόδια των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια. Την ίδια ώρα που μειώνει το βάρος που ασκείται στην ήδη καταπονημένη καρδιά τους. Κατά συνέπεια, μειώνονται τα συμπτώματα που σχετίζονται με την καρδιακή ανεπάρκεια, όπως το οίδημα, η κόπωση και ο βήχας. (Σημάδια που δείχνουν ότι τρώτε πολύ αλάτι)

Μέχρι τώρα, υπήρχαν ελάχιστα επιστημονικά στοιχεία που υποστήριζαν τον πιο πάνω ισχυρισμό. Ωστόσο, μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Το Lancet, δείχνει ότι οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι μπορούν πράγματι να μειώσουν αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα και να βελτιώσουν τη συνολική ποιότητα ζωής των ασθενών. (Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται το αλάτι; Και αν ναι, σε ποιες ποσότητες;)

Πώς βοηθούν οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια;

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, ο επικεφαλής συγγραφέας Justin Ezekowitz, καθηγητής στην Ιατρική και Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα και συνδιευθυντής του Canadian VIGOR Centre και η ομάδα του, παρακολούθησαν 806 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια σε 26 ιατρικά κέντρα στον Καναδά, στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κολούμπια, τη Χιλή, το Μεξικό και τη Νέα Ζηλανδία. (Τι είναι η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια;)

Οι μισοί από τους συμμετέχοντες ακολουθούσαν τη συνηθισμένη τους διατροφή, ενώ στους υπολοίπους μισούς δόθηκαν συμβουλές για το πώς θα μειώσουν την κατανάλωση αλατιού. Στα άτομα που έλαβαν διατροφικές συμβουλές, δόθηκαν συγκεκριμένες διατροφικές προτάσεις σχεδιασμένες από διαιτολόγους. Επιπρόσθετα, ενθαρρύνθηκαν να μαγειρεύουν μόνοι τους, αποφεύγοντας το αλάτι και τα συστατικά που είναι πλούσια σε αλάτι. Στόχος ήταν η κατανάλωση λιγότερου από 1.500 mg νατρίου την ημέρα. (17+1 στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε το αλάτι)

Οι ερευνητές, 12 μήνες μετά την παρακολούθηση των συμμετεχόντων, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έλαβαν διατροφικές συμβουλές, κατάφεραν να μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση νατρίου στη διατροφή τους. Συγκεκριμένα, όλοι οι συμμετέχοντες λάμβαναν κατά μέσο όρο 2.217 mg την ημέρα στην αρχή της μελέτης. Η ομάδα που δεν άλλαξε κάτι στη διατροφή της συνέχισε να καταναλώνει κατά μέσο όρο 2.073 mg νατρίου την ημέρα, ενώ η ομάδα που έλαβε διατροφικές συμβουλές, μείωσε την κατανάλωση σε 1.658 mg την ημέρα.

Όσον αφορά τα ποσοστά θανάτων από οποιαδήποτε αιτία, τις καρδιαγγειακές νοσηλείες και τις επισκέψεις στα επείγοντα για καρδιαγγειακά αίτια, δεν σημειώθηκε πραγματική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων. Ωστόσο, η μείωση του νατρίου, οδήγησε σε σημαντικές βελτιώσεις στη ποιότητα ζωής των συμμετεχόντων.

Πώς θα μειώσετε το νάτριο στη διατροφή σας:

Γενικότερα, ο μέσος άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει χαμηλές ποσότητες νατρίου, για να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Τα υγιή άτομα, πρέπει να καταναλώνουν περίπου 2.300 mg νατρίου την ημέρα, ενώ τα άτομα άνω των 51 ετών και όσοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, πρέπει να καταναλώνουν λιγότερο από 1.500 mg την ημέρα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερο από το διπλάσιο της συνιστώμενης ποσότητας νατρίου την ημέρα, το οποίο προέρχεται από:

  • Αλατισμένα σκαν (περίπου το 10%)
  • Επεξεργασμένα τρόφιμα και γεύματα εστιατορίων (περισσότερο από το 75%)

Για να διατηρήσετε χαμηλή την κατανάλωση νατρίου:

  • Αποφύγετε ψωμί, πίτσες, σάντουιτς, αλλαντικά, σούπες σε κονσέρβες, μπουρίτος και τάκος.
  • Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζετε και βεβαιωθείτε ότι δεν είναι πλούσια σε νάτριο.
  • Καταναλώστε περίπου 2 λίτρα νερό την ημέρα.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

How Low-Salt Diets Can Help Those Living with Heart Failure https://www.healthline.com/health-news/how-low-salt-diets-can-help-those-living-with-heart-failure

Reduction of dietary sodium to less than 100 mmol in heart failure (SODIUM-HF): an international, open-label, randomised, controlled trial https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(22)00369-5/fulltext

What is Heart Failure? https://www.heart.org/en/health-topics/heart-failure/what-is-heart-failure

Heart Failure Diet: Low Sodium https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17072-heart-failure-diet-low-sodium